Εύα Καϊλή: Τα “βέλη” ευρωβουλευτών για το ενδιαφέρον της στην κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς

Εύα Καϊλή: Τα “βέλη” ευρωβουλευτών για το ενδιαφέρον της στην κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο AP

Αιχμηρές οι τοποθετήσεις Ευρωβουλευτών κατά της Εύας Καϊλή, για το ενδιαφέρον που επέδειξε στο θέμα κατάργησης της ταξιδιωτικής βίζας για τους Καταριανούς. Προς αναβολή η συζήτηση του ζητήματος.

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, για το οποίο συνελήφθη η Εύα Καϊλή και κρατείται στις φυλακές Saint-Gilles.

Άμεση ήταν η καταδίκη των Ευρωβουλευτών επί του ζητήματος, με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να δηλώνει τα εξής: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει κάθε υπόθεση διαφθοράς. Δεν σχολιάζει καμία υπόθεση που είναι σε δικαστική εξέλιξη και συνεργάζεται πλήρως με τις βελγικές αρχές στην έρευνα”.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με μαρτυρία του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Έρικ Μάρκαρντ, εισηγητή της επιτροπής LIBE του ΕΚ για το θέμα της άρσης των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κατάρ, η Εύα Καϊλή τον προσέγγισε ενδιαφερόμενη για την απελευθέρωση της βίζας, κάτι το οποίο δεν θεώρησε “τόσο ασυνήθιστο”, καθώς η Καϊλή εργάστηκε σε θέματα του Κόλπου.

Αυτό που ήταν λίγο ασυνήθιστο, λέει ο Μάρκαρντ στην DW, είναι ότι ήταν πολύ προφανές ότι ήταν πολύ υπέρ της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο Κατάρ γρήγορα, με όχι τόσο πολλές προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη, δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες”, Εκουαδόρ, Κουβέιτ και Ομάν.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μάρκαρντ, “δεν είχε άμεση επιρροή στον φάκελο, καθώς δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις της επιτροπής αυτής“. Επιβεβαιώνει, όμως ότι η Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το σπίτι επίσης ερευνήθηκε, συμμετείχαν ή ψήφισαν όταν η επιτροπή LIBE ενέκρινε την πρόταση απελευθέρωσης της βίζας.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να συμβεί όταν απουσιάζουν άλλα μέλη της ίδιας παράταξης από την επιτροπή.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Γερμανός εισηγητής συνιστά να επιστρέψει όλος ο φάκελος στην επιτροπή.

Άλλη ευρωβουλευτής, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανίδα Σοσιαλίστρια, Καταρίνα Μπάρλεϊ ανέφερε πως η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε ξαφνικά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης, παρότι δεν είναι μέλος αυτής της επιτροπής και συμπεριφέρθηκε περίεργα.

“Κάθισε στο πίσω μέρος της αίθουσας, όπου συνήθως κάθονται μόνο οι υπάλληλοι”, είπε η Καταρίνα Μπάρλεϊ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. “Μακριά από την ομάδα μας. Μπορείτε επίσης να πει κανείς ότι κρυβόταν”.

Προς αναβολή η συζήτηση για την κατάργηση βίζας των Καταριανών

Σήμερα αναμενόταν να κυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, η έναρξη των τριμερών διαλόγων (ΕΚ-Συμβούλιο-Κομισιόν) σχετικά με την απελευθέρωση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες του Κατάρ που ταξιδεύουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή LIBE είχε ήδη ψηφίσει για την έγκριση των τριμερών διαλόγων την 1η Δεκεμβρίου. Εάν σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών ήταν αντίθετο, το θέμα θα έμπαινε σε ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Κανονισμού. Εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει την απόφαση της επιτροπής LIBE να αρχίσει διαπραγματεύσεις, το σχέδιο νομοθετικής πράξης και η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης περιόδου συνόδου και ο Πρόεδρος ορίζει προθεσμία για τροπολογίες.

Στην παρούσα συγκυρία, όμως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν και ένα δεύτερο ενδεχόμενο: να παραπέμψουν τον φάκελο εκ νέου στην επιτροπή LIBE, καθυστερώντας ουσιαστικά επ αόριστο την όποια απόφαση επ’ αυτού. Αυτό βασίζεται στο άρθρο 198 του Κανονισμού που προβλέπει παραπομπή εκ νέου στην επιτροπή εφόσον ζητηθεί από πολιτική ομάδα ή από 35 ευρωβουλευτές.

Η παραπομπή εκ νέου στην επιτροπή συνεπάγεται αναστολή της εξέτασης του θέματος και φυσικά μεγάλη καθυστέρηση για την τελική νομοθετική πράξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα