Επίθεση σε Τραμπ: Νέα “ύποπτα” βίντεο – Αστυνομικός φοβήθηκε και έφυγε

Διαβάζεται σε 5'
Η επίθεση κατά του Τραμπ
Η επίθεση κατά του Τραμπ AP Photo Gene J. Puskar

Σε κοινή θέα επί αρκετή ώρα ήταν ο δράστης κατά του Τραμπ. Επιβεβαιώνεται πως αστυνομικός ανέβηκε στην ταράτσα και φοβήθηκε όταν ο ένοπλος τον σημάδεψε. Νέα βίντεο – ντοκουμέντο.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε για ενότητα την Κυριακή, μετά από την απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του που ήρθε να ταράξει την προεκλογική εκστρατεία αλλά και να αλλάξει άρδην όλα τα δεδομένα γύρω από αυτή. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς “να παραμείνουν ήρεμοι” και “να λύσουμε τις διαφορές μας στην κάλπη”.

Η επίθεση κατά του Τραμπ προκάλεσε μια έστω προσωρινή άμβλυνση σε μια θερμή ως τώρα, προεδρική εκστρατεία. Ώρες μετά τους πυροβολισμούς, τα κίνητρα του δράστη παραμένουν μυστήριο, όπως αναφέρει το Associated Press σε τηλεγράφημά του, με την μέχρι τώρα έρευνα να αναφέρει πως ο δράστης έδρασε μόνος και χωρίς οργανωμένο σχέδιο. Ο Μπάιντεν διέταξε μια ανεξάρτητη έρευνα για όσα δεν πήγαν καλά και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Τραμπ, τον θάνατο πολίτη και τον τραυματισμό ακόμη δύο οπαδών του πρώην προέδρου. Το ερώτημα είναι πώς ο ένοπλος κατάφερε να ανοίξει πυρ από μια ταράτσα κοντά σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, την ώρα που είχε γίνει αντιληπτός για αρκετή ώρα από πολλούς πολίτες. Κοινώς, ήταν σε κοινή θέα.

Σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο υπάρχει ισχυρισμός πως για πολλή ώρα συγκεντρωμένοι έβλεπαν τον δράστη να παίρνει θέση απέναντι από το σημείο που θα μιλούσε ο Τραμπ:

Επίσης, υπάρχει καταγγελία πως ο δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικό που οπισθοχώρησε μπροστά στην απειλή του όπλου του:

Πολλαπλά ερωτήματα για την επίθεση εναντίον του Τραμπ

Το FBI αναγνώρισε τον ένοπλο ως τον Thomas Matthew Crooks, 20 ετών, από το Bethel Park της Πενσυλβάνια. Ο ένοπλος έφερε ένα τουφέκι τύπου AR-15 που ήταν του πατέρα του, και όπως επιβεβαιώνει το AP, ήταν σκαρφαλωμένος σε μια ταράτσα που κάποιους συγκεντρωμένους να τον υποδεικνύουν στις αρχές. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από δύο αξιωματούχους που μίλησαν στο AP διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Όπως τονίζει το AP, τοπικός αστυφύλακας ανέβηκε στην ταράτσα και βρήκε τον Crooks, ο οποίος έστρεψε το τουφέκι προς το μέρος του. Ο αξιωματικός υποχώρησε από τη σκάλα και ο ένοπλος πυροβόλησε προς το μέρος του Τραμπ, πριν “εξουδετερωθεί” αμέσως από ελεύθερους σκοπευτές.

Τα ερωτήματα φυσικά είναι πολλά.

Πώς γίνεται οι ελεύθεροι σκοπευτές να τον “εξουδετέρωσαν” αμέσως αφού άνοιξε πυρ; Νωρίτερα δεν τον είχαν “λοκάρει”;

Επίσης γιατί άργησε τόσο η απομάκρυνση του Τραμπ από το το βήμα της ομιλίας του; Ο ίδιος ο Τραμπ τους ζήτησε μάλιστα να περιμένουν λίγο για να φορέσει τα παπούτσια του, όπως επιβεβαίωσε και το Fox News.

Ο Kevin Rojek, υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στο Πίτσμπουργκ, είπε ότι “αποτελεί έκπληξη” ότι ο ένοπλος κατάφερε να ανοίξει πυρ πριν τον σκοτώσει η Μυστική Υπηρεσία. Πρώην διοικητής στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια είπε στο NBC ότι “όσα έγιναν ήταν μια θυελλώδης αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας”. Πάντως, και δημοσιογράφοι του CBS ανέφεραν πως τα μέτρα ασφαλείας  – πρόσβασης στο τερέν της ομιλίας, ήταν πολύ “χαλαρά”.

Μέσα στο όχημά του εντοπίστηκαν και εκρηκτικά καθώς και στο σπίτι του, με το FBI να περιγράφει ωστόσο αυτές τις συσκευές ως “στοιχειώδεις”. Ο δε Crooks δεν ήταν στο “ραντάρ” του FBI και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Οι ερευνητές χτένισαν τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν βρήκαν άμεσα απειλητικά γραπτά μηνύματα ή σημειώσεις που να υποδεικνύουν κάποιο ιδεολογικό κίνητρο. Η οικογένειά του δεν απάντησε σε ερωτήματα του AP, ωστόσο συνεργάζεται απόλυτα με τις αρχές των ΗΠΑ.

Πληροφορίες ότι ο δράστης ήταν ορατός από την ασφάλεια του Τραμπ για τρία λεπτά αλλά δεν δόθηκε εντολή “εξουδετέρωσής” του από τους επικεφαλής, για την ώρα διαψεύδονται ως fake news. Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στο ακροδεξιάς υφής social media, 4chan, στο οποίο γράφουν εν πολλοίς, οπαδοί του Τραμπ. Παρόλα αυτά, τίθενται τεράστια θέματα σχετικά με το τι πήγε λάθος ως προς το όλο πλάνο ασφαλείας. 

Τα αρχεία καταγράφουν μάλιστα τον Crooks ως εγγεγραμμένο στους Ρεπουμπλικανούς στην Πενσυλβάνια, αλλά φαίνεται πως είχε κάνει δωρεά και υπέρ της δράσης του Μπάιντεν το 2021, την ημέρα της ορκωμοσίας του. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο πατέρας του είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος και η μητέρα του ψηφοφόρος των Δημοκρατικών. Ο δράστης ήταν επίσης μέλος της λέσχης σκοποβολής, Clairton Sportsmen’s Club.

Η απουσία ενός ξεκάθαρου ιδεολογικού κινήτρου προσθέτει περισσότερα ερωτήματα γύρω από όσα έγιναν. Η Kimberly Cheatle, διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών, έχει προσκληθεί να καταθέσει για όσα έγιναν ενώπιον του Κογκρέσου στις 22 Ιουλίου.

Επίθεση σε Τραμπ
Επίθεση σε Τραμπ AP Photo/Gene J. Puskar

Μετά την απόπειρα κατά της ζωής του ο Τραμπ δήλωσε ότι ξανάγραψε την ομιλία που είχε ετοιμάσει για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι αν δεν είχε γυρίσει το κεφάλι του λίγο προς τα δεξιά για να κοιτάξει μια εικόνα που έδειχνε προτζέκτορας στο κοινό, θα ήταν νεκρός.”Από τύχη ή με τη βοήθεια του Θεού, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν με τη βοήθεια του Θεού, είμαι ακόμη εδώ”, τόνισε ο Τραμπ, ο οποίος είναι φυσικά φανατικός θιασώτης της οπλοκατοχής.

Eπεσήμανε ότι “είχα ετοιμάσει μια εξαιρετικά σκληρή ομιλία” για “τη φρικτή κυβέρνηση Μπάιντεν”, αλλά την άλλαξε προτιμώντας να εκφωνήσει έναν λόγο ο οποίος, όπως δήλωσε, ελπίζει “να ενώσει τη χώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα