Έρευνα aboutpeople: Ποιον προτιμούν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ – Τι νιώθουν για Χάρις και Τραμπ

Διαβάζεται σε 4'
Εκλογές στις ΗΠΑ
Εκλογές στις ΗΠΑ AP

Πόσο σημαντική για τον πλανήτη είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση; Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ; Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους δύο υποψηφίους; Η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7, καταγράφει τις απόψεις τους για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ

Τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καταγράφει έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό του NEWS 24/7. Πόσο σημαντική για τον πλανήτη είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση; Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ; Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους δύο υποψηφίους;

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

  • Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες επιθυμούν τη νίκη της Κάμαλα Χάρις.
  • Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται μακράν ο καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών.
  • Οι Έλληνες θεωρούν τις εκλογές στις ΗΠΑ πολύ σημαντικές για ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκλογές σημαντικές για όλο τον κόσμο

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (89,8%) θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι πολύ ή αρκετά σημαντικό για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ομπάμα, ο πιο δημοφιλής πρόεδρος

Όσον αφορά στους τελευταίους πέντε προέδρους των ΗΠΑ, οι Έλληνες δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στον Μπαράκ Ομπάμα. Το 60,4% των ερωτηθέντων τον θεωρεί τον καλύτερο πρόεδρο, ενώ ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 16,5%. Ο Μπιλ Κλίντον συγκεντρώνει 4,7%, ο Τζο Μπάιντεν 2,6% και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος 0,8%.

Η άποψη  των Ελλήνων για τους δύο υποψήφιους προέδρους

Η άποψη των Ελλήνων για τον Ντόναλντ Τραμπ κρίνεται ως αρνητική και μάλλον αρνητική σε ποσοστό 72,8%, ενώ το 22,8% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη.

Όσον αφορά στην Κάμαλα Χάρις, οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες των Ελλήνων συγκεντρώνουν το 49,7% και οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές το 35,8% ενώ το «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ»  για την υποψήφια των Δημοκρατικών, ανέρχεται στο 14,5%.

 

Αρνητική αξιολόγηση της προεδρίας Μπάιντεν

Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των Ελλήνων, με το 64,2% των ερωτηθέντων να εκφράζουν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τη θητεία του. Οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες ανέρχονται στο 28,4%.

Οι Έλληνες “ψηφίζουν” Χάρις

Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί τη νίκη της Κάμαλα Χάρις στις επερχόμενες εκλογές, ενώ το 23% προτιμά τον Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται, ότι ο Τραμπ συγκεντρώνει σχεδόν 10% περισσότερη υποστήριξη σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα της aboutpeople το 2020 (13,4%).

Προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

Οι Έλληνες θεωρούν πιθανότερη νικήτρια την Κάμαλα Χάρις, με το 46,3% να την προβλέπει ως επόμενη πρόεδρο, ενώ το 32,6% «βλέπει» νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 21,1% δεν εκφράζει άποψη στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Τι συμφέρει την Ελλάδα

Πάνω από τους μισούς ερωτώμενους (52,2%) πιστεύουν ότι δε θα υπάρχει διαφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όποιος/α και αν εκλεγεί πρόεδρος. Το 30,3% θεωρεί ότι η Χάρις θα είναι πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα, ενώ το 10,4% πιστεύει ότι ο Τραμπ θα είναι πιο ευνοϊκός για την Ελλάδα.

Ανασφάλεια  για Τραμπ, ανακούφιση για Χάρις

Σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ το 41,7% των Ελλήνων θα νιώσει ανασφάλεια, ενώ το 25,1% θα αισθανθεί φόβο. Μόλις το 9,2% δηλώνει ότι θα νιώσει ελπίδα και το 8,8% ανακούφιση. Το 15,2% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει κάποια άποψη.

Σε περίπτωση νίκης της Κάμαλα Χάρις, το 33,2% των Ελλήνων θα αισθανθεί ανακούφιση.   Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεύτερη θέση σε αυτή την ερώτηση καταλαμβάνει το συναίσθημα της ανασφάλειας με 21,9%. Ακολουθεί η ελπίδα με 15,8% και ο φόβος με 10,2%. Το18,9% των ερωτηθέντων είτε δεν γνωρίζει είτε δεν απαντά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

erevna

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1556 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα