Ερευνα: Γιατί η τετραήμερη εργασία είναι πιο ωφέλιμη για όλους

Ερευνα: Γιατί η τετραήμερη εργασία είναι πιο ωφέλιμη για όλους
Εργαζόμενοι (Φωτογραφία Αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Στο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας που εφαρμόστηκε στη Βρετανία συμμετείχαν 61 εργοδότες και 2.900 εργαζόμενοι. Δείτε τα επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη του νέου εργασιακού σχήματος.

Έρευνα για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, με τη συμμετοχή 61 εργοδοτών, διαπίστωσε ότι το νέο εργασιακό σχήμα δεν έχει σχεδόν καθόλου μειονεκτήματα παρά μόνο οφέλη.

Συγκεκριμένα, οι 2.900 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση, 4 Day Week Global, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες, άγχους, επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), κόπωσης και προβλημάτων ύπνου ενώ έκαναν λόγο για μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα των εταιρειών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

Συνολικά, η δοκιμή της τετραήμερης εργασίας διήρκεσε έξι μήνες. Οι εταιρείες που συμμετείχαν δεν ήταν υποχρεωμένες να εφαρμόσουν με τον ίδιο τρόπο το πρόγραμμα. Άλλες κατήργησαν την Παρασκευή ως εργάσιμη μέρα, άλλες επέτρεψαν στο προσωπικό να εργάζεται λιγότερες ώρες κατά τη διάρκεια μίας πενθήμερης εβδομάδας εργασίας ενώ άλλες εφάρμοσαν 32 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, οφέλη της “τετραήμερης εργασίας”:

Στον εγκέφαλό μας αρέσουν τα deadlines

Οι λιγότερες ημέρες εργασίας στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνουν και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εργασία μας. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος μερικές φορές λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχουν προθεσμίες, σύμφωνα με τον Alex Korb, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

“Αν σου έλεγα ότι έχεις κάποιο μεγάλο έργο που είναι πολύ δύσκολο να κάνεις και δεν σου έδινα μια προθεσμία, ε, τότε μάλλον θα έπαιρνε πολύ χρόνο και ίσως να μην έκανες καθόλου πρόοδο”, δήλωσε στο Business Insider.

Μειωμένα επίπεδα άγχους

Η δουλειά μας είναι και αγχωτική. Μελέτες διαπίστωσαν πως και μόνο που ξυπνάμε το πρωί, γνωρίζοντας ότι πρόκειται να εργαστούμε, μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας την απελευθέρωση υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, από ό,τι το Σαββατοκύριακο ή άλλες, μη εργάσιμες ημέρες.

Το παρατεταμένο στρες και η υπερβολική κορτιζόλη, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά από σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας.

Κατά τη βρετανική δοκιμή παρατηρήθηκαν μικρές μειώσεις στα ποσοστά στρες στους εργαζόμενους. Σε κλίμακα από το ένα έως το πέντε, οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τα μέσα επίπεδα στρες ήταν 3,07 πριν από τη δοκιμή και 2,74 μετά τη δοκιμή.

Ωστόσο, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ανάποδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έπρεπε να ολοκληρώσουν το ίδιο φόρτο εργασίας σε λιγότερο χρόνο κατέληξαν περισσότερο αγχωμένοι. Κατά την έρευνα, αυτό παρατηρήθηκε στο 13% των εργαζομένων ενώ το 39% ανέφερε ότι αισθάνθηκε λιγότερο άγχος.

Περισσότερος ύπνος, λιγότερη κούραση

“Ένα από τα πρώτα πράγματα που “μας εγκαταλείπει” όταν είμαστε αγχωμένοι είναι ο ύπνος”, δήλωσε ο Gehrman, ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο νευροβιολογίας και ψυχοπαθολογίας του ύπνου του U Penn.

“Όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και κοιμούνται τα Σαββατοκύριακα, αυτές οι δύο ημέρες ύπνου δεν αρκούν για να εξαλείψουν τις επιπτώσεις πέντε ημερών ανεπαρκούς ύπνου. Αλλά τρεις νύχτες καλού ύπνου για τέσσερις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου είναι σίγουρα καλύτερες”.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας, το 46% των εργαζομένων ανέφερε λιγότερη κόπωση από ό,τι συνήθως.

Δεν αρρωσταίνουμε τόσο συχνά;

Είναι πιθανό, οι λιγότερες μέρες εργασίας την εβδομάδα να οδηγούν μακροπρόθεσμα σε λιγότερες ημέρες ασθένειας. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε βασικά στατιστικά στοιχεία, καθώς υπάρχει μικρότερη πιθανότητα η ασθένεια να πέσει σε εργάσιμη ημέρα όταν οι εργάσιμες ημέρες έχουν μειωθεί.

Όμως έχει παρατηρηθεί και ισχυρή συσχέτιση μεταξύ κορτιζόλης, ύπνου και ανοσοποιητικού συστήματος. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο ύπνος μπορεί να το αποκαταστήσει.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν περισσότερο χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τα χόμπι τους, με τις έρευνες να επισημαίνουν ολοένα και περισσότερο τόσο την ευεργετική δράση των συγκεκριμένων ασχολιών στην ψυχική και σωματική μας υγεία όσο και στη διατήρηση μίας υγιούς ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής.

Τέλος, οι βρετανικές εταιρείες ανέφεραν ότι κατά την 6μηνη δοκιμή λιγότεροι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα