Επίθεση στο Λούβρο: Βόμβες χρώματος είχε ο δράστης που σκόπευε να καταστρέψει έργα τέχνης

Επίθεση στο Λούβρο: Βόμβες χρώματος είχε ο δράστης που σκόπευε να καταστρέψει έργα τέχνης

Ο Αιγύπτιος δέχτηκε να μιλήσει στις αρχές για τους λόγους που τον οδήγησαν στην είσοδο του Μουσείου στο Παρίσι. Οι δεσμοί με τους Τζιχαντιστές και τα κίνητρα του μικροκαμωμένου άνδρα

Ο 29χρονος Αιγύπτιος που επιχείρησε να εισβάλει στο Λούβρο την περασμένη Παρασκευή φαίνεται πως αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει στις γαλλικές αστυνομικές αρχές, για τους λόγους που τον οδήγησαν στην ενέργειά του. Στην τρίτη ανάκριση, ο Αμπντουλάχ ελ-Χαμαχμί επιβεβαίωσε την ταυτότητά του και έδωσε μια πρώτη εξήγηση για τις πράξεις του. Όπως όλα δείχνουν, στόχος του ήταν πολύτιμα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο Μουσείο του Λούβρου και τα οποία αποτελούν προσβολή για τους φανατικούς ισλαμιστές. Ο Αιγύπτιος φαίνεται να σκόπευε να πετάξει βόμβες χρώματος στα εκθέματα προκειμένου να τα καταστρέψει.

Ο ελ-Χαμαχμί, που είναι παντρεμένος με τη γυναίκα του να βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα από το Ντουμπάι. Παραμένει άγνωστος ο λόγος που ένας μικροκαμωμένος άνδρας, ύψους 1,65μ., αποφάσισε να έρθει αντιμέτωπος με τέσσερις οπλισμένους στρατιώτες κραδαίνοντας απλά ένα μαχαίρι. Η αστυνομία ωστόσο επιθυμεί επίσης να διασταυρώσει τις διασυνδέσεις του δράστη και τους πιθανούς “αδερφούς του στη Συρία” για τους οποίους και έκανε λόγο σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές ανακάλυψαν επίσης αναφορές του στον Μοχάμεντ αλ-Ανταννί, “υπουργός τρομοκρατικών επιθέσεων” του Ισλαμικού κράτους, ο οποίος και φαίνεται πως έπεσε νεκρός τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Αιγύπτιος κατά την επίθεσή του έφερε δύο σακίδια, στα οποία οι αστυνομικοί ανακάλυψαν “βόμβες χρώματος”, τις οποίες εικάζεται πως επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον έργων τέχνης που οι Τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα προς την πίστη τους. Επίσης, η έρευνα οδήγησε τις αρχές στη “γιάφκα” του, ένα διαμέρισμα που νοικιάστηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας (Κοντά στη Champs Elyssees), ενώ βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκάλυψη των κινήσεών του πριν την έφοδο στο μουσείο, χάρη στο σήμα GPS στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει. Τέλος, επάνω του εντοπίστηκε ένα κινητό τηλέφωνο iPhone 7, το οποίο και ερευνάται.

Οι γαλλικές αρχές έστειλαν σήμα στις αντίστοιχες υπηρεσίες στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο αίτημα βοήθειας και συνεργασίας για την περεταίρω διερεύνηση της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ lefigaro.fr

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα