Έρευνα του State Department για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο “Γκουαντάναμο του Ισραήλ”

Διαβάζεται σε 2'
Μέλη των ισραηλινών δυνάμεων περιπολούν σε δρόμο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Faraa στη Δυτική Όχθη
Μέλη των ισραηλινών δυνάμεων περιπολούν σε δρόμο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Faraa στη Δυτική Όχθη (AP Photo/Nasser Nasser)

Στρατιώτες του IDF μπαίνουν στο μικροσκόπιο του State Department για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων.

Ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεξάγει έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των αθρωπίνων δικαιωμάτων από ισραηλινή στρατιωτική μονάδα σε συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Οπως πληροφορείται το Axios, οι Αμερικανοί επικεντρώνουν την έρευνά τους στην Force 100, ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού για μέλη της οποίας υπάρχουν υποψίες παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο στρατόπεδο κράτησης Sde Teiman.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω στρατόπεδο απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Άλλα μέλη της Force 100 δικάζονται στο Ισραήλ για φερόμενη σεξουαλική επίθεση σε Παλαιστίνιο κρατούμενο στο στρατόπεδο, το οποίο έχει γίνει γνωστό ως το ισραηλινό Γκουαντάναμο.

Στο Sde Teima κρατούνται, μεταξύ άλλων, και μαχητές της Χαμάς που κατηγορούνται για συμμετοχή στις αιματηρές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου του 2023 που πυροδότησαν γενικευμένη σύγκρουση στη Γάζα και στο Λίβανο.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει γράψει ότι στο εν λόγω στρατόπεδο έχουν πεθάνει περισσότεροι από 30 κρατούμενοι από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. Μετά τα δημοσιεύματα, ο IDF προχώρησε σε σταδιακό κλείσιμο του στρατοπέδου.

Tην περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Axios, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ζήτησε εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σχετικά με διάφορα περιστατικά.

Είναι πιθανό η υπόθεση αυτή να επηρεάσει και το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα