Ερντογάν: Μανιφέστο με εθνικιστικό ιδεασμό και ισλαμιστική “ραμπιά”
Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε άνοιγμα "φιλίας" τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση ωστόσο μίλησε πάλι για "σεβασμό" στα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας και η αλλαγή του Συντάγματος.
- 24 Μαρτίου 2021 17:01
Το μανιφέστο διακυβέρνησης έως το 2022 ανακοίνωσε την Τετάρτη στο συνέδριο του κόμματός του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το τουρκολιβυκό μνημόνιο να βρίσκεται στο επίκεντρο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.
“Με αυτή τη συμφωνία θέσαμε υπό εγγύηση τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και του λαού της Λιβύης στους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο”, είπε χαρακτηριστικά ο “σουλτάνος” και πρόσθεσε: “Εξουδετερώσαμε μία προς μία τις παγίδες που στήθηκαν για να αποκλείσουν τη χώρα μας και τη Λιβύη στη Μεσόγειο. Με την υποστήριξή μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, χαλάσαμε τον ενθουσιασμό των κύκλων εκείνων που είχαν κακόβουλες προθέσεις για αυτή τη χώρα. Χάρη στην υποστήριξη που παρέχει σήμερα η Τουρκία η Λιβύη μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία ξανά και να προχωρήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Λίβυους αδελφούς μας και στο μέλλον”.
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε άνοιγμα “φιλίας” τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση. “Την επόμενη περίοδο, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας και να μειώσουμε τις έχθρες, μετατρέποντας την περιοχή μας σε νησίδα ειρήνης. Ουσιαστικά, όλα τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα έχουν τον ίδιο στόχο. Τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από την ΕΕ μέχρι τον αραβικό κόσμο, θα συνεχίσουμε να τις διαμορφώνουμε με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις προσδοκίες του έθνους μας. Ως χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε την πλάτη μας ούτε στην Ανατολή, ούτε στη Δύση”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να αναπτύξει μία καλή σχέση με χώρες με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται σε ανταγωνισμό ή ακόμη και ένταση μαζί τους, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία.
Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παρουσία μας σε όλες τις γωνιές του κόσμου
“Ενισχύσαμε και διαφοροποιήσαμε τα μέσα που διέθετε η χώρα μας, έχουμε κάνει ανοίγματα προς περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική όπου είχαμε περιορισμένη παρουσία στο παρελθόν. Είμαστε μεταξύ των 5 χωρών με το ευρύτερο δίκτυο ξένων διπλωματικών αποστολών στον κόσμο. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παρουσία μας σε όλες τις γωνιές του κόσμου με σκοπό να μην αφήνουμε κανένα μέρος που δεν κυματίζει η σημαία μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με καμία χώρα, αρκεί να σέβεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας”, είπε ακόμη ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου λέγοντας πως “η κατασκευή του συνεχίζεται και είναι ένα έργο που θα εντάξει τη χώρα ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες που παράγουν πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια”.
“Πρώτα ο Αλλάχ ο πρώτος αντιδραστήρας θα είναι έτοιμος το 2023”, είπε ακόμη ο Ερντογάν.
Χαιρέτισε με “ραμπιά”
Σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνηθίζει να κάνει ένα χαιρετισμό, όπου υψώνει τα τέσσερα του δάχτυλα, διπλώνοντας την ίδια ώρα τον αντίχειρα στο εσωτερικό της παλάμης.
Το ίδιο έκανε μέσα στην Αγιά Σοφιά, προκαλώντας τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, αλλά και στο συνέδριο του κόμματός του την Τετάρτη.
Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτό τον παράξενο συμβολισμό, ποιες οι καταβολές του και ποιος ο αντίκτυπός του σήμερα; Πρόκειται ουσιαστικά για τον χαιρετισμό που ονομάζεται “ραμπιά” και στα αραβικά σημαίνει τέταρτο.
Ο χαιρετισμός αυτός έχει τριπλή σημειολογία:
1. Ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ.
2. Θύμιζε την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, ίσως πιο εμβληματικό και από την γνωστή ανά την υφήλιο πλατεία Ταχρίρ.
3. Χρησιμοποιήθηκε σε αντιπαραβολή προς το γνωστό σήμα της νίκης (V) που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι και θεωρήθηκε δυτική επιρροή.
Έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και του Κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας, όπου πολλά στελέχη, οπαδοί και υπουργοί, αλλά και θρησκευτικοί και συντηρητικοί κύκλοι, τη χρησιμοποιούν δημόσια.
Περί νέου Συντάγματος
Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το κείμενο νέου Συντάγματος θα παρουσιασθεί στον τουρκικό λαό για δημόσια διαβούλευση τον επόμενο χρόνο, μετά την αναθεώρηση του προηγούμενου Συντάγματος το 2017, βάσει του οποίου έλαβε τεράστιες εξουσίες.
Τον περασμένο μήνα είχε προϊδεάσει το κόμμα του και τους εθνικιστές πολιτικούς του συμμάχους για το ενδεχόμενο κατάρτισης νέου Συντάγματος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις