Ερντογάν κατά ΟΗΕ: “Το ΣΑ έχει μετατραπεί σε προστάτη του Ισραήλ”

Διαβάζεται σε 2'
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Francisco Seco

Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΣΑ του ΟΗΕ, επικρίνοντας την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ σε μια πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο (09/12) την έκκλησή του για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα την προηγούμενη ημέρα.

Ο Ερντογάν επέκρινε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν βέτο σε μία πρόταση εκεχειρίας για την Γάζα, παρά την μεγάλη υποστήριξη της, από άλλες χώρες.

“Η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία κατάπαυση του πυρός απορρίφθηκε μόνο από το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;”, αναρωτήθηκε ο Ερντογάν στη διάρκεια ενός συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη.

“Λόγω βέτο από τις ΗΠΑ, δεν ελήφθη καμία απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Χάσαμε την ελπίδα και τις προσδοκίες μας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”, είπε. “Από τις 7 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η αποστολή είναι να εγκαθιδρύσει την παγκόσμια ειρήνη, έχει μετατραπεί σε προστάτη του Ισραήλ πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, ο Ερντογάν τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, με την πλήρη υποστήριξη της Δύσης, διαπράττει θηριωδίες και σφαγές στη Γάζα που ντροπιάζουν την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

“Οι “χασάπηδες της Γάζας” πρέπει να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει “αργά ή γρήγορα”.

Είπε, επίσης, ότι ένας δίκαιος κόσμος είναι εφικτός, αλλά όχι με τις ΗΠΑ, επειδή τάσσονται με το Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παραβιάζεται κατάφωρα στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα