Ερντογάν για Ισραήλ: “Το πνεύμα του ΟΗΕ είναι ήδη νεκρό, πέθανε στη Γάζα”

Διαβάζεται σε 3'
Ερντογάν για Ισραήλ: “Το πνεύμα του ΟΗΕ είναι ήδη νεκρό, πέθανε στη Γάζα”
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Σε ομιλία του την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξιφούλκησε κατά του Ισραήλ λέγοντας ότι “οι φόνοι μωρών και η γενοκτονία δεν πρόκειται να ξεχαστούν”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την Τετάρτη, μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα, ότι «το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών πέθανε στη Γάζα» και κάλεσε «τον ισλαμικό κόσμο» να αντιδράσει.

«Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε καν το ίδιο το προσωπικό του. Τι περιμένετε για να ενεργήσετε; Το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών πέθανε στη Γάζα», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Εκτός από τη μομφή του για την αδυναμία του διεθνούς θεσμού, ο Ερντογάν εγκάλεσε τους ομολόγους του του «ισλαμικού κόσμου».

«Έχω μερικές λέξεις να πω από εδώ στον ισλαμικό κόσμο: τι περιμένετε για να πάρετε μια κοινή απόφαση; Ο Θεός θα σας θεωρήσει, θα μας θεωρήσει υπεύθυνους», δήλωσε εκτιμώντας ότι «το Ισραήλ δεν είναι απειλή μόνο για τη Γάζα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Κανένα κράτος δεν βρίσκεται σε ασφάλεια όσο το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο. Και αυτό αφορά επίσης την Τουρκία», συνέχισε.

«Το Ισραήλ και αυτοί που το υποστηρίζουν ελπίζουν ότι θα ξεχάσουμε αυτή τη γενοκτονία: αυτή η γενοκτονία δεν θα ξεχαστεί», προειδοποίησε: «ο φόνος μωρών, παιδιών, οι επιθέσεις με στόχο νοσοκομεία, εκκλησίες, τζαμιά δεν πρόκειται να ξεχασθούν».

“Δεν παραβιάστηκαν οι κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ”

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τεθωρακισμενα πλέον έχουν αναπτυχθεί και στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN από βίντεο στο σημείο της πολύνεκρης επίθεσης της Κυριακής στον καταυλισμό Αλ -Σουλτάν (και την οποία επικαλείται η ΕΡΤ) προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικής κατασκευής κατευθυνόμενες βόμβες μικρού διαμετρήματος GBU-39.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ισραηλινές ενέργειες στη Ράφα δεν έχουν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας θα συνεχιστεί.

“Δεν θέλουμε να δούμε μία μεγάλη χερσαία (ισραηλινή) επιχείρηση. Και δεν το έχουμε δει στην παρούσα φάση. Μετά το πλήγμα της Κυριακής, δεν έχω να σας αναφέρω αλλαγές στην πολιτική. Συνέβη. Οι Ισραηλινοί θα το ερευνήσουν” τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι μόνον τα δικά τους πυρομαχικά δεν μπορεί να ξεκίνησαν μία φωτιά τέτοιας έκτασης. “Ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και όπλα που ήταν αποθηκευμένα σε εγκατάσταση δίπλα στον στόχο μας, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζαμε, να έπιασαν φωτιά ως συνέπεια του πλήγματος” σημείωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Τέλος, τουλάχιστον 36.171 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 81.420 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 75 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 284 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα