Έστειλαν γράμμα στον ΟΗΕ για να πάρουν πίσω την μπάλα τους

default image

Παιδιά από την Παλαιστίνη έστειλαν επιστολή στον ΟΗΕ για να πάρουν πίσω την μπάλα ποδοσφαίρου που κατασχέθηκε από Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (Pics)

Στον ΟΗΕ απευθύνεται μια παρέα παιδιών από την πολύπαθη Παλαιστίνη με αίτημα να τους επιστραφεί η μπάλα, που είχε κατασχεθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Στον ΟΗΕ απευθύνεται μια παρέα παιδιών από την πολύπαθη Παλαιστίνη με αίτημα να τους επιστραφεί η μπάλα, που είχε κατασχεθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Τα παιδιά ζουν στο χωριό Kafr Sur. Μέσω social media έστειλαν το γράμμα τους στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας του να τους επιστραφεί η μπάλα με την οποία έπαιζαν ποδόσφαιρο.

 

Δυνάμεις κατοχής των Ισραηλινών, κατάσχεσαν την μπάλα όταν έπεσε στη “δική” τους πλευρά, δηλαδή σε εδάφη που ελέγχονται από το Ισραήλ. Πρόκειται για τη ζώνη μέσα στην οποία χτίζεται διαχωριστικός φράχτης που θα απομονώνει το χωριό τους. 

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση και του επικεφαλής της παλαιστινιακής κοινότητας Ζίμπντα, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική του Ισραήλ με την οποία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του με σκοπό την δημιουργία εβραϊκών οικισμών.

Η παρέα μίλησε στο τοπικό δίκτυο ειδήσεων maannews και όπως ανέφεραν, φοβούνται ότι όπως χάθηκε η μπάλα τους, θα χαθεί και το χωριό τους.

 

Το διαχωριστικό τείχος με το οποίο απομονώνεται η Παλαιστίνη, ξεκίνησε να χτίζεται το 2002. Το 85% της έκτασης του θα αναπτύσσεται μέσα σε Παλαιστινιακά εδάφη στα οποία αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 500.000 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παρουσιάσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο “δίκαιο και ισορροπημένο” για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

 

Το Ισραήλ ωστόσο απορρίπτει τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ηρεμίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

“Η ασφάλεια θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια μας. Όλοι όσοι προτείνουν μια λύση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, Παλαιστίνιους αστυνομικούς ή τεχνολογικά μέσα δεν κατανοούν τίποτα για τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Στάινιτζ, εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός αναφερόταν σ’ ένα αμερικανικό σχέδιο, το οποίο προτείνει την ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων άμυνας και παρακολούθησης στην κοιλάδα του Ιορδάνη κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας, στην περίπτωση που αποσυρθούν από την περιοχή οι Ισραηλινοί.

Η πρόταση αυτή έγινε στο τέλος του 2013 από τον Αμερικανό στρατηγό Τζον Άλεν, πρώην επικεφαλής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf) και ειδικού συμβούλου για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να είναι αποστρατικοποιημένο και το Ισραήλ να μπορεί να διατηρήσει σε αυτό μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ιορδανία.

Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν στον τερματισμό της κατοχής των εδαφών τους, όμως δέχονται την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν προτείνει τη διατήρηση των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας για 10 ή 15 χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, πρόταση που απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα