Επίθεση στις Βρυξέλλες: Πιθανόν να συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 4'
Επίθεση στις Βρυξέλλες
Επίθεση στις Βρυξέλλες Associated Press

Το ενδεχόμενο η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, να συνδέεται με την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφήνει ανοιχτό η βελγική εισαγγελία. Οι αναρτήσεις του δράστη.

Όλα τα σενάρια εξετάζονται για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Δευτέρας (16/10), από την οποία σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά ενόπλου, λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας.

Νεκρός έπεσε και ο δράστης, ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και το όπλο της επίθεσης.

Τη στιγμή που το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) και η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρότατη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των βελγικών αρχών για τα κίνητρα του δράστη, με την ομοσπονδιακή εισαγγελία πλέον να μην αποκλείει τη σύνδεση με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι αναρτήσεις συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους

Λίγο μόλις λεπτά μετά την αιματηρή επίθεση, ο δράστης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωνε μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), λέγοντας πως “πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων”, ενώ για αρκετή ώρα κυκλοφορούσε ελεύθερος με ένα δίκυκλο στους δρόμους των Βρυξελλών, σπέρνοντας τον τρόμο στην πρωτεύουσα του Βελγίου και κινητοποιώντας τις αρχές που κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir, ο 45χρονος δράστης είχε μοιραστεί μια σειρά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μηνύματα συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε συνεργούς

Σε σχετική ερώτηση βελγικών μέσων για το αν ο 45χρονος έδρασε μόνος του ή είχε και συνεργούς, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Annelies Verlinden, δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.

“Κανένα ενδεχόμενο δεν απορρίπτεται γρήγορα. Είναι ζήτημα σοβαρών γεγονότων και ασφάλειας των κατοίκων της χώρας μας. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διερευνήσει όλα τα πιθανά σενάρια. Εφόσον δεν υπάρξει διευκρίνιση, δεν θα αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές από το 2016

Το πρωί της Τρίτης, ο δράστης, με το όνομα Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής και κάτοικος Βρυξελλών εξουδετερώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών στο Cage aux Ours, κοντά στο σπίτι του, στην κοινότητα Schaerbeek. Μετά από την ταυτοποίηση, διαπιστώθηκε πως ήταν ο δράστης της επίθεσης της Δευτέρας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο αιματηρό χτύπημα.

Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, σύμφωνα με βελγικά Μέσα, φαίνεται πως ήταν γνωστός στις Αρχές από τον Ιούλιο του 2016, με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η αστυνομία να σχηματίζουν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ, με δεκάδες αναφορές προς το πρόσωπό του για μηνύματα μίσους τα οποία καλούσαν τζιχαντιστές να επαναστατήσουν. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, δεδομένου ότι μηνύματα τέτοιου περιεχόμενου ήταν καθημερινά εκείνη την περίοδο και ελλείψει άλλων στοιχείων, δεν θεωρήθηκε επικίνδυνος, ούτε και συμπεριλήφθηκε στη σχετική λίστα με δυνητικά επικίνδυνα άτομα που παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Παρ’ όλα αυτά, ήταν γνωστός στην αστυνομία, μεταξύ άλλων, για εμπορία ανθρώπων και παράνομη διαμονή, αν και είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019.

“Ο δράστης ξεκίνησε διαδικασία ασύλου στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση τον Οκτώβριο του 2020 και εξαφανίστηκε λίγο μετά, ενώ αφαιρέθηκε επίσημα από το εθνικό μητρώο στις 12 Φεβρουαρίου του 2021 και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να εντοπιστεί για να οργανωθεί η επιστροφή του. Δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο υποδοχής”, ανέφερε λίγες ώρες μετά την επίθεση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Νωρίτερα μέσα στο 2023, ο δράστης φέρεται να απείλησε ένα άτομο που διέμενε σε κέντρο ασύλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο τελευταίος υπέβαλε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι ο ύποπτος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία. Όπως αναφέρει η βελγική L’ Echo, η ομοσπονδιακή αστυνομία στην Αμβέρσα είχε προγραμματίσει συνάντηση για το θέμα αυτό μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για την υπόθεση. Στο μεταξύ, η αστυνομία έμαθε ότι ο άνδρας δεν καταδικάστηκε για τρομοκρατία στην Τυνησία, αλλά για εγκλήματα κοινού δικαίου. “Δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη απειλή”, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα