“Επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός” η συμπεριφορά της Τουρκίας

default image

Του "αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα" υπεραμύνθηκε ο Κ. Παπούλιας. Για μετακίνηση του βάρους ερευνών από τη Μαύρη Θάλασσα κάνει λόγο η Τουρκία

Το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θέσπιση και οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τη συμβατότητα της διενέργειας γεωτρήσεων με το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματτα, υπερασπίστηκε ο κ. Παπούλιας, στην προσφώνησή του προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του.

“Επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό” χαρακτήρισε ο κ. Παπούλιας την προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις και “να μετατρέψει το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα σε διμερή διαφορά”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του για την στάση της χώρας του στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες ενισχύονται και από την παρουσία ελληνικής ομογένειας στη Ουκρανία και πολλών Ουκρανών πολιτών στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε ακόμη στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών από την εποχή της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Οδησσό και εξέφρασε την εκτίμηση, ότι οι δύο χώρες διαθέτουν εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Για μετακίνηση του βάρους ερευνών στη Μεσόγειο κάνει λόγο η Τουρκία

Από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο θα μεταθέσει το βάρος ερευνών της η Τουρκία, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε, ότι η Άγκυρα δεν είχε πρόθεση να διεξάγει έρευνες στη Μεσόγειο αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προχωρούσε σε δικές τις έρευνες, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να φύγουν από τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εξορύξεις αν δεν εντοπιστούν κοιτάσματα.

Καταψήφιση της συμφωνίας για υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους

Έκπληξη προκάλεσε στην ‘Αγκυρα η απόφαση του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να καταψηφίσει στην ψευδοβουλή, τη λεγόμενη συμφωία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκης Ενωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε το Κόμμα του Ταλάτ, να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα