Eurovision: Επεισόδια και χημικά από την αστυνομία σε διαδηλωτές για την Παλαιστίνη

Διαβάζεται σε 3'
Επεισόδια στο Μάλμε σε πορεία για την Παλαιστίνη
Επεισόδια στο Μάλμε σε πορεία για την Παλαιστίνη Associated Press

Ένταση έξω από την αρένα της Eurovision στο Μάλμε, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές για την Παλαιστίνη.

Η αστυνομία διέλυσε ένα πλήθος διαδηλωτών για την Παλαιστίνη που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το Malmö Arena, τον χώρο στην πόλη Μάλμε που διεξάγεται ο τελικός του διαγωνισμού μουσικής Eurovision, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές κυμάτισαν σημαίες στο ρυθμό συνθημάτων «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Κάποιοι φορούσαν παλαιστινιακή μαντίλα, ορισμένοι τυλιγμένοι στου πρόσωπο τους.

«Φαίνεται ότι έχουν την εξουσιοδότηση να είναι πιο επιθετικοί από το συνηθισμένο», είπε αναφερόμενη στην αστυνομία της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα, μια 45χρονη κάτοικος του Μάλμε. «Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ αυτό».

Η αστυνομία, η οποία επιβεβαίωσε ότι έκανε χρήση δακρυγόνων, προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές πίσω σε μια πλατεία όπου υπάρχει άδεια να γίνει μια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων.

«Έριξαν δακρυγόνα στο πρόσωπό μου, με έσπρωξαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Μπο, 26 ετών, δείχνοντας τα κατακόκκινα μάτια της.

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν ανάμεσά τους αλλά έμεινε μακριά από τις συγκρούσεις. Αυτή και μέλη της οργάνωσης της κάθισαν κάτω σε κύκλο, περικυκλωμένοι από αστυνομικούς.

Επεισόδια στο Μάλμε σε πορεία για την Παλαιστίνη
Επεισόδια στο Μάλμε σε πορεία για την Παλαιστίνη Associated Press

Ειρηνική πορεία 5.000 διαδηλωτών

Το απόγευμα, περίπου 5.000 άνθρωποι έκαναν ειρηνική πορεία στην πόλη, όπου ζει η πλειονότητα του πληθυσμού της Σουηδίας, παλαιστινιακής καταγωγής, για να διαμαρτυρηθούν για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον μουσικό διαγωνισμό.

Με τεράστιες παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά της Eurovision για το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το Ισραήλ, διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Eurovision, δεν μπορείς να κρυφτείς, υποστηρίζεις τη γενοκτονία» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Η διαδήλωση, δύο ημέρες μετά από μια παρόμοια πορεία στο Μάλμε, στην οποία η σουηδική αστυνομία είπε ότι συμμετείχαν περίπου 12.000 άτομα, ήταν το τελευταίο μήνυμα οργής για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, την ώρα που μαίνεται το σφυροκόπημα της Γάζας.

Το Μάλμε είναι μια πόλη περίπου 360.000 κατοίκων, το ένα τρίτο των οποίων γεννήθηκαν εκτός Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τη Μέση Ανατολή. Τους τελευταίους πέντε μήνες, διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν λάβει χώρα τακτικά εκεί και σε άλλες σουηδικές πόλεις.

AP Photo/Martin Meissner
AP Photo/Martin Meissner
AP Photo/Martin Meissner
AP Photo/Martin Meissner

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα