Ερντογάν: “Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”
Στην πιθανή ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν τις βλέπει θετικά. "Να μη γίνουν τα ίδια λάθη με την Ελλάδα.
- 13 Μαΐου 2022 14:31
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σε δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Παρασκευής ανέφερε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά “δεν τις βλέπουμε θετικά”.
Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη χώρα μας, τονίζοντας πως “έκαναν λάθη οι προηγούμενες διοικήσεις στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδα στο παρελθόν. Γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία”.
Εν συνεχεία, σημείωσε πως “δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος” καθώς “οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε έναν ασφαλή παράδεισο για την τρομοκρατία. Σε κάποιες χώρες (σ.σ. οι τρομοκράτες) αποτελούν ακόμα και μέλη του Κοινοβουλίου”.
“Η Σουηδία έχει γίνει καταφύγιο για μέλη του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων”, ανέφερε.
Την ίδια ώρα πάντως, η Φινλανδία βρίσκεται πιο κοντά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών να είναι καταιγιστικές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρόθεση της ηγεσίας της χώρας.
Με κοινή δήλωση που υπέγραψαν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινιστε και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, προτείνεται η άμεση υποβολή αίτησης για ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.
“Στη διάρκεια αυτής της άνοιξης, έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το Κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να διαμορφώσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση τον χώρο που χρειαζόταν”, αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:
“Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων, δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών”.
Φινλανδός ΥΠΕΞ: “Η ένταξη θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής”
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα προς τους ευρωβουλευτές ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος σε μια περιφέρεια η οποία θεωρείται το ασθενέστερο σκέλος του ΝΑΤΟ.
«Αν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτημα, η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιφέρειας της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας περιοχής της Ευρώπης», δήλωσε ο Χααβίστο, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Φινλανδία θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ. Η πολεμική ισχύς των αμυντικών δυνάμεών μας είναι 280.000 στρατιώτες και η εκπαιδευμένη εφεδρεία είναι 900.000 άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε.
Με τις “ευχές” της Γερμανίας η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Γερμανία θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις πρωθυπουργούς των δύο κρατών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις ίδιες τις χώρες.
“Εάν αυτές οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας, την οποία έχουν και ανεξαρτήτως ένταξης. Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά τις ίδιες τις χώρες και η σχετική συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί επιτόπου”, δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τις Πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Μαγκνταλένα ‘Αντερσον και της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, στο περιθώριο της «Κυβερνητικής Ημερίδας» που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου με θέμα την Ουκρανία.
Η Σάνα Μάριν από την πλευρά της τόνισε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. “Δεν υπάρχει επιστροφή”, είπε χαρακτηριστικά η Φινλανδή πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η χώρα της διαθέτει ισχυρό και σύγχρονο στρατό, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.
“Η Φινλανδία έχει ήδη συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά έφθασε η στιγμή, ενόψει της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα παραμείνει ανεξάρτητη”, πρόσθεσε η Σάνα Μάριν και ευχαρίστησε τον γερμανό καγκελάριο για την «ηγετική στάση του» στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σουηδία: Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.
«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αύξανε το διακύβευμα των στρατιωτικών συγκρούσεων και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δυημσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έρευνα για την ασφάλεια.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις