Επιμένει ο Ζελένσκι παρά τις αμερικανικές πιέσεις: “Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία”
Διαβάζεται σε 3'
Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός προβλέπει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής, ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση της Ουκρανίας.
- 25 Απριλίου 2025 21:04
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε σήμερα, Παρασκευή (25/4) ότι θεωρεί πως η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία παρά την προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014, υπογραμμίζοντας πως η θέση του Κιέβου σε αυτό το θέμα παραμένει «ίδια» παρά τις αμερικανικές πιέσεις.
«Η θέση μας παραμένει η ίδια (…) όλα τα εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί ανήκουν στην Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζελένσκι, την ώρα που η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής προβλέπεται, σύμφωνα με ΜΜΕ, στο αμερικανικό σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόλις ώρες αφότου κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να συμφωνήσει σε ειρήνη, διατύπωσε τη θέση του ότι «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία».
Σε συνέντευξή του στο TIME, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Κίεβο για την έναρξη του πολέμου. «Νομίζω ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν άρχισαν να μιλούν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ απέρριπταν κάθε ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας. Τον Ιούλιο του 2018, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε εκδόσει τη «Δήλωση της Κριμαίας» με την οποία η Ουάσιγκτον δεσμευόταν σε πολιτική μη αναγνώρισης «μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Πλέον όμως, στην προσπάθειά του να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Τραμπ είναι έτοιμος να απομακρυνθεί από εκείνη τη δήλωση, ανατρέποντας μια πολιτική που ακολούθησαν πιστά οι ΗΠΑ πάνω από μία δεκαετία.
«Η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο TIME, διατυπώνοντας ξανά αυτό που φαίνεται να αποτελεί πλέον ξεκάθαρη «γραμμή» των ΗΠΑ για μια συμφωνία για ειρήνη, η οποία θα παραχωρούσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας.
Υπενθυμίζεται πως, στο ίδιο πνεύμα, την Τετάρτη o Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social ότι, η Κριμαία «χάθηκε πριν από χρόνια» και τόνισε ότι «δεν είναι καν θέμα συζήτησης» στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου ενώ προεκλογικά δήλωνε ότι «ο λαός της Κριμαίας θα προτιμούσε να βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας» χωρίς όμως να δίνει συνέχεια στο ζήτημα.