Έρευνα χαρτογραφεί τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Διαβάζεται σε 4'
Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι μεταφέρουν το φέρετρο συναδέλφου τους στη Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι μεταφέρουν το φέρετρο συναδέλφου τους στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Nasser Nasser

Τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας για τους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας. Για “ψευδείς καταγγελίες” μιλά ο ισραηλινός στρατός.

Περισσότεροι από εκατό, κυρίως Παλαιστίνιοι, δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό, που καθιστά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως μία από τις φονικότερες συγκρούσεις για τον Τύπο.

Πως, όμως, έπεσαν νεκροί οι δημοσιογράφοι στη Γάζα; Ήταν “παράπλευρες απώλειες” ή στόχοι του ισραηλινού στρατού;

Μια ομάδα διεθνών μέσων ενημέρωσης, η οποία αποτελείται από 50 δημοσιογράφους που εκπροσωπούν 13 οργανισμούς, διεξήγαγε έρευνα για το θέμα υπό την αιγίδα του Forbidden Stories, ενός διεθνούς δικτύου που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα σε μέσα όπως τα Der Spiegel, Le Monde, ARIJ (ομάδα αραβικών μέσων με έδρα την Ιορδανία), The Guardian, ZDF και άλλα, και εξετάζει τις περιπτώσεις δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την κάλυψη του πολέμου ή όταν προσπαθούσαν να περιγράψουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Γάζας, που είναι αντιμέτωποι με πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Για “ψευδείς καταγγελίες” κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός μίλησε, από την πλευρά του, για “ψευδείς καταγγελίες” και εξήγησε πως οι δυνάμεις του “δεν τραυματίζουν σκοπίμως δημοσιογράφους”. Ενδέχεται να επλήγησαν σε αεροπορικές επιδρομές ή επιχειρήσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων, είπε, απαντώντας στις ερωτήσεις της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι “η πλειονότητα των περιπτώσεων [σ.σ. νεκρών ή τραυματιών δημοσιογράφων] που αναφέρονται είναι αντάρτες, οι οποίοι εμπλέκονταν σε στρατιωτικές δραστηριότητες, αλλά έχουν καταγραφεί ως δημοσιογράφοι“.

Η ομάδα των διεθνών μέσω ανέλυσε χιλιάδες ώρες βίντεο από τη Λωρίδα της Γάζας και ερεύνησε δεκάδες περιστατικά στα οποία δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η έρευνα:

  • τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι στον Τύπο σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους
  • 14 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ή έγιναν στόχος πυρών ενώ φορούσαν γιλέκο με τη λέξη PRESS στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τον νότιο Λίβανο,
  • 18 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από πλήγματα drones στη Γάζα
  • 14 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από πλήγματα drones ενώ φορούσαν το γιλέκο με τη λέξη PRESS
  • τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι που εργάζονταν για μέσα που πρόσκεινται στη Χαμάς έχουν σκοτωθεί, με βάση την έρευνα.

@byplestia The situation at Al Shifa Hospital is just getting worse.. ♬ original sound – Plestia

Για τον Λοράν Ρισάρ, συνιδρυτή του Forbidden Stories, “οι δημοσιογράφοι της Γάζας γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το δημοσιογραφικό γιλέκο δεν τους προστατεύει πια. Ακόμη χειρότερα, τους εκθέτει περισσότερο”.

“Το γιλέκο αυτό, που έχει στόχο να μας αναγνωρίζουν και να μας προστατεύουν, βάσει του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων της Γενεύης, έχει πλέον μετατραπεί σε απειλή για εμάς”, σχολίασε ο Μπάσελ Χάιρ αλ Ντιν, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στη Γάζα, καταγγέλλοντας ότι έγινε στόχος επίθεσης με drone, την ώρα που βρισκόταν σε ρεπορτάζ στη Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο “οι δημοσιογράφοι είναι οι μάρτυρες που έχει ανάγκη η Ιστορία”, υπογράμμισε.

Για τον Φιλ Τσέτγουιντ, διευθυντή ειδήσεων του AFP, τα γραφεία του οποίου στη Γάζα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από πιθανό πλήγμα από ισραηλινό άρμα μάχης στις 2 Νοεμβρίου 2023, το γεγονός ότι έχουν σκοτωθεί τόσο πολλοί δημοσιογράφοι“είναι εντελώς απαράδεκτο”. “Και αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι όλο αυτό δεν προκαλεί σκάνδαλο. Σε όλο τον κόσμο δεν βλέπω τις διάφορες κυβερνήσεις να διαμαρτύρονται. Είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό“, τόνισε.

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, σχεδόν 70 υποδομές του Τύπου έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

  • Τα γραφεία του AFP στη Γάζα έγιναν στόχος στις 2 Νοεμβρίου 2023 – παρά τις διαβεβαιώσεις του ισραηλινού στρατού ότι είχε ταξινομήσει τις εγκαταστάσεις του AFP ως “μη στοχευόμενες”.
  • Την ίδια ημέρα, οι εγκαταστάσεις του Palestinian Media Group, μιας εταιρείας παραγωγής που μετέδιδε ζωντανές εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας, έγιναν επίσης στόχος του ισραηλινού στρατού. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας δημοσιογράφος.
  • Το Σπίτι του Τύπου, ένα καταφύγιο για τους δημοσιογράφους της Γάζας, καταστράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τον ισραηλινό στρατό. Ο διευθυντής του σκοτώθηκε από θραύσματα ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στα νότια της Λωρίδας της Γάζας με την οικογένειά του.

 

«Αν είχαν σκοτωθεί 100 ή 140 Ισραηλινοί ή Ουκρανοί δημοσιογράφοι, δεν πιστεύω ότι η αντίδραση του κόσμου θα ήταν η ίδια», δήλωσε στο Forbidden Stories η Σουρούκ Άσαντ, εκπρόσωπος της ένωσης Παλαιστίνιων δημοσιογράφων. «Δεν εύχομαι να πεθάνει κανένας δημοσιογράφος, είτε είναι Ισραηλινός, Ουκρανός ή Παλαιστίνιος. Οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να προστατεύονται ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία βρίσκονται», υπογράμμισε.

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα