Ερντογάν: Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο στη Μαύρη Θάλασσα – “Πυρά” σε Πούτιν αλλά και σε ΗΠΑ

Ερντογάν: Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο στη Μαύρη Θάλασσα – “Πυρά” σε Πούτιν αλλά και σε ΗΠΑ
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν 2021 Pool Sputnik Kremlin / Associated Press

Την απόφαση της ρωσικής ομοσπονδίας καταδίκασε και το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη κίνηση του Πούτιν και δηλώνει ετοιμότητα.

“Η Τουρκία έστειλε σαφή μηνύματα σχετικά με τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και προτρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική και από τις δύο πλευρές ώστε να υπακούσουν στο Διεθνές Δίκαιο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, ενώ χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε με καθυστέρηση αρκετών ωρών να τηρήσει τη “γραμμή” του ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκει η χώρα του, παρότι ο ίδιος συνηθίζει συχνά πυκνά να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο προς Δύση αλλά και Ανατολή.

Όπως μεταδίδει η Daily Sabah, σε δημοσιογράφους που συνοδεύεουν το προεδρικό αεροπλάνο στην περιοδεία του στις αφρικανικές χώρες, ο Ερντογάν είπε ότι “η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών από τη Ρωσία”.

“Προσπαθήσαμε ειλικρινά να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις σε αυτή την κρίση και στείλαμε τα μηνύματά μας για τη λύση του ζητήματος”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως η αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς) από τη Ρωσία, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. “Θεωρούμε αυτή την απόφαση της Ρωσίας απαράδεκτη. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα μέρη να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική”, τόνισε.

Τη Δευτέρα, ο Πούτιν διέταξε μια “ειρηνευτική επιχείρηση” στις δύο αυτές περιοχές, αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, ανοίγοντας το δρόμο για να τους παρασχεθεί περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, κάτι που αποτελεί άμεση πρόκληση για τη Δύση. Παρόλα αυτά, ΗΠΑ και ΕΕ δε θεωρούν την υποστήριξη αυτή ως “εισβολή” και απειλούν με κυρώσεις τοπικού χαρακτήρα για τις οικονομικές δραστηριότητες στο Ντονμπάς, οι οποίες θα κλιμακωθούν μόνο αν ενταθεί η στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν. Σε αντίθετη γραμμή είναι η Βρετανία, που είδε τις δηλώσεις Πούτιν και τις ακόλουθες στρατιωτικές κινήσεις, ως άμεση έναρξη εισβολής.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τη σύνοδο του Μονάχου ως αναποτελεσματική. “Κατά τη γνώμη μου, η Διάσκεψη του Μονάχου δεν ήταν παρά μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ”, είπε ο Ερντογάν, ενώ επέκρινε και τις δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη προσφιλή του συνήθεια.

Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία και συγκέντρωσε περίπου 150.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα, με τη Ρωσία να απαντά πως πρόκειται για τακτικές – προγραμματισμένες ασκήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία σε έναν πόλεμο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα λαμβάνει προφυλάξεις και θα συνεχίσει να εργάζεται ως προς αυτό και ότι “η Άγκυρα δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της”.

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε κοινή Σύνοδο Κορυφής με τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη Γερμανία και την Ουκρανία, μετά από πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Είχα εκφράσει στο παρελθόν τη πρόθεση για μια τέτοια πρωτοβουλία και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Η πρόταση του κ. Zelenskyy είναι μια θετική προσέγγιση σε αυτή την κατεύθυνση, και θα συμμετάσχουμε ενεργά”, είπε ο Ερντογάν.

Την απόφαση της ρωσικής ομοσπονδίας  καταδίκασε νωρίτερα και το ΥΠΕΞ της Τουρκίας μέσα από ανακοίνωσή του.

“Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ και αποτελεί σαφή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας και την απορρίπτουμε. Με την ευκαιρία αυτή, τονίζουμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και καλούμε όλα τα μέρη να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ αργά τη νύχτα.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να φύγουν από την ανατολική Ουκρανία και να έρθουν σε επαφή με την τουρκική πρεσβεία στο Κίεβο.

Θυμίζουμε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε το βράδυ της Δευτέρας ως ξεχωριστές οντότητες τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ προκαλώντας έτσι παγκόσμια συναγερμό.

Οι δύο “δημοκρατίες” στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς με το ισχυρό ρωσόφωνο στοιχείο αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2014 όταν στην Ουκρανία έλαβε χώρα η πορτοκαλί επανάσταση που άλλαξε το πολιτικό στάτους της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα