Ερντογάν σε αντιπολίτευση: “Ανίκανοι σε Αιγαίο και Μεσόγειο” – Τακτικισμοί στη σκιά της διπλωματίας
Οι επερχόμενες κρίσιμες Σύνοδοι, τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μία εβδομάδα, όσο και του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου, φαίνεται πως "φρενάρουν" τον τουρκικό παροξυσμό, υπό το φόβο περαιτέρω πίεσης.
- 17 Ιουνίου 2022 09:22
Για διαφθορά και λαϊκισμό κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προς τα μέλη του κόμματός του, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές και ενώ η χώρα κινείται ήδη σε προεκλογική περίοδο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έριξε τα βέλη του προς την αντιπολίτευση αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί τα “κυριαρχικά δικαιώματα” της χώρας του απέναντι στους “τρομοκράτες”, όπως είπε. “Είναι μια συμμαχία που καταρρέει” είπε και διερωτήθηκε:
“Είναι ικανοί να ηγηθούν των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στα νότια σύνορα της Τουρκίας; Θα αποτρέψουν τον κόσμο από αυτές τις οργανώσεις; Θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα; Είναι αυτοί που θα σώσουν τη χώρα μας από τις ύπουλες παγίδες που στήνονται γύρω μας από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο; Θα σώσουν τους χαμηλού εισοδήματος πολίτες μας από την οικονομική δυσπραγία, θα μετατρέψουν την παγκόσμια οικονομική κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα μας; Θα αυξήσουν την απασχόληση, θα δουλέψουν για όλους τους ανθρώπους μας, θα φέρουν φαγητό στα σπίτια τους;”.
Στη συνέχεια στάθηκε στην οικονομική κρίση της Τουρκίας, αναφέροντας πως “ο λαός μας παλεύει κάτω από το βάρος του κόστους ζωής. Αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης βρίσκεται συνολικά σε μια δίνη” και σημείωσε πως “εμείς δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον μας, της χώρας, του έθνους και των παιδιών μας ως κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚP.
Ακόμη, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για γραφειοκρατία αλλά και για “ανεδαφικά σενάρια χειρότερα από αυτά που στήνονται κάτω από τη τέντα ενός τσίρκου”. Κατηγόρησε ακόμη τη συμμαχία της αντιπολίτευσης για σχέσεις με το HDP.
Πρακτικά αξίωσε ότι το κόμμα του, το AKP, μπορεί να χειριστεί τα εθνικά ζητήματα “με σχέδιο και υπευθυνότητα” με γνώμονα το “συμφέρον του έθνους”, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για “επικίνδυνες αιτιάσεις”.
Σημειώνεται πως στη συμμαχία της αντιπολίτευσης βρίσκονται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, η Μεράλ Ακσενέρ αρχηγός στο εθνικιστικό Καλό Κόμμα (İYİ), ο Τεμέλ Καραμολάογλου από το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), ο Αλί Μπαμπατζάν αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), ο Αχμέτ Νταβούτογλου επικεφαλής του Κόμματος του Μέλλοντος (GP) και ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).
Ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατζάν ήταν συνιδρυτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπηρέτησαν σε κορυφαίες θέσεις, αλλά αποχώρησαν για να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του Ερντογάν.
Διεθνείς πιέσεις
Τις τελευταίες ώρες πάντως η Τουρκία δείχνει να ρίχνει τους τόνους, σε μια κίνηση που ίσως να είναι τακτικισμός. Σε αυτό συντελούν οι διεθνείς πιέσεις, με τη Κομισιόν να κάνει σαφή τη θέση της τη Πέμπτη.
“Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους” τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.
“Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα”.
Ξεκάθαρα ήταν και τα μηνύματα για αποφυγή επιθετικής ρητορικής και από το State Department (παραπάνω από μια φορές σε μια εβδομάδα), ενώ στη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στην οποία συμμετείχαν και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα, υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με προσπάθεια “διπλωματικών λύσεων”.
Παράλληλα, αναμένεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει την τουρκική παραβατικότητα στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών ζητώντας τη ρητή καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Μπροστά της άλλωστε η Άγκυρα έχει και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα δεχθεί πιέσεις για τη στάση της απέναντι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Η διαφαινόμενη -έστω πρόσκαιρη- αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, φάνηκε και από τη συμπεριφορά του Τούρκου υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε μια θερμή χειραψία στις Βρυξέλλες με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις Ακάρ στον ΣΚΑΪ και στον Μανώλη Κωστίδη, ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ήρθαν μετά το “θερμό” επεισόδιο του Ακάρ με Έλληνες βουλευτές στη Κωνσταντινούπολη.
Από τη δική του μεριά, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, φέρεται να είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως δεν μπορεί να γίνει πρόοδος χωρίς διπλωματία.
Της συνάντησης αυτής ακολούθησε η λίγων δευτερολέπτων συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι αντάλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022”, που πραγματοποιείται στην Οχρίδα.
Μάλιστα η σύντομη συνομιλία τους αναπτύχθηκε γύρω από τον καφέ που έπινε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σε χαλαρό κλίμα.
Φυσικά, ζήτημα τίθεται σχετικά με το αν οι ελιγμοί της Τουρκίας που ρίχνει τους τόνους έχουν να κάνουν με το αν λειτουργούν ως “καμουφλάζ” ενόψει των συνόδων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή αν δείχνουν πως η χώρα μπαίνει σταδιακά και πάλι στη διπλωματική οδό για να προσεγγίσει εκ νέου την Ευρώπη.
“O βασιλιάς είναι γυμνός”
Την ίδια ώρα, επίθεση εναντίον του Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρώην στενός του συνεργάτης και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεών του, Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”.
Συγκριμένα είπε ότι “δεν πρέπει οι δημοσιογράφοι του “Μεγαλειοτάτου” να μιλούν πια για το πόσο όμορφος είναι. Είναι η εποχή που θα πρέπει να φωνάξουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να ειπωθεί πως, ο βασιλιάς είναι γυμνός”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις