Η Τουρκία επιτίθεται στο Netflix για την προβολή του “Famagusta”

Διαβάζεται σε 4'
Famagusta
Famagusta MEGA TV

Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες για «διαστρέβλωση» ιστορικών γεγονότων με αφορμή την προβολή της σειράς του MEGA “Famagusta” στο Netflix από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επίθεση, με αφορμή την απόφαση του Netflix να εντάξει στην ταινιοθήκη του τη σειρά του MEGA “Famagusta”, εξαπολύουν ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μπατουχάν Μουμτζού.

Σε αναρτήσεις τους, οι ίδιοι επιμένουν να αρνούνται την τουρκική εισβολή χαρακτηρίζοντάς την «ειρηνευτική επιχείρηση», ενώ υποστηρίζουν ότι η σειρά διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα.

Υπενθυμίζεται πως, από τις 20 Σεπτεμβρίου οι χρήστες του Netflix θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα επεισόδια του πρώτου και του δεύτερου κύκλου της σειράς.

Η ανάρτηση του Ομέρ Τσελίκ

Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 και προπαγανδίζει την ελληνική πλευρά θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση, που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη, στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα.

Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς.

Στην ίδια γραμμή και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, που ισχυρίζεται ότι η σειρά «δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί».

Υποστηρίζει, δε, ότι είναι «απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα».

Ανάλογη αντίδραση έρχεται και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «μαύρη προπαγάνδα που δυσφημεί την επιχείρηση στην Κύπρο».

«Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες. Βλέπω ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την ΤΔΒΚ όσο και από τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό με ικανοποίησε. Δεν τους ταιριάζει καθόλου να είναι το Netflix εργαλείο σε ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός με μονόπλευρη οπτική» πρόσθεσε ο Τατάρ.

Η περιγραφή της σειράς “Famagusta”

Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων (εκείνη 17 και εκείνος 19 ετών) χάνει την ημέρα της εισβολής το τριών μηνών μωρό του. Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χάνοντας παράλληλα και κάθε ελπίδα να βρεθεί το μωρό τους. Ένα βρέφος κατάφερε μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου να επιβιώσει και σήμερα είναι ένας πενηντάχρονος άντρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειάς του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του.

Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται να αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του, όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων της σειράς “Famagusta”.

Famagusta: Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Αντρέας Γεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, στον ρόλο του Παππού ο Γιώργος Ζένιος, Βασιλική Τρουφάκου, Νεοκλής Νεοκλέους, Σοφία Καλλή, Στέφανος Μιχαήλ, Σοφία Παυλίδου, Αστέρω Κυπριανού, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Μαριάννα Σάντη, Βαγγέλης Κακουριώτης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Λουκία Μουσουλιώτη, Τζώρτζια Κουβαράκη, Ανδρέας Χρυσάνθου, Χριστίνα Σωτηρίου

Και τα μικρά παιδιά: Άγγελος Γεωργίου και Αντρέας Χριστοδούλου

Στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, ο Γρηγόρης Βαλτινός

Στον ρόλο της Χαρίτας Μάντολες, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Σκηνοθεσία: Αντρέας Γεωργίου

Σενάριο: Βάνα Δημητρίου

Έρευνα και συγγραφή αληθινών ιστοριών των αγνοουμένων: Δημήτρης Τοκαρής

Σύμβουλος Δραματουργικής Εξέλιξης: Κώστας Καπώνης

Concept: Βάνα Δημητρίου – Αντρέας Γεωργίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ραφαέλος Γεωργίου

Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Στυλιανού

Επιμέλεια Μουσικής: Πέτρος Σεργάκης

Executive Producer: Κούλλης Νικολάου

Εκτέλεση Παραγωγής: G&N MAKE IT PRODUCTIONS LTD

Παραγωγή: ALTER EGO MASS MEDIA S.A. MEGA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα