Eurogroup: Σόιμπλε και Νόουναν απαιτούσαν μετ’ επιτάσεως capital control από την Αθήνα

default image

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι στο έκτακτο eurogroup, όταν ο Γερμανός και Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ ζητούσαν από την Ελλάδα να επιβάλλει έλεγχο εκροής κεφαλαίων, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα της ρευστότητας

Μπορεί το αποτέλεσμα του eurogroup της Δευτέρας να ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο, με τους εταίρους να μιλούν για συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς Αθήνας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν και εντάσεις με τον γνωστό “ταραξία” του συμβουλίου των 19 υπουργών οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός πολιτικός, αφού είχε φροντίσει να καταρρίψει κάθε προσδοκία πριν τη συνάντηση με τις δηλώσεις του, εμφανίστηκε σκεπτικός και απέναντι στις πιθανότητες που έχει μια συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Ευρώπης, που επικαλείται ο Peter Spiegel, οι υπουργοί οικονομικών είχαν έντονη συζήτηση για το κατά πόσο θα έπρεπε επιβάλει capital control στις τράπεζές της.

Ο Β. Σόιμπλε, συνεπικουρούμενος από τον Ιρλανδό ομόλογό του Μ. Νόουναν πίεζαν τους υπολοίπους να υιοθετήσει η Αθήνα περιορισμούς στις αναλήψεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ήδη εύθραυστη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Κι όλα αυτά, ενώ προσέρχονται οι ηγέτες της Ευρώπης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την οποία φρόντισε να υποβαθμίσει τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα