Επανέρχεται σε 15 μέρες η διεθνής σύνοδος για τη συριακή κρίση στη Βιέννη

default image

Οι υπουργοί εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας επιβεβαίωσαν την επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων στην αυστριακή πρωτεύουσα προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της Συρίας

Η διεθνής σύνοδος για τη συριακή κρίση, που ήταν σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής στη Βιέννη, ολοκληρώθηκε μετά από οκτάωρες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες βρέθηκαν κάποια κοινά σημεία αλλά αναδύθηκε και μια σημαντική διαφωνία, αναφορικά με τον μελλοντικό ρόλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολιτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, οι υπουργοί θα ξανασυναντηθούν σε δύο εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα και πάλι στην αυστριακή πρωτεύουσα.

“Προσεγγίσαμε όλα τα θέματα, ακόμη και τα πιο δύσκολα. Υπάρχουν σημεία διαφωνίας, όμως κάναμε αρκετή πρόοδο ώστε να ξαναβρεθούμε σε δύο εβδομάδες”, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

“Το κυριότερο σημείο στο οποίο διαφωνούμε είναι ο μελλοντικός ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ”, πρόσθεσε. “Όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία συμφωνήσαμε, κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία (πολιτικής) μετάβασης, το θέμα των εκλογών, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν όλα αυτά και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών” στην επίλυση της κρίσης, συνέχισε.

Ο Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συμφώνησαν να συνεργαστούν για το σχηματισμό μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών που βρέθηκαν στη Βιέννη –μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία– έφυγαν από το ξενοδοχείο Imperial χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Μια κοινή ανακοίνωση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

“Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αλλά καταλήξαμε σε σημεία συμφωνίας. Η σύνοδος αυτή δεν ήταν εύκολη, όμως ήταν ιστορική”, είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Έκκληση για εκεχειρία στη Συρία απευθύνουν οι ΥΠΕΞ που συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν και οι άλλες 14 δυνάμεις που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για τη συριακή κρίση, απεύθύναν έκκληση σήμερα για γενική εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και 4,5 χρόνια στη Συρία, για την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών σημείωσαν ότι “παραμένουν ουσιώδεις διαφορές” αν και συμφωνούν πως είναι επιτακτική ανάγκη “να επιταχυνθούν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου”.

Οι υπουργοί ζητούν επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ώστε να ξεκινήσει “μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς μετά από ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών”.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι στη σύνοδο αυτή οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν διαπίστωσαν ότι διαφωνούν όσον αφορά το μελλοντικό ρόλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολιτική διαδικασία, όμως συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι τρεις χώρες “συμφώνησαν ότι διαφωνούν” για το θέμα του Άσαντ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για το μέλλον του Άσαντ, λέγοντας ότι “ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει” για το μέλλον του. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μετά τις σημερινές συνομιλίες, οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η μία στην άλλη.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία θα συνεχιστούν αλλά τόνισε ότι η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχιστεί.

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, σχολίασε ότι το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα