Επιχείρηση ιρακινών δυνάμεων προκειμένου να ανακαταλάβουν τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν

default image

Το ιρακινό κράτος έχει εξαπολύσει από το πρωί της Δευτέρας επιχείρηση προκειμένου να ανακαταλάβει την πόλη Τικρίτ από το ισλαμικό κράτος

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, με τη στήριξη Σιιτών και Σουνητών πολεμιστών ξεκίνησαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας προκειμένου να ανακαταλάβουν την πόλη Τικρίτ, που βρίσκεται υπό ισλαμική κατοχή.

Όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση της χώρας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο μέχρι το μεσημέρι να έχουν εισέλθει στην πόλη, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία της επίθεσης και προμηνύει πολυήμερες εχθροπραξίες.

Η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαουντίν και βρίσκεται μόλις 130χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Η πόλη έπεσε στα χέρια του ισλαμικού κράτους το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του Ιράκ τη Μοσούλη. Μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια να ανακαταληφθεί η πόλη έπεσε στο κενό, όμως όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα τώρα οι ιρακινές δυνάμεις έχουν το πλεονέκτημα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις θα επιτεθούν στην πόλη από διάφορα σημεία, ενώ θα έχουν κάλυψη δυνάμεων από αέρος με ιρακινούς πιλότους να εκτελούν παράλληλες αεροπορικές επιθέσεις στο σημείο.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αντίστοιχη επιχείρηση για ανακατάληψη της Μοσούλης θα ξεκινήσει πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο, η οποία και θα περιλαμβάνει στρατεύματα 25,000 Ιρακινών. Αυτοί πάντως τόνισαν πως αν ο ιρακινός στρατός δεν είναι έτοιμος, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να καθυστερήσουν. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα