Επιθέσεις στη Δανία: Χιλιάδες στους δρόμους στη μνήμη των θυμάτων

default image

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να αποτίσουν φόρο τιμής στους δύο νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων του Σαββατοκύριακου

Πάνω από 30.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στην Κοπεγχάγη προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα τις τρομοκρατικής επίθεσης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δύο επιθέσεις, μία σε εβραϊκή συναγωγή και η άλλη σε πολιτιστικό κέντρο όπου διεξαγόταν εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης.

Οι Δανοί συγκεντρώθηκαν μαζικά κρατώντας κεριά και αφήνοντας λουλούδια και σημειώματα στα σημεία της επίθεσης, ενώ την συγκέντρωση ενίσχυσε με την παρουσία της και η πρωθυπουργός της χώρας που απηύθηνε μήνυμα στο δανικό λαό.

 

“Θέλω να δηλώσω αυτό το βράδυ σε όλους του Δανούς με εβραϊκή καταγωγή: Δεν είστε μόνοι σας!” ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ μπροστά στο συγκεντρωμένο κοινό που είχε συγκεντρωθεί πολύ κοντά στο καφέ όπου ξεκίνησε ο εφιάλτης το περασμένο Σάββατο. Η ίδια σημείωσε πως μια επίθεση απέναντι στους Εβραίους της χώρας, είναι επίθεση απέναντι σε όλη τη Δανία και έσπευσε να ευχαριστήσει το γαλλικό λαό που έτεινε χείρα βοηθείας σε μια δύσκολη στιγμή.

Ο δράστης είχε μόλις αποφυλακιστεί

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού Associated Press o δράστης της διπλής επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους είχε αποφυλακιστεί μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εκτιμά πως ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο μεταξύ η αστυνομία προέβη στη σύλληψη δύο ανδρών με την υποψία της παροχής βοήθειας στις τρομοκρατικές ενέργειες της Κοπεγχάγης.

Ανησυχητικό δέμα στο καφέ που έγινε η επίθεση

Παράλληλα, ύποπτο δέμα εντοπίσθηκε έξω από το καφέ της Κοπεγχάγης, όπου σημειώθηκε η επίθεση του Σαββάτου κατά της εκδήλωσης για τον ισλαμισμό και την ελευθερία του λόγου και η περιοχή έχει εκκενωθεί, δήλωσε πηγή της αστυνομίας σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς

Πηγή φωτογραφίας AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα