Επτά εβδομάδες πολιορκίας στη Γάζα: Σε απόγνωση οι κάτοικοι, καμία ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάζεται σε 9'
Παιδιά περιμένουν στην ουρά για λίγο φαγητό, στη Γάζα
Παιδιά περιμένουν στην ουρά για λίγο φαγητό, στη Γάζα AP PHOTO

Οι Παλαιστίνιοι βυθίζονται σε νέα δεινά, καθώς τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα εξαντλούνται, καθώς μπαίνουμε στην όγδοη εβδομάδα πολιορκίας. Χωρίς σταματημό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Η Γάζα έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή απόγνωση εξαιτίας της πρωτόγνωρης ισραηλινής στρατιωτικής πολιορκίας, που κρατά εδώ και επτά εβδομάδες και έχει διακόψει πλήρως τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς.

Η πολιορκία έχει φέρει τη Γάζα αντιμέτωπη με συνθήκες άνευ προηγουμένου από την έναρξη του πολέμου, όπως μεταφέρουν κάτοικοι, γιατροί και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στον Guardian, καθώς οι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν ξανά τα σπίτια τους υπό μαζικές εντολές εκκένωσης, ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία. Παράλληλα, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα τροφίμων, καυσίμων για γεννήτριες και ιατροφαρμακευτικών υλικών.

Το Ισραήλ διέκοψε μονομερώς την εκεχειρία διάρκειας δύο μηνών με τη Χαμάς στις 2 Μαρτίου, σταματώντας τη ροή ζωτικής σημασίας προμηθειών. Λίγες ημέρες αργότερα, ξεκίνησε και πάλι εκτεταμένους βομβαρδισμούς και αναπτύχθηκε εκ νέου με χερσαίες δυνάμεις που είχαν αποσυρθεί κατά την ανακωχή.

Έκτοτε, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ δηλώνουν επανειλημμένα ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα επαναληφθεί, αν δεν απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 – οι οποίες και πυροδότησαν τη σύγκρουση. Η ισραηλινή κυβέρνηση παρουσιάζει τη νέα πολιορκία ως αναγκαίο μέτρο ασφάλειας και αρνείται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο – κάτι που θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου.

Η πολιορκία της Γάζας μπαίνει πλέον στην όγδοη εβδομάδα, αποτελώντας τη μεγαλύτερης διάρκειας συνολική απομόνωση που έχει υποστεί η περιοχή από την έναρξη του πολέμου, πριν από 18 μήνες.

Με σταθερή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες –ιδιαίτερα επί κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, του βασικότερου συμμάχου της– το Ισραήλ εμφανίζεται βέβαιο ότι μπορεί να διατηρήσει την πολιορκία χωρίς σοβαρές διεθνείς πιέσεις.

Κατά 1.400% έχουν αυξηθεί οι τιμές των τροφίμων λόγω των τραγικών ελλείψεων

Τα αποθέματα τροφίμων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την εκεχειρία των δύο μηνών έχουν πλέον εξαντληθεί, και χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γάζα σχηματίζουν ουρές στα συσσίτια κρατώντας άδεια σκεύη. Σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα προϊόντα στις αγορές πωλούνται πλέον σε τιμές αυξημένες κατά 1.400% σε σχέση με εκείνες της εκεχειρίας.

Περίπου 420.000 άνθρωποι βρίσκονται ξανά σε αναγκαστική μετακίνηση λόγω των νέων εντολών εκκένωσης του Ισραήλ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καταγραφή ακριβών στοιχείων για την πείνα και τον υποσιτισμό. Ωστόσο, η οργάνωση Oxfam εκτιμά ότι τα περισσότερα παιδιά επιβιώνουν με λιγότερο από ένα γεύμα την ημέρα.

Περίπου το 95% των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν αναστείλει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών και της συνεχιζόμενης πολιορκίας. Από τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στην είσοδο διεθνούς προσωπικού στη Γάζα. Τα βασικά ιατρικά υλικά – ακόμη και τα παυσίπονα – εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς.

«Η Πόλη της Γάζας είναι γεμάτη εκτοπισμένους που έχουν φύγει από τις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον βορρά. Ζουν στον δρόμο ή στήνουν σκηνές μέσα σε ετοιμόρροπα κτίρια που απειλούν να καταρρεύσουν», δήλωσε η Amande Bazerolle, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από την πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα.

«Δεν υπάρχουν αρκετά ιατρικά σημεία για να εξυπηρετήσουν τόσους ανθρώπους. Στην κλινική εγκαυμάτων μας στη Γάζα, σταματάμε να δεχόμαστε ασθενείς ήδη από τις 10 το πρωί και τους ζητάμε να επιστρέψουν την επόμενη μέρα, καθώς κάνουμε διαλογή για να αντέξουν τα φάρμακα περισσότερο», πρόσθεσε.

Η πολιορκία συνοδεύεται από σφοδρή επέλαση των ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αλλά και σε ολόκληρη τη Ράφα – τη νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα – αποκόπτοντας εντελώς τη σύνδεση της περιοχής με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 70% της Γάζας βρίσκεται πλέον υπό εντολή εκκένωσης ή έχει ενσωματωθεί σε ζώνες στρατιωτικού αποκλεισμού. Η νέα «ζώνη ασφαλείας» στη Ράφα καλύπτει περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής έκτασης του θύλακα.

Η εδαφική επέκταση των ισραηλινών στρατευμάτων αναγκάζει τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων να συρρικνωθεί σε ολοένα μικρότερες «ανθρωπιστικές ζώνες» που ορίζει το Ισραήλ. Ωστόσο, μια πρόσφατη αεροπορική επιδρομή στην περιοχή αλ-Μαουάσι – τη μεγαλύτερη τέτοια ζώνη στην παραλιακή ζώνη της νότιας Γάζας – σκότωσε 16 ανθρώπους.

Το Ισραήλ σφυροκοπά χωρίς προειδοποίηση και τα νοσοκομεία

Καθώς ο χώρος δράσης τους περιορίζεται όλο και περισσότερο, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία ότι οι κανόνες εμπλοκής του ισραηλινού στρατού έχουν αλλάξει μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας. Επικαλούνται χαρακτηριστικά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς και στο νοσοκομείο αλ-Άχλι στην Πόλη της Γάζας.

Στην επίθεση στο νοσοκομείο Νάσερ σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, ενώ το κτίριο που επλήγη φιλοξενούσε μέλη διεθνούς ιατρικής ομάδας. Αν και στο αλ-Άχλι δεν καταγράφηκαν θύματα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και χειρουργείων καταστράφηκαν, σύμφωνα με τους γιατρούς. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στόχευσαν μαχητές της Χαμάς.

«Ο κόσμος στη Γάζα αισθάνεται πιο ασφαλής όταν υπάρχει διεθνές προσωπικό τριγύρω, πιστεύοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ θα είναι λιγότερο πιθανό να χτυπήσει το κτίριο ή την περιοχή», ανέφερε ανώνυμα υψηλόβαθμο στέλεχος ανθρωπιστικής αποστολής.
«Στην αρχή του πολέμου, αν υπήρχε αεροπορική επίθεση δύο χιλιόμετρα μακριά, εκκενώναμε. Τώρα αυτό έχει μειωθεί στα 30 μέτρα – δηλαδή αν χτυπηθεί το διπλανό κτίριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις ή, όταν δίνονται, είναι της τάξης των 20 λεπτών – χρόνος που δεν επαρκεί για να απομακρυνθούν ασθενείς. Ο κίνδυνος αυξάνεται και νιώθουμε ότι το Ισραήλ μας εξαναγκάζει να δουλεύουμε με τους δικούς του όρους», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε απάντηση των καταγγελιών, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε: «Η Χαμάς έχει καταγεγραμμένο ιστορικό δράσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους υπόκεινται στις διατάξεις του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των εφικτών προληπτικών μέτρων». Όσον αφορά τα ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας, ο IDF παρέπεμψε σε πολιτικούς αρμόδιους φορείς.

Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες να παρακαμφθούν οι διεθνείς οργανισμοί και να δημιουργηθεί μηχανισμός διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας υπό ισραηλινό έλεγχο, μέσω ιδιωτικών εργολάβων. Ωστόσο, το εγχείρημα παραμένει σε πρώιμο στάδιο, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αναμένεται να επιδεινωθεί, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι διεθνείς μεσολαβητές προσπαθούν να ξεκινήσουν και πάλι τις συνομιλίες για εκεχειρία, αλλά δεν υπάρχουν σαφή σημάδια σύγκλισης στα βασικά ζητήματα, όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Ο Μάσρι, πανεπιστημιακός από την Μπέιτ Λαχία, περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο την καθημερινή αγωνία των πολιτών: «Όταν επιβλήθηκε ξανά η πολιορκία και ξανάρχισε ο πόλεμος, ένιωσα τρομοκρατημένος. Σκέφτομαι διαρκώς το μικρό μου παιδί και πώς μπορώ να του εξασφαλίσω τα βασικά», είπε.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το μέγεθος της ταλαιπωρίας… Ο θάνατος μας περιβάλλει από παντού», κατέληξε.

Νέο βίντεο με όμηρο από τη Χαμάς – Οι συγγενείς πιέζουν τον Νετανιάχου για συμφωνία

Το Φόρουμ οικογενειών των ομήρων, η κυριότερη οργάνωση που εκπροσωπεί συγγενείς Ισραηλινών οι οποίοι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, αξίωσε χθες Σάββατο, για ακόμη μια φορά, να συναφθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός όσων απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακα, αντιδρώντας σε ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα.

«Ο Νετανιάχου δεν έχει κανένα σχέδιο. Απόψε, ακούσαμε να φλυαρεί ακατάσχετα για το τι δεν θα κάνει», σχολίασε η συλλογικότητα σε ανακοίνωσή της. «Υπάρχει ξεκάθαρη, εφαρμόσιμη κι επείγουσα λύση, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα τώρα: να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέψει να επιστρέψουν όλοι σπίτι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι μάχες», πρόσθεσε.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν για ακόμη ένα Σάββατο στο Ισραήλ για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου για να επιστρέψουν οι όμηροι.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς ανακοίνωσε το Σάββατο πως αγνοεί ποια είναι η τύχη ισραηλινοαμερικανού ομήρου, το όνομα του οποίου φιγουράρισε σε πρόσφατη ισραηλινή πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ βομβαρδισμοί των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από πενήντα ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 54 θανάτους χθες. «Ο απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται», δήλωνε χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας αυτής.

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς δημοσιοποίησε εξάλλου νωρίτερα νέο βίντεο με όμηρο εν ζωή, μερικές ώρες αφού ανακοίνωσε πως δεν έχει νέα εδώ και τέσσερις ημέρες για τον ισραηλινοαμερικανό υπήκοο Ιντάν Αλεξάντερ, με τον οποίο έχασε την επαφή έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα.

Το πτώμα φρουρού που ήταν αρμόδιος για τη φύλαξη του συγκεκριμένου ομήρου βρέθηκε στον τόπο πρόσφατου βομβαρδισμού, σημείωσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ.

Αλλά η τύχη του Ιντάν Αλεξάντερ, όπως και άλλων μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που τον φύλασσαν, «παραμένει άγνωστη», ανέφερε εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών.

Το όνομα του Ιντάν Αλεξάντερ, ο οποίος εμφανίστηκε σε βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς τη 12η Απριλίου, φιγουράριζε επίσης σε πρόταση που έκανε τον Μάρτιο ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Υπηρετούσε σε επίλεκτη μονάδα πεζικού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όταν αιχμαλωτίστηκε την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς δημοσιοποίησε εξάλλου χθες βίντεο με όμηρο στη ζωή, τον Έλκανα Μπουχμπούτ, που είχε απαχθεί από το φεστιβάλ μουσικής Nova.

Για τέσσερα λεπτά, ο όμηρος εικονίζεται να μιλάει στο τηλέφωνο στα εβραϊκά και στα αγγλικά.

Η οικογένεια συναίνεσε να δοθεί το βίντεο στα μέσα ενημέρωσης.

Με κουβέρτα να καλύπτει μέρος του σώματός του, με τοίχο από μπετόν πίσω του, ο όμηρος εικονίζεται να συνομιλεί με μέλη της οικογένειάς του σε παλιό, ενσύρματο τηλέφωνο περιστροφικής επιλογής.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε τραβήχτηκε αυτό το βίντεο, ούτε αν έγινε πραγματικά συνδιάλεξη.

Κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου τηλεφωνήματος, ο άνδρας ζητεί από φίλο του να στείλει τη γυναίκα του στον Λευκό Οίκο για ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει πρωτοβουλία για την απελευθέρωσή του.

Πρόκειται για το τρίτο βίντεο με τον άνδρα που δημοσιοποιήθηκε από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς. Το προηγούμενο είχε δημοσιοποιηθεί την 29η Μαρτίου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα