Ευρωεκλογές 2024: Νίκη του προοδευτικού συνασπισμού δείχνουν τα πρώτα exit polls της Ολλανδίας

Διαβάζεται σε 3'
Ομιλία του επικεφαλής των Πρασίνων Bas Eickhout στην Ολλανδία
Ομιλία του επικεφαλής των Πρασίνων Bas Eickhout στην Ολλανδία AP Photo/Francisco Seco)

“Το αφήγημα περί ανόδου της ακροδεξιάς ηττήθηκε” ανέφερε ο επικεφαλής των Πρασίνων της Ολλανδίας, καθώς φαίνεται πως η προοδευτική συμμαχία Αριστεράς και Πρασίνων προηγείται στα exit polls έναντι του ακροδεξιού Ολλανδού πρωθυπουργού.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα των πρώτων exit polls από την ευρωκάλπη της Ολλανδίας, καθώς, παρά τις εκτιμήσεις για σίγουρη νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς, η προοδευτική συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς και των Πρασίνων φαίνεται πως προηγείται του εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας (PVV) του Ολλανδού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, exit poll του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS έδειξε την Πέμπτη (6/6) ότι, η συμμαχία Πρασίνων-Αριστεράς προηγείται με 8 έδρες, κερδίζοντας μόλις μία παραπάνω έδρα από το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV).  “Το περιθώριο σφάλματος ήταν μία έδρα, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή ισοπαλία” σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Πάντως και οι δύο πλευρές έσπευσαν να κάνουν λόγο για “νίκη” σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Bas Eickhout, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της συμμαχίας δήλωσε,

“Το αφήγημα περί ανόδου της ακροδεξιάς ηττήθηκε. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη: Βγείτε έξω και ψηφίστε”.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς δήλωσε “υπερήφανος” κάνοντας λόγο για “το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ποτέ στις ευρωεκλογές”. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές το 2019, τo PVV κέρδισε μόλις μία έδρα.

Η Ευρώπη στην κάλπη

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στα 27 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να ψηφίζει τη Δευτέρα, τόσο ηλεκτρονικά όσο και αυτοπροσώπως. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μάλτα και η Πορτογαλία επέτρεψαν την πρόωρη ψηφοφορία για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν ιατρικά προβλήματα.

Σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου, ψηφίζουν η Ιρλανδία και η Τσεχία ενώ αύριο, Σάββατο 8 Ιουνίου στις κάλπες θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών).

Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα