Επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ: Συνάντηση με τον Τραμπ ζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Διαβάζεται σε 3'
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία αρχείου)
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/ Evan Vucci)

Συνάντηση με τον Τραμπ ζήτησε ο Νετανιάχου στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Θα συναντηθεί με Μπάιντεν και Χάρις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και βουλευτές τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεποτυπλικάνων, ενώ έχει προγραμματιστεί να δώσει και μια ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε επίσης να έχει και μια προσωπική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει, όμως ούτε έχει απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα.

Τα επιτελεία των Νετανιάχου και Τραμπ βρίσκονται σε επαφή τις τελευταίες ημέρες για το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών, πιθανόν στη Φλόριντα, μετά την προγραμματισμένη συγκέντρωση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου στη Βόρεια Καρολίνα την Πέμπτη.

Η ενδεχόμενη συνάντηση ακολουθεί την ιστορική απόφαση του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα για μία ακόμη θητεία και καθώς η Κάμαλα Χάρις ετοιμάζεται να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημερινή αντιπρόεδρος βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συγκρότησης της ομάδας της για τον προεκλογικό αγώνα και της παρουσίασης των τελικών της θέσεων για την εξωτερική πολιτική και τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τραμπ είναι ένθερμος υποστηρικτής του κράτους του Ισραήλ και το 2017 μάλιστα αναγνώρισε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, μεταφέροντας εκεί ένα χρόνο αργότερα την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όμως, τα τελευταία χρόνια Τραμπ και Νετανιάχου βρίσκονται στα «μαχαίρια». Ο πρώην Αμερικάνος πρόεδρος είχε εξοργιστεί από τις συγχαρητήριες δηλώσεις του Νετανιάχου προς τον Μπάιντεν μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ καταδίκασε την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να αποτρέψουν την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να φτάσει γρήγορα σε μια συμφωνία για τους ομήρους.

«Καλύτερα να επιστρέψουν πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, διαφορετικά θα πληρώσετε ένα πολύ μεγάλο τίμημα», είπε ο Τραμπ στην ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι την περασμένη εβδομάδα.

Αν τελικά ο Νετανιάχου εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον Τραμπ, θα ζητήσει την υποστήριξη του πρώην προέδρου για τις πολιτικές του στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, καθώς και για την ισραηλινή εκστρατεία του στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα