Ερευνητές ψάχνουν τον… Άρη, στην Ισλανδία

Ερευνητές ψάχνουν τον… Άρη, στην Ισλανδία
Έρευνες σε περιοχή κοντά σε ηφαίστειο στην Ισλανδία Daniel Leeb για Ισλανδία/ESA

Μια ομάδα επιστημόνων έχει ξεκινήσει έρευνα για έναν συγκεκριμένο τύπο εδάφους, στο Lambahraun της Ισλανδίας, που ταιριάζει με δείγματα που συλλέχθηκαν από το Perseverance της NASA στον Άρη. 

Επιστήμονες στην Ισλανδία πήραν δείγματα από το έδαφος μιας περιοχής κοντά σε ηφαίστειο, με σκοπό να τα συγκρίνουν με δείγματα εδάφους από τον Άρη, σύμφωνα με την ESA.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια διεθνής ομάδα, με την βοήθεια δύο Ισλανδών ειδικών της Διαστημικής Υπηρεσίας, έφτασε στο Lambahraun της Ισλανδίας. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από από διάσπαρτους λόφους, αμμόλοφους και ογκόλιθους που μοιάζουν με την περιοχή του Άρη που εξερευνά το Perseverance, και συγκεκριμένα με τον κρατήρα Jezero.

Το τοπίο που μελετούν οι ειδικοί στην Ισλανδία έχει ένα “σκουριασμένο” χρώμα, το οποίο προκύπτει από το σκούρο χρώμα των βράχων που εκτοξεύονται, κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων. Το ηφαιστειακό έδαφος, οι ψυχρές θερμοκρασίες και η αραιή βλάστηση κάνουν την περιοχή πολύ παρόμοια με τον Άρη. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν τη Ισλανδία να είναι η πρώτη περιοχή, στην οποία αναζητούνται δείγματα που θυμίζουν τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η πρακτική αυτή είναι μέρος της εκστρατείας Mars Sample Return. Ενώ το Perseverance συνέλεγε για περίπου 20 χρόνια δείγματα από τον Άρη, γεμίζοντας 20 σωληνές δειγάτων, ομάδες στην Γη προετοίμαζαν την τεχνολογία που θα χρειαζόταν για να ανοίξουν και να εξαγάγουν το πολύτιμο χώμα, μόλις φτάσουν στη Γη την δεκαετία του 2030.

Τα περισσότερα από τα ισλανδικά δείγματα βρίσκονται τώρα στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, από όπου θα αποσταλούν σε διάφορα μέρη του κόσμου για δοκιμές. Τα αρειανά δείγματα, από την άλλη, θα σταλούν στο Mars Sample Receiving Project.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα