Ευρωεκλογές υπό το φόβο του Πούτιν – Τι ανησυχεί την ΕΕ

Διαβάζεται σε 6'
Ευρωεκλογές υπό το φόβο του Πούτιν – Τι ανησυχεί την ΕΕ
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τρόπους για να αντιμετωπίσουν απόπειρες ανάμειξης της Ρωσίας στις προσεχείς Ευρωεκλογές αναζητούν οι Βρυξέλλες. Τα πρώτα δείγματα από Τσεχία και Βέλγιο.

Έντονη ανησυχία και “πυρετός” διεργασιών επικρατεί στην Ε.Ε., όσο η κλεψύδρα για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου αδειάζει και η “απειλή” της Ρωσίας στην ομαλή διεξαγωγή τους παραμένει ορατή.

Λιγότερους από δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Eυρωεκλογών, τα 27 κράτη μέλη αναζητούν απάντηση σε ένα σενάριο ρωσικής ανάμειξης, μετά τον εντοπισμό δικτύου επιρροής χρηματοδοτούμενου από τη Μόσχα και με στόχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που οδήγησε στην έναρξη ερευνών και σε εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων.

Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, πρέπει να συνεργαζόμαστε πολύ περισσότερο”, δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπειτα από σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κάνοντας λόγο για “μια πολύ καλή συζήτηση” μεταξύ των ηγετών των 27 χωρών μελών, ο Μισέλ έκρινε ότι είναι απαραίτητο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ δεν είναι αφελής”.

Τα “σημάδια” της ρωσικής παραπληροφόρησης

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν συχνά για τον κίνδυνο εντατικοποίησης εκστρατειών παραπληροφόρησης με προέλευση τη Ρωσία , στόχος των οποίων είναι να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να αποδυναμώσουν τη στήριξη των Δυτικών προς την Ουκρανία.

Ήδη στα τέλη Μαρτίου η Τσεχία αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της εντόπισαν ρωσικό δίκτυο το οποίο διέδιδε φιλορωσική προπαγάνδα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του ιστότοπου Voice of Europe.

Ακολούθως το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις δικές του υπηρεσίες, ευρωβουλευτές «είχαν λάβει χρήματα» προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα της Ρωσίας. Η βελγική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για τις υποψίες αυτές. “Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: αυτού του είδους οι απόπειρες είναι απαράδεκτες, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο πριν από την έναρξη της συνόδου.

Σε μέιλ που έστειλαν την Τρίτη προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τριών βασικών θεσμών της ΕΕ, ο Κρόο και ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα ζήτησαν να υιοθετηθεί νέος γύρος ευρωπαϊκών κυρώσεων «για να αντιταχθούμε στις κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας».

«Είναι ξεκάθαρο ότι το ρωσικό καθεστώς προσπαθεί να επηρεάσει τις ευρωεκλογές και να ενισχύσει τον φιλορωσικό λόγο στο επόμενο Κοινοβούλιο», έγραψαν οι δύο ηγέτες. «Δεν μπορούμε απλώς να επιτρέψουμε στη Ρωσία να μείνει ατιμώρητη έπειτα από μια τόσο κατάφωρη επίθεση εναντίον των θεσμών και των δημοκρατικών αξιών μας», πρόσθεσαν. «Πρέπει να οπλιστούμε εναντίον αυτού, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξαν ντε Κρόο και Φιάλα.

Οι δύο πρωθυπουργοί ζήτησαν επίσης η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) να ξεκινήσουν έρευνα για τις παρεμβάσεις αυτές.

“Καμπανάκι” και από Μέτσολα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επίσης εξέφρασε τις ανησυχίες της στους ηγέτες των 27 χωρών μελών. «Εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα έντονη προεκλογική περίοδο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «είναι έτοιμο να στηρίξει τις χώρες μέλη στη μάχη τους κατά οποιασδήποτε κακόβουλης ανάμιξης».

Το Voice of Europe, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, έχει έδρα την Πράγα. Πλέον οι τσεχικές αρχές το έχουν κλείσει, όμως μέχρι πρότινος μετέδιδε άρθρα πολύ επικριτικά προς την παροχή βοήθειας από τη Δύση στην Ουκρανία, δίνοντας κυρίως λόγο σε ακροδεξιούς πολιτικούς της Ευρώπης. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας και της Τσεχίας, το Voice of Europe βοήθησε στη χρηματοδότηση υποψηφίων στις ευρωεκλογές που θεωρούνται αποδεκτοί από τη Μόσχα από έξι χώρες: την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, πρόκειται για ποσά που ανέρχονται σε «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Η Τσεχία έχει ήδη εγγράψει στη μαύρη λίστα της έναν επιχειρηματία που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, καθώς και έναν άνθρωπο των μέσων ενημέρωσης, τον Αρτέμ Μαρτσέφσκι, που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στις δραστηριότητες του δικτύου.

Γιούροβα στο NEWS 24/7: “Μεγάλη προσοχή στις προσπάθειες του Κρεμλίνου”

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο NEWS 24/7, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, είχε δηλώσει σχετικά με την επίσκεψή της στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για την ετοιμότητα ενόψει Ευρωεκλογών: “Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνουμε μεγάλη προσοχή στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρέμβει στον χώρο των πληροφοριών μας, ειδικά μέσω των social media. Και υπάρχουν κι άλλοι ξένοι παράγοντες που θέλουν να μας αποσταθεροποιήσουν και να μας διχάσουν. Έχω υπόψη μου για παράδειγμα το σκάνδαλο του Voice of Europe που αποκαλύφθηκε από τις τσεχικές και βελγικές αρχές. Καμία χώρα δεν είναι απαλλαγμένη από απόπειρες ανάμειξης ξένων παραγόντων που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και την ενότητα της ΕΕ”.

Ο ίδιος “πονοκέφαλος” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Υπενθυμίζεται πως, έκθεση του 2019 του Αμερικανού ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Σ. Μίλερ ανακάλυψε πως η Ρωσία «παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 με γενικευμένο και συστηματικό τρόπο», ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2020.

Το 2021, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία ανέφερε πως ο Πούτιν είχε εγκρίνει ένα εύρος επιχειρήσεων επιρροής με σκοπό να δυσφημιστεί η υποψηφιότητα του Μπάιντεν και να υποστηριχθεί ο Τραμπ υπονομεύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν πέρυσι στη δημοσιότητα μια αξιολόγηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με την οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί κατασκόπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να διαβρώσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην ακεραιότητα δημοκρατικών εκλογών σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως η Ρωσία δεν θα ανακατευθεί στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, και απέρριψε αμερικανικά ευρήματα ότι η Μόσχα ενορχήστρωσε εκστρατείες για επηρεασμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 και του 2020

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα