Επίθεση στις Βρυξέλλες: Γιατί ο δράστης “επέλεξε” τους Σουηδούς – Γνωστός στις αρχές από το 2016

Διαβάζεται σε 6'
Επίθεση στις Βρυξέλλες: Γιατί ο δράστης “επέλεξε” τους Σουηδούς – Γνωστός στις αρχές από το 2016
Nicolas Landemard, Martin Meissner/AP Photo

Η εθνικότητα των θυμάτων φαίνεται να αποτέλεσε το πιθανότερο κίνητρο για την αιματηρή επίθεση στις Βρυξέλλες. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η πρωτεύουσα του Βελγίου. Είχε αιτηθεί άσυλο ο δράστης.

Ο “εφιάλτης” του 2016 ξύπνησε το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο των Βρυξελλών, με νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην “καρδιά” της Ευρώπης να επαναφέρει τις τρομακτικές εικόνες από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και στον σταθμό του μετρό Maalbeek.

Λίγο πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας, δύο Σουηδοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά ενόπλου που φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”, προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Η βελγική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος για 12 και πλέον ώρες μετά την επίθεση. Παράλληλα, ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4), χωρίς όμως να δοθεί εντολή για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους (όπως είχε γίνει τον Μάρτιο του 2016 με πάνω από 1.000 στρατιώτες στην πόλη), κάτι που ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η Υπουργός Εσωτερικών. “Τότε, η απόφαση ήταν να μην αποκλειστεί κανένα μέτρο προφύλαξης. Αποφασίσαμε μετά από διαβουλεύσεις να μην γίνει”, είπε η Annelies Verlinden.

AP Photo/Martin Meissner

Αυτή η απόφαση βέβαια δεν είναι οριστική, αφού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση ασφαλείας στο Βέλγιο. “Μετά την τρομερή ισλαμική τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς χθες το βράδυ, πρέπει να ληφθούν αμέσως αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας”, δήλωσε ο Ortwin Depoortere.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές από το 2016

Το πρωί της Τρίτης, ο δράστης, με το όνομα Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής και κάτοικος Βρυξελλών εξουδετερώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών στο Cage aux Ours, κοντά στο σπίτι του, στην κοινότητα Schaerbeek. Μετά από την ταυτοποίηση, διαπιστώθηκε πως ήταν ο δράστης της επίθεσης της Δευτέρας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο αιματηρό χτύπημα.

Ο ίδιος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωνε μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), λέγοντας πως “πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων”, ενώ για αρκετή ώρα κυκλοφορούσε ελεύθερος με ένα δίκυκλο στους δρόμους των Βρυξελλών, σπέρνοντας τον τρόμο στην πρωτεύουσα του Βελγίου και κινητοποιώντας τις αρχές που κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, σύμφωνα με βελγικά Μέσα, φαίνεται πως ήταν γνωστός στις Αρχές από τον Ιούλιο του 2016, με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η αστυνομία να σχηματίζουν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ, με δεκάδες αναφορές προς το πρόσωπό του για μηνύματα μίσους τα οποία καλούσαν τζιχαντιστές να επαναστατήσουν. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, δεδομένου ότι μηνύματα τέτοιου περιεχόμενου ήταν καθημερινά εκείνη την περίοδο και ελλείψει άλλων στοιχείων, δεν θεωρήθηκε επικίνδυνος, ούτε και συμπεριλήφθηκε στη σχετική λίστα με δυνητικά επικίνδυνα άτομα που παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Παρ’ όλα αυτά, ήταν γνωστός στην αστυνομία, μεταξύ άλλων, για εμπορία ανθρώπων και παράνομη διαμονή, αν και είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019.

“Ο δράστης ξεκίνησε διαδικασία ασύλου στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση τον Οκτώβριο του 2020 και εξαφανίστηκε λίγο μετά, ενώ αφαιρέθηκε επίσημα από το εθνικό μητρώο στις 12 Φεβρουαρίου του 2021 και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να εντοπιστεί για να οργανωθεί η επιστροφή του. Δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο υποδοχής”, ανέφερε λίγες ώρες μετά την επίθεση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Νωρίτερα μέσα στο 2023, ο δράστης φέρεται να απείλησε ένα άτομο που διέμενε σε κέντρο ασύλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο τελευταίος υπέβαλε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι ο ύποπτος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία. Όπως αναφέρει η βελγική L’ Echo, η ομοσπονδιακή αστυνομία στην Αμβέρσα είχε προγραμματίσει συνάντηση για το θέμα αυτό μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για την υπόθεση. Στο μεταξύ, η αστυνομία έμαθε ότι ο άνδρας δεν καταδικάστηκε για τρομοκρατία στην Τυνησία, αλλά για εγκλήματα κοινού δικαίου. “Δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη απειλή”, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η “επιλογή” των Σουηδών και το Κοράνι

Στα media του Βελγίου, παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει μετά το χτύπημα, γίνεται αναφορά για έμμεση επίθεση σε βάρος της Σουηδίας, αλλά σε βελγικό έδαφος. Τα Μέσα της χώρας σημειώνουν πως ο δράστης ακολούθησε τους Σουηδούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα με το Βέλγιο και όταν τους εντόπισε άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Ένας εκ των δύο νεκρών μάλιστα ζούσε στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το τρίτο άτομο, επίσης Σουηδικής καταγωγής, φέρεται να βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου.

Ως προς τα κίνητρα του δράστη, οι πληροφορίες που διαχέονται μέχρι στιγμής και από τις τοπικές αρχές κάνουν λόγο για “επιλογή” των θυμάτων του Λασουέντ Αμπντεσλάμ και όχι για “τυφλό” χτύπημα.

Συγκεκριμένα, στα βελγικά Μέσα σημειώνουν πως η εθνικότητα των θυμάτων φαίνεται να αποτέλεσε “πιθανό κίνητρο” για την πράξη του, άποψη που εκφράστηκε και από την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Υπενθυμίζεται πως στο βίντεο που ο ίδιος δημοσίευσε, εμφανίζεται του να καυχιέται ότι σκότωσε τρεις Σουηδούς.

Υπενθυμίζεται πως τόσο το περασμένο καλοκαίρι, όσο και παλαιότερα (2020), στη Σουηδία εκτυλίχθηκαν σκηνές βίαιων διαδηλώσεων μετά από κάψιμο του Κορανίου. Τον περασμένο Ιούλιο, η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια για διαδήλωση όπου ο διοργανωτής σχεδίαζε να κάψει αντίγραφο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, ανήμερα της έναρξης της τριήμερης θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων, όπως και έγινε, με τη συμμετοχή αρκετών ακόμη ατόμων, σκηνικό που επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτές οι εικόνες προκάλεσαν την οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και έκαναν τη Σουηδία “στόχο προτεραιότητας” της ισλαμικής τρομοκρατίας, σύμφωνα όσα ανέφεραν το πρωί της Τρίτης οι τοπικές αρχές των Βρυξελλών. Αξίζει να θυμίσουμε πως το περασμένο καλοκαίρι, εκατοντάδες Ιρακινοί εισέβαλαν και πυρπόλησαν την σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη, εκφράζοντας έτσι την οργή τους για τα επαναλαμβανόμενα “κρούσματα” με το κάψιμο του Κορανίου.

Τότε, ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε πως οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του ισλάμ “έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη Σουηδία”, η οποία τον περασμένο Αύγουστο αύξησε τον συναγερμό τρομοκρατίας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιώντας επίσης για αύξηση των απειλών κατά των σουηδικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πριν από λίγες μόλις ημέρες, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή για υποκίνηση μίσους, επειδή είχε κάψει αντίγραφο του Κορανίου το 2020 στη Σουηδία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα