Ερίκ Ζεμούρ: Ο “παραδοσιακός” φασίστας που απειλεί να φέρει το σκοτάδι στην Ευρώπη
Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ να περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, πίσω από τον πρόεδρο Μακρόν. Οι αντιμεταναστευτικές του θέσεις και ο θαυμασμός για τον Όρμπαν.
- 22 Οκτωβρίου 2021 15:22
Ο 63χρονος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ εκτοπίζει τη Μαρίν Λεπέν και περνάει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας του ερχόμενου Απριλίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Η κατακόρυφη άνοδος του “σταρ” των πολιτικών τοκ σόου, ανέτρεψε τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, ο δεύτερος γύρος θα είναι σίγουρα μια επανάληψη των εκλογών του 2017 ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν, το κόμμα της οποίας κυριαρχούσε στην ακροδεξιά πτέρυγα του γαλλικού πολιτικού φάσματος, επί δεκαετίες.
Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Sopra Steria για την εφημερίδα Le Monde, είναι μόλις η δεύτερη που δείχνει τον Ζεμούρ να περνάει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 16-16,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι 15-16% για τη Λεπέν.
Ο Ζεμούρ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του αλλά αναμένεται να είναι υποψήφιος. Το καλοκαίρι απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσε το Politico, αν θα περάσει από τα τηλεοπτικά πάνελ ως πολιτικός αναλυτής, σε πολιτική καριέρα.
Για την ώρα προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά επωφελούμενος “της σύγχυσης των πολιτικών ορίων”, όπως εξηγεί ο συγγραφέας και αναλυτής Φιλίπ Κορκίφ. “Η θεωρία της σύγχυσης του Ονφρέ, που παίρνει στοιχεία τόσο από την Ακροδεξιά όσο και από τη ριζοσπαστική Αριστερά, έρχεται να υποστηρίξει τον υπερσυντηρητισμό του Ζεμούρ, που ανακατεύει ξενοφοβία, σεξισμό και ομοφοβία σε ένα εθνικιστικό πλαίσιο” εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στη Monde.
Η άνοδός του πάντως αποτελεί ένα σημάδι της αυξανόμενης επιρροής του CNews, του τηλεοπτικού καναλιού του συντηρητικού δισεκατομμυριούχου Βενσάν Μπολορέ το οποίο αρκετοί παραλληλίζουν με το Fox News του Ρούπερτ Μέρντοχ, ενώ στις εκπομπές του δίνουν το “παρών” και υπουργοί της κυβέρνησης.
Ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 24-28%, με μικρή ωστόσο διαφορά. Η δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria δεν προβλέπει τον νικητή του δεύτερου γύρου, αλλά, σύμφωνα με άλλες σφυγμομετρήσεις, ο Μακρόν θα καταφέρει να είναι ο τελικός νικητής των εκλογών.
Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos Sopra Steria σημειώνει πως ο Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση σε πράξεις μίσους και έχει διατυπώσει σεξιστικές θέσεις, όπως το ότι “οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι φορείς εξουσίας”, θεωρείται ακόμη πιο ακραίων θέσεων σε σχέση με τη συντηρητική Λεπέν.
Από την άλλη, μόνο το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να γίνει πρόεδρος, σε σύγκριση με 30% για τη Λεπέν. Αντιστοίχως, το 21% των ανδρών άνω των 60 ετών υποστηρίζουν τον Ζεμούρ, ενώ το ποσοστό των γυναικών κάτω των 35 ετών που τον υποστηρίζουν είναι μόνο 8%.
Η δημοσκόπηση περιελάμβανε συνεντεύξεις με 16.000 ανθρώπους την περίοδο 7/10-13/10. Αξίζει αν σημειωθεί πως η όλη αποδυνάμωση της Λεπέν έχει να κάνει με το γεγονός πως μετατοπίζει τις πολιτικές της προς το Κέντρο, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει αν ο Ζεμούρ περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν θα τον στηρίξει δηλαδή ανοιχτά, όπως πράττει η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία προσβλέπει σε μια μεγάλη συμμαχία της Δεξιάς κόντρα στον Μακρόν.
Το ακροδεξιό μανιφέστο του Ζεμούρ
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Jean-Marie Le Pen έχει δηλώσει ότι οι μόνο τρεις δημοσιογράφοι που συμπεριφέρονται σωστά σε σχέση με τον ίδιο “είναι οι Élisabeth Lévy, Ερίκ Ζεμούρ και Serge Moati”. Πολιτικά εμφανίζεται ως αντικαπιταλιστής αλλά και με θέσεις ξεκάθαρα αντιμεταναστευτικές. Παράλληλα, υποστηρίζει αντιευρωπαϊκές θέσεις.
Ο Ερίκ Ζεμούρ ανέπτυξε άλλωστε δημοσίως τη συνωμοσιολογική θεωρία για τον κίνδυνο “της Μεγάλης Αντικατάστασης” σε αρθρογραφία του, θέλοντας να παρουσιαστεί ως “Σταυροφόρος” των παραδοσιακών αξιών που βρίσκονται “υπό διωγμό”. Δηλαδή, το πως σιγά- σιγά, η Γαλλία αλλά και η Ευρώπη πολιορκούνται από το Ισλάμ και τους αραβομουσουλμάνους μετανάστες, τους οποίους βλέπει ως “νέους αποικιοκράτες”. Στα βιβλία του καυτηριάζει την ιδεολογία της φυλετικής, εθνοτικής και θρησκευτικής πολυμορφίας που αποτελεί διαχρονικό ζήτημα για τη Γαλλία.
Τον Νοέμβριο του 2008, σε συνέντευξή του συνέκρινε τη μετανάστευση με ένα “δημογραφικό τσουνάμι”, ενώ έχει επίσης ταχθεί υπέρ της τροπολογίας του Thierry Mariani, η οποία θα απαιτούσε γενετικές εξετάσεις ως προϋπόθεση για οικογενειακή επανένωση. Στο δε βιβλίο του, “Η αυτοκτονία της Γαλλίας”, νοσταλγούσε την εποχή όπου ένας άνδρας μπορούσε να απλώσει χέρι σε μια γυναίκα χωρίς να κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση.
Ακόμη, έχει διατυπώσει ομοφοβικές απόψεις τις οποίες έχει καταγράψει και στο βιβλίο του Petit Frère, ενώ καταδικάστηκε πληρώνοντας χρηματικό πρόστιμο για διασπορά ρητορικής μίσους, όντας αρνητής του Ολοκαυτώματος, παρότι προέρχεται από γαλλική εβραϊκή οικογένεια της Αλγερίας.
Τέλος, ο Ζεμούρ δηλώνει ανοιχτά θαυμαστής της πολιτικής που εφαρμόζει ο Όρμπαν στα θέματα εθνικής ταυτότητας, κυριαρχίας και φύλαξης των συνόρων, έχοντας λάβει μέρος σε Συνέδρια του κόμματός του.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις