Ερντογάν: “Με την βοήθεια του Αλλάχ, θα κάνουμε την 28η Μαΐου προάγγελο του αιώνα της Τουρκίας”

Ερντογάν: “Με την βοήθεια του Αλλάχ, θα κάνουμε την 28η Μαΐου προάγγελο του αιώνα της Τουρκίας”
AP Photo/Ali Unal

Μήνυμα συσπείρωσης και νίκης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του β' γύρου των τουρκικών εκλογών. Η ειδική αναφορά στους σεισμόπληκτους.

Σε νέο προεκλογικό ράλι έχει μπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών, στον οποίο θα κατέλθει με τον “αέρα” της διαφοράς από τον Κιλιτσντάρογλου και το προβάδισμα του πρώτου γύρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε νέο μήνυμα στους ψηφοφόρους αλλά και “συνοδοιπόρους” του με το AK, επιδιώκοντας να τους συσπειρώσει για το μικρό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη στιγμή που η κάλπη θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο.

Μάλιστα, σημειώνει πως “με τη βοήθεια του Αλλάχ η 28η Μαΐου “θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας”, αφού αρχικά τονίζει ότι “παλέψαμε σκληρά χωρίς να υποκύπτουμε στις προκλήσεις, αγνοώντας τις πιέσεις και χωρίς να τα παρατήσουμε μπροστά στις δυσκολίες”.

Και προσθέτει: “Τώρα είναι ώρα να σφραγίσουμε την νίκη της 14ης Μαΐου με έναν ακόμα μεγαλύτερο θρίαμβο”, ενώ κάνει και ειδική αναφορά στους σεισμοπαθείς, γράφοντας πως “η Τουρκία περιμένει από εμάς να εκπληρώσουμε τους στόχους μας, τα θύματα του σεισμού περιμένουν από εμάς να γιατρέψουμε τις πληγές τους το συντομότερο δυνατό”.

Η ανάρτησή του:

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επικαλείται τον… Αλλάχ απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του. Το ίδιο έπραξε και χθες, όταν έστειλε ακόμα ένα μήνυμα νίκης, έκανε αναφορά στη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, λέγοντας ότι σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ αναφέρθηκε και στις εκατομμύρια ψήφους στον σχηματισμό του και το ποσοστό που κατέκτησε, συμπληρώνοντας πως ο κόσμος “επιβεβαίωσε ότι εμπιστεύεται και πιστεύει σε εμάς και τη συμμαχία μας και βλέπει το μέλλον του εδώ”. Κλείνοντας, είπε: Είθε ο Αλλάχ να μας βοηθήσει”.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, Αχμέτ Γενέρ, ανακοινώνοντας ότι οι προεδρικές εκλογές εισέρχονται σε δεύτερο γύρο.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αποφασίστηκε να διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023.

Με την καταμέτρηση των ψήφων στο 100% εντός της χώρας ο Γενέρ δήλωσε: “Αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών την Κυριακή 28 Μαΐου 2023”.

Όπως είπε, από τις 15.15 είχε ανοίξει το 100% των ψηφοδελτίων της χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν 35.874 ψήφοι στο εξωτερικό των οποίων η καταχώρηση συνεχίζεται, ο Γενέρ ανακοίνωσε επίσης τα ποσοστά ψήφων των υποψηφίων.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι μέχρι τις 15.15, ο αριθμός των ψήφων στο εσωτερικό της Τουρκίας καταμετρήθηκε στο 100%, με το ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται στο 88,92%, σύμφωνα με το halktv.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εξωτερικό ήταν 52,69%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο Ερντογάν λαμβάνει το 49,51% των ψήφων, ο Κιλιτσντάρογλου το 44,88%, ο Ογάν το 5,17% και ο Ιντσέ 0,44%.

Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ερντογάν

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους επενδυτές το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας καθώς οι μετοχές παρουσίασαν τεράστια πτώση από το βράδυ της Κυριακής.

Μάλιστα, η αξία της τουρκικής λίρας κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς BIST-100 της Τουρκίας υποχώρησε έως και 6,4% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές.

“Μια νίκη της αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει γίνει λιγότερο πιθανή και αυτό θα απογοητεύσει τους επενδυτές που ελπίζουν σε μια επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική και σε μια πιο αξιόπιστη δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού στην Τουρκία”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.

Η απότομη πτώση του χρηματιστηρίου ώθησε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να διακόψει για λίγο τις συναλλαγές. Σύμφωνα με το CNN, ο δείκτης BIST-100 διαπραγματευόταν για τελευταία φορά με πτώση 2,8%, ενώ ο τραπεζικός υποδείκτης του ήταν χαμηλότερα κατά 8,3%.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση κατά 0,5% και διαπραγματευόταν στα 19,70 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σε χαμηλό ρεκόρ. Η αξία του νομίσματος κατέρρευσε κατά περισσότερο από 40% πέρυσι, καθώς οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν τροφοδότησαν τα δυσθεώρητα επίπεδα πληθωρισμού.

Το αβέβαιο οικονομικό σύστημα της χώρας έχει κάνει τους επενδυτές στα τουρκικά κρατικά ομόλογα να ανησυχούν για την ικανότητα της χώρας να τους αποπληρώσει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα