Επικεφαλής Δημοκρατικών στην Αθήνα: Υπάρχει ενθουσιασμός για την Χάρις – “Θαυμάσια” η δουλειά του Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 6'
Τζο Μπάιντεν Καμάλα Χάρις
Τζο Μπάιντεν Καμάλα Χάρις Patrick Semansky, File/AP Photo

Πώς βλέπει την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα ο πρόεδρος του Democrats-Abroad-Greece. Οι πιθανοί υποψήφιοι και η συμβουλή στους Αμερικανούς ψηφοφόρους στην Ελλάδα.

Μετά από εβδομάδες πιέσεων, εκκλήσεων και εικασιών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα του 2024 και να μην διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν επικροτήθηκε από τους Δημοκρατικούς, αφού οι εκκλήσεις τους εισακούστηκαν, επικρίθηκε από τους αντιπάλους του, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση λέγοντας μεταξύ άλλων πως “θα καταγραφεί  ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ“, κυρίως όμως κέρδισε τον σεβασμό όλων, αφού όπως τόνισε και στην επιστολή “εξόδου” του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έβαλε τελικά τη χώρα του πάνω από την καριέρα του, γνωρίζοντας ότι το κόμμα του είχε χάσει την πίστη του κυρίως στην ικανότητά του να νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Αθήνα (Democrats-Abroad-Greece), Brady Kiesling, ο οποίος μάς μίλησε για την επόμενη ημέρα της παραίτησης Μπάιντεν, την υποψήφια Κάμαλα Χάρις αλλά και όσα πιστεύει πως θα συμβούν μέχρι το Συνέδριο των Δημοκρατικών που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο, από τις 19-22 Αυγούστου.

Ο κ. Kiesling έκανε λόγο για μία “γενναία και πολύ σωστή κίνηση”, τονίζοντας πως “η ηλικία του Τζο Μπάιντεν είχε γίνει μειονέκτημα και το αναγνώρισε αυτό. Έκανε θαυμάσια δουλειά ως πρόεδρος. Τους τελευταίους μήνες (σ.σ. ως πρόεδρος) έκανε φανταστική δουλειά, συνειδητοποίησε όμως ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο επίπεδο που ενεργούσε από τη θέση του προέδρου τα προηγούμενα τέσσερα”.

Σε συνέντευξή του στο BET News, την Τρίτη (16/7), ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει για πρώτη φορά πως θα επανεξέταζε την απόφασή του να παραμείνει στην προεδρική κούρσα, αν οι γιατροί του έλεγαν ότι έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Σχολιάζοντας την παραπάνω δήλωση, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Αθήνα, απάντησε πως “δεν ξέρω ακριβώς τι τον ώθησε στην απόφασή του, αλλά, είναι ένας πολύ αφοσιωμένος δημόσιος λειτουργός και προσέχει πώς ανταποκρίνεται το κοινό. Και νομίζω ότι αναγνώρισε ότι αυτό που ήθελε να κάνει πολιτικά γινόταν όλο και πιο δύσκολο γι’ αυτόν“.

Η συζήτηση κατευθύνθηκε στην υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία και έλαβε την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν, όχι όμως και άλλων κορυφαίων Δημοκρατικών, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν, δεν ανέφερε την υποστήριξή του ή μη στην αντιπρόεδρο και έκανε λόγο για “αχαρτογράφητα νερά“.

“Η γνώμη μου είναι ότι η διαδικασία του Δημοκρατικού Κόμματος θα εγκρίνει έναν εξαιρετικό υποψήφιο. Προφανώς, αυτή τη στιγμή, η Κάμαλα Χάρις είναι η μόνη υποψήφια που έχει εμφανιστεί. Είναι πιθανό να εμφανιστεί και κάποιος άλλος. Οπότε, εμείς ως Δημοκρατικοί στην Ελλάδα δεν υποστηρίζουμε κανέναν υποψήφιο μέχρι να οριστεί επίσημα από το κόμμα. Αλλά κοιτάζοντας γύρω μας βλέπουμε πολύ ενθουσιασμό γι’ αυτήν και, και αυτός ο ενθουσιασμός μάς κάνει χαρούμενους”, ανέφερε ο Brady Kiesling.

Ερωτηθείς αν περιμένει και άλλους υποψήφιους μέχρι το Συνέδριο των Δημοκρατικών, ο ίδιος είπε στο NEWS 24/7: “Δεν έχω δει σημάδια κάποιου που να έχει τη φιλοδοξία, το πολιτικό δίκτυο, τους χρηματοδότες για να οργανώσει μια μεγάλη προεδρική εκστρατεία αυτή την περίοδο και μάλιστα τόσο αργά στην κούρσα. Αλλά η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Ας πούμε λοιπόν ότι υπάρχει ένας επικρατέστερος υποψήφιος σε αυτό το σημείο, και συχνά αυτό είναι καθοριστικό”.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Ελλάδα Brady Kiesling
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Ελλάδα Brady Kiesling Facebook@Brady Kiesling

Δεδομένου ότι το συνέδριο των Δημοκρατικών θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, δηλαδή δύο περίπου μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές, κατά πόσο πιστεύει πως ο χρόνος είναι αρκετός για να μπορέσει ο νέος υποψήφιος να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά έναν… παντοδύναμο Τραμπ; 

“Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι αν βάλουμε μαζί όλες τις αμερικανικές εκλογικές περιφέρειες που βρίσκουν προσβλητικές τις πολιτικές του Τραμπ και τον χαρακτήρα του, οι Δημοκρατικοί μπορούν εύκολα να κερδίσουν τις εκλογές. Είναι απλώς θέμα να πείσουμε τους ανθρώπους να έρθουν και να ψηφίσουν. Και αυτή είναι η δουλειά των Δημοκρατικών στο εξωτερικό.

Όπως και εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα) πρέπει να ζητήσουμε από τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη χώρα να ψηφίσουν και να κάνουμε τη δουλειά μας με όλη τη δύναμη και την ενέργεια και τη δέσμευση που μπορούμε να συγκεντρώσουμε, επειδή πρόκειται για εκλογές ζωτικής σημασίας“, τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Kiesling ανέλυσε το σκεπτικό του για το πώς περιμένει να εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία και για τα δύο κόμματα μέχρι την ημέρα των εκλογών τον Νοέμβριο.

“Λοιπόν, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας τζέντλεμαν, και το να είναι τζέντλεμαν τον εμποδίζει να απαντήσει στον Ντόναλντ Τραμπ. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα είναι ευκολότερο να αμφισβητηθούν τα ελαττώματα του Τραμπ, και τα ελαττώματά του είναι προφανή σε κάθε επίπεδο. Όταν έχει καταδικαστεί για 34 κατηγορίες και με ομόφωνη απόφαση των ενόρκων, ξέρετε, είναι ένα σημάδι ότι τα στοιχεία είναι εναντίον του”, είπε αρχικά και πρόσθεσε: “Το Δημοκρατικό κόμμα μπορεί να κάνει μια πειθαρχημένη και καθαρή προεδρική εκστρατεία που θα κάνει ξεκάθαρες τις διαφορές μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού υποψηφίου”.

Τέλος, ο Brady Kiesling κάλεσε για ακόμη μια φορά τους Αμερικανούς της Ελλάδας να ψηφίσουν, αναφέροντας πως “σχεδόν οποιοσδήποτε με αμερικανικό διαβατήριο έχει το δικαίωμα να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές. Και αν νοιάζονται για την Ελλάδα και αν νοιάζονται για τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας καθώς και τα συμφέροντα της ΑμερικήςΈχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την πολιτική τους άποψη μέσω επιστολικής ψήφου, με τον ίδιο τρόπο που πολλοί Έλληνες ψήφισαν σε αυτές τις ευρωεκλογές. Μπορούν να κάνουν το ίδιο στις αμερικανικές εκλογές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα