Ερντογάν: Θετική η επίθεση των ΗΠΑ, αλλά δεν αρκεί

Ερντογάν: Θετική η επίθεση των ΗΠΑ, αλλά δεν αρκεί
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters in Kastamonu, Turkey, Wednesday, March 22, 2017. Erdogan ramped up his anti-European rhetoric on Wednesday, warning that the safety of Western citizens could be in peril if European nations persist in what he described as arrogant conduct. Erdogan's remarks came amid tension over Dutch and German restrictions on Turkish officials who tried to campaign for diaspora votes ahead of an April 16 referendum on expanding the powers of the Turkish presidency. (Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP) AP

Σε αντίθεση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τούρκος ηγέτης κρίνει θετικά την επίθεση με εντολή Τραμπ σε συριακό έδαφος

Για “θετικά, στέρεα βήματα” κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέτ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην επιλογή της Ουάσιγκτον να βομβαρδίσει σημεία παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία. Σε δηλώσεις του και αντίθετα με τη στάση της Μόσχας, με την οποία συνεργάστηκαν στενά στον πόλεμο στην περιοχή, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Αμερικανών.

Πρόκειται για “θετικό βήμα ενάντια στο καθεστώς Άσαντ και τα εγκλήματα πολέμου που αυτό έχει διαπράξει με χημικά ή συμβατικά όπλα” σχολίασε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: “Είναι όμως αρκετά; Δεν βλέπω να αρκούν” τόνισε σε συγκέντρωσή του υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι ήρεμος και ασφαλής σε έναν κόσμο που παιδιά σφγαγιάζονται βίαια. Κατέστη αναπόφευκτο πως όλοι θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τη θέση τους μετά την επίθεση με χημικά” είπε και πρόσθεσε: “Κανείς δεν πρέπει να επιχειρήσει να καλύψει εγκλήματα πολέμου ενάντια στην ανθρωπότητα και τη δολοφονία παιδιών με την πρόφαση πως πολεμά κατά του Ισλαμικού Κράτους”.

Δηλώσεις που μοιάζουν να στηλιτεύουν και τη θέση της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτήρισε νωρίτερα την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, της μεγαλύτερης στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας, στα δυτικά της Χομς, εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η επίθεση έρχεται ως απάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρόσφατη χημική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και οι ΗΠΑ αποδίδουν στον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΠΗΓΗ HURRIYET/ΦΩΤΟ AP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα