Ερντογάν: “Η Χαμάς δεν είναι τρομοκράτες” – Δεν πάει στο Ισραήλ
Διαβάζεται σε 5'Ο πρόεδρος της Τουρκίας ματαιώνει τις επισκέψεις του στο Ισραήλ. Χαρακτηρίζει τη Χαμάς “ομάδα απελευθερωτών της γης τους”.
- 25 Οκτωβρίου 2023 12:58
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε την οργάνωση Χαμάς “ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους”.
Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του κατήγγειλε για άλλη μια φορά το Ισραήλ “για τις θηριωδίες του κατά των Παλαιστινίων”. Είπε ότι η Τουρκία δεν έχει “κανένα πρόβλημα με τον λαό του Ισραήλ”, ενώ επέκρινε επανειλημμένα την κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι “η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική ομάδα, αλλά μια ομάδα μαχητών που υπερασπίζονται την πατρίδα τους”.
Εν συνεχεία, προέτρεψε και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε άμεση κατάπαυση του πυρός. “Οι πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ και οι πυραυλικές επιθέσεις προς το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσουν”, είπε, όπως δημοσιεύει η Daily Sabah, ζητώντας την επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές αλλά και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσουν προσοχή στις αποτυχημένες ειρηνευτικές προσπάθειες του παρελθόντος, προσθέτοντας πως η Τουρκία προσφέρει έναν νέο κύκλο ειρηνευτικών διασκέψεων ανάμεσα σε Ισραήλ και την παλαιστινιακή πλευρά. Είπε ωστόσο πως “η ενότητα των Παλαιστινίων είναι αναγκαία” για να ανοίξει αυτός ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων.
Είπε ακόμη πως είχε πρόθεση να πάει στο Ισραήλ. “Είχαμε πρόθεση να πάμε εκεί, ακυρώθηκε, δεν θα πάμε. Είχαμε καλές προθέσεις στη συνάντηση με τον Νετανιάχου, εδώ στο σπίτι μας, σφίξαμε τα χέρια. Όμως το Ισραήλ έκανε κατάχρηση των καλών μας προθέσεων”, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας ανεβάζοντας τους διπλωματικούς τόνους. Ανέφερε δε πως “το Ισραήλ λειτουργεί ως τρομοκρατική οργάνωση, όχι ως Κράτος. Αυτό δεν θα το αποδεχθούμε ποτέ. Δεν αμύνονται για τα εδάφη τους, διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όλος ο κόσμος πρέπει να σταματήσει αυτές τις πράξεις βαρβαρότητας”.
Κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία
“Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους”, είπε.
“Όσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη”.
Ζήτησε την ίδρυση “ανεξάρτητης Παλαιστίνης” και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως “εγγυητή” οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας. Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως “ανταλλαγές κρατουμένων”, είπε επίσης. Δηλώνοντας θλιμμένος από την “ανικανότητα” των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο “συμπεριληπτικό”.
Πρόσθεσε στην ομιλία του πως “το Ισραήλ δεν θα πετύχει τίποτα ρίχνοντας βόμβες σε παιδιά. Είτε έχει πίσω του τις ΗΠΑ, είτε όχι”. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση το PKK και τις ένοπλες ομάδες των Κούρδων, καταδικάζοντας όσες χώρες έχουν υποστηρίξει τα αιτήματα του κουρδικού λαού στην αυτοδιάθεσή του.
Σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς
Σημειώνεται ακόμη πως ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, αναφέροντας πως οι πλευρές “αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση” στη Γάζα.
Να τονίσουμε ακόμη πως η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με τη Χαμάς, όντας μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διατηρούν σχέσεις μαζί της από όταν πήρε την εξουσία στη Γάζα το 2007. Αυτή τη σχέση που διατηρεί θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί για να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην περιοχή. Μιλώντας στη Βηρυτό την Τρίτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, είπε ότι “μια σειρά χωρών” ζήτησαν από την Τουρκία βοήθεια για την απελευθέρωση των πολιτών τους από τα χέρια της Χαμάς. “Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά και ειδικά οι ξένοι πολίτες θα απελευθερωθούν”, δήλωνε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τις συνομιλίες της Άγκυρας με τον πολιτικό βραχίωνα της Χαμάς.
Παράλληλα, στην Τουρκία υπάρχει ευρεία δημόσια υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση, με τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης να προσελκύουν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, κάτι που σίγουρα ο Τ. Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί υπέρ του.
Οι δε σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν το 2010 όταν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν στον Στόλο της Ελευθερίας που προσπαθούσε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016 για να μπουν σε νέα ένταση το 2018, τη χρονιά κατά την οποία οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.