Ερντογάν στο δρόμο που χάραξε ο Φρανσουά Ολάντ για την υπηκοότητα

default image

Ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφαιρείται η υπηκοότητα από υποστηρικτές της τρομοκρατίας, πρόταση που προκάλεσε σάλο το περασμένο διάστημα καθώς αποτέλεσε "σημαία" των Γάλλων σοσιαλιστών

Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρεί από τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας την τουρκική υπηκοότητα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει «τίποτε να συζητήσει με τρομοκράτες».

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρνει στην τουρκική πολιτική ατζέντα ένα θέμα που απασχόλησε, δίχασε και πλήγωσε ιδιαίτερα τη γαλλική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ. Πριν τον Ερντογάν, ο Γάλλος πρόεδρος και ο στενός του συνεργάτης και πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, είχαν εισηγηθεί ένα παρόμοιο μέτρο. Πρότειναν συγκεκριμένα να αφαιρείται η γαλλική ιθαγένεια σε Γάλλους πολίτες με διπλή υπηκόοτητα σε περίπτωση που εμπλέκονται με κάποιο τρόπο σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στο δρόμο που χάραξαν οι Γάλλοι σοσιαλιστές

Η επιλογή του Τούρκου προέδρου, υιοθετήθηκε πρώτα από τη γαλλική κυβέρνηση προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό των σοσιαλιστών, που οδήγησαν στην παραίτηση της υπουργού δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά η οποία διαφωνούσε κάθετα με την απόφαση.

Τελικά, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει στο θέμα και να μην εγγράψει την αλλαγή αυτή στο γαλλικό σύνταγμα, όπως είχε προαναγγείλει, καταφέροντας ένα ακόμη αυτογκόλ στην ήδη βαριά τραυματισμένη του δημοτικότητα. Φαίνεται πάντως, πως ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι πιο αποτελεσματικός και αποφασισμένος ώστε να φέρει εις πέρας την υπόσχεσή του.

Δεν ανοίγουμε διάλογο με το PKK

Η τοποθέτηση αυτή, την οποία έκανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε έναν σύλλογο δικηγόρων στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ακολουθεί τη δήλωσή του πως αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την εκτός νόμου οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνησή του θα τερματίσει μια για πάντα τον πόλεμο με τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος αναζωπυρώθηκε το καλοκαίρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα