Ευρωκοινοβούλιο: Ακροδεξιά τακτική από το ΕΛΚ για το ναυάγιο της Πύλου

Ευρωκοινοβούλιο: Ακροδεξιά τακτική από το ΕΛΚ για το ναυάγιο της Πύλου
Ευρωκοινοβούλιο 2023 Jean-Francois Badias/AP Photo

Τέρμα δεξιά έστριψε την Πέμπτη μερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο.

Η συνεδρίαση της επιτροπής Libe για το θέμα του ναυαγίου της Πύλου την Τετάρτη δεν εξελίσσεται πολύ ομαλά.

Αυτό γιατί η δεξιά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου με προεξέχουσα αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κινείται σε ακροδεξιά γραμμή, δεν αναγνωρίζει ευθύνες των ευρωπαϊκών ή των ελληνικών αρχών και επιρρίπτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το ναυάγιο στα θύματα.

Το σκηνικό αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Σόφι Ιν’τ Βελντ, της Ολλανδής φιλελεύθερης ευρωβουλεύτριας που έκανε λόγο για ρατσιστικές απόψεις που δεν θα πρέπει να ακούγονται στην ευρωβουλή.

Οι τοποθετήσεις συνεχίζονται και αναμέμεται με ενδιαφέρον η αντίδραση από τις υπόλοιπες ευρωομάδες, ειδικά των Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Πώς φτάσαμε στη συνεδρίαση

Σε επιστολή της Επιτροπής LIBE που υπέγραφε ο πρόεδρός της, Juan Fernando López Aguilar και η οποία αναφερόταν στην Κομισιόν, τονιζόταν πως η έρευνα είναι απαραίτητη “λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τα γεγονότα” και έτσι ώστε “να εξεταστούν οι ενέργειες των ελληνικών αρχών και της Frontex και η συμμόρφωσή τους με το Δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές Δίκαιο, ιδίως με τη νομοθεσία για την έρευνα για τη διάσωση στη θάλασσα”.

Η επιστολή έχει παραλήπτες την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson και τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η LIBE προτείνει να αναλάβουν την έρευνα η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες ή ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών.

“Πληροφορίες των ΜΜΕ για τα αίτια του πρόσφατου περιστατικού ανοιχτά της Πύλου αναφέρουν πως οι ελληνικές αρχές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) ειδοποιήθηκαν για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του σκάφους ώρες πριν βυθιστεί. Η ίδια η Frontex δήλωσε ότι ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για την παρουσία «μη ασφαλούς» σκάφους νωρίς την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023. Παρά την προειδοποίηση αυτή της Frontex, δεν έγινε καμία ενέργεια από την ελληνική ακτοφυλακή με τραγικές συνέπειες και τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Υπήρξαν διαφορετικές εκδοχές στα ΜΜΕ για τα γεγονότα που συνέβησαν τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, και ελλείψει σαφήνειας σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του σκάφους, η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να εξεταστούν οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς και της Frontex και η συμμόρφωσή τους με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, ιδίως με τη νομοθεσία για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα”, αναφέρεται σχετικά και προστίθεται:

“Τα συμπεράσματα μιας τέτοιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας θα πρέπει να συμβάλουν στη διαπίστωση, τη λογοδοσία, και την αποτροπή της επανάληψης τέτοιων περιστατικών και, εν τέλει, να δοθεί τέλος σε περαιτέρω απώλειες ζωών”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα