Επίθεση στον Τραμπ: Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδικάζουν την πολιτική βία

Διαβάζεται σε 6'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP

Διεθνής καταδίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τη συμπαράστασή τους στα θύματα εκφράζουν παγκόσμιοι ηγέτες.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγινε στόχος πυροβολισμών και τραυματίστηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια το Σάββατο (14/07).

Αμέσως μετά την επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε ένας θεατής και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο, ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την πολιτική βία και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τα θύματα.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει» την επίθεση, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις εκλογές.

“Δεν υπάρχει χώρος στις ΗΠΑ για τη βία. Είναι άρρωστο αυτό που έγινε. Προσπάθησα να μιλήσω με τον Ντόναλντ, αλλά ήταν στο νοσοκομείο για εξετάσεις και θα επικοινωνήσουμε αργότερα”, είπε νωρίτερα στις πρώτες του δηλώσεις ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι “προσεύχεται” για τον αντίπαλό του.

Ανακουφισμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ότι δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Ντόναλντ Τραμπ και υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει θέση για πολιτικά υποκινούμενη βία στις ΗΠΑ”.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας: «Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών εκπροσώπων».

Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία, υπογράμμισε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του πρώην προέδρου Τραμπ. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ ταχεία ανάρρωση και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του αθώου θύματος. Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία» τόνισε μέσω Χ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση κατά της ζωής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε εκπρόσωπός του. «Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα αυτή την ενέργεια πολιτικής βίας. Στέλνει τις καλύτερες ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στον πρόεδρο Τραμπ», σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε «σοκαρισμένος». «Η πολιτική βία υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας. Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», επεσήμανε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα “ευχές για ταχεία ανάρρωση” στον Ντόναλντ Τραμπ “μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας”, όπως ανέφερε στο Χ. “Ένας υποστηρικτής (σ.σ. του Τραμπ) πέθανε, πολλοί τραυματίστηκαν. Πρόκειται για μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας. Η Γαλλία μοιράζεται το σοκ και την αγανάκτηση του αμερικανικού λαού”, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν σημείωσε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μου» είναι με τον Ντόναλντ Τραμπ «αυτές τις σκοτεινές ώρες».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε ότι «παρακολουθώ με τρόμο» την κατάσταση στην Πενσιλβάνια και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα «ο διάλογος και η υπευθυνότητα να επικρατήσουν επί του μίσους και της βίας» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης σοκαρισμένος και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτού του είδους τη βία η οποία δεν έχει καμία θέση στον κόσμο. Η βία δεν πρέπει ποτέ να επικρατεί», εκτίμησε.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι κατηγόρησε «τη διεθνή αριστερά» και την «επιβλαβή της ιδεολογία». «Φοβούμενοι πως θα χάσουν τις εκλογές, καταφεύγουν στην τρομοκρατία για να επιβάλουν το οπισθοδρομικό και αυταρχικό πρόγραμμά τους», πρόσθεσε μέσω του X.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε από τους υπέρμαχους της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου να «καταδικάσουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον του Τραμπ.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια». «Ως ηγέτες της δημοκρατίας και της ειρήνης καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς καταδίκασε την επίθεση: «Η βία είναι μια απειλή κατά των δημοκρατιών και αποδυναμώνει τη συνύπαρξη. Πρέπει όλοι να την απορρίψουμε».

«Παρά τις βαθιές μας ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, η βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, πρέπει πάντα να απορρίπτεται από όλους», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έγραψε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα είναι «σοκαρισμένοι που μάθαμε για την επίθεση εναντίον του προέδρου Τραμπ». «Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία του ανάρρωση», πρόσθεσε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ζήτησε «να παραμείνουμε σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία», ενώ ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ.

Ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι δήλωσε «πολύ ανήσυχος». «Καταδικάζω έντονα αυτό το περιστατικό. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική και στις δημοκρατίες. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίθεση, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Ρεπουμπλικάνος είναι σώος και αβλαβής. «Δεν υπάρχει θέση για τη βία στη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Κρις Λούξον. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια πολιτική βία», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ– τε απηύθυνε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» στα θύματα, εκτιμώντας με τη σειρά του ότι «η πολιτική βία υπό όλες της τις μορφές δεν είναι ποτέ αποδεκτή στις δημοκρατίες μας».

Μηνύματα καταδίκης από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς

«Αυτή η φρικτή ενέργεια πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επεσήμανε από την πλευρά του ότι σοκαρίστηκε από το περιστατικό, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Τραμπ είναι ασφαλής. «Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις τηλεοπτικές της διαφημίσεις και κάθε άλλη προεκλογική ενέργεια, δήλωσε στέλεχός της χθες Σάββατο.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την αυξανομένη πολιτική βία, έδειξε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos τον Μάιο, με δύο στους τρεις ερωτηθέντες να επισημαίνουν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία μετά τις προεδρικές εκλογές.

Κάποιοι από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του Τραμπ εκτίμησαν ότι η επίθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα.

«Επί εβδομάδες υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών τροφοδοτούν τη γελοία υστερία, σύμφωνα με την όποια αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, η δημοκρατία στην Αμερική θα έρθει στο τέλος της», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίσι, ο οποίος το 2017 είχε γίνει στόχος επίθεσης με πυροβολισμούς με πολιτικά κίνητρα. «Έχουμε δει στο παρελθόν ακροαριστερούς παράφρονές να ενεργούν βάσει αυτής της βίαιης ρητορικής. Αυτή η εμπρηστική ρητορική πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Η Ρεπουμπλικάνα βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν επεσήμανε από την πλευρά της ότι «οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμβεί αυτό. Εδώ και χρόνια θέλουν ο Τραμπ να εξαφανιστεί και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα