Ευρωκοινοβούλιο: Η κρίσιμη διαδικασία για την επανεκλογή φον ντερ Λάιεν – LIVE EIKONA

Διαβάζεται σε 3'
Ευρωπαικό κοινοβούλιο
European Union 2024

Live εικόνα από την πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για την επόμενη πενταετία στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Στρασβούργο, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ανανέωση της θητείας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την έγκρισή της χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Δείτε live την ομιλία της:

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε σήμερα να δρομολογήσει αμυντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας και υποσχέθηκε να μην αναιρέσει τις πράσινες πολιτικές, εάν εξασφαλίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της, η ίδια δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης».

«Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται στο δημοσιευμένο έγγραφο.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να βελτιώσει τη φύλαξη των συνόρων, να ενισχύσει τη Frontex και τη Europol και να προτείνει μια νέα στρατηγική για τους μεταναστών, εάν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια δήλωσε ότι θα προτείνει τριπλασιασμό του αριθμού των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων σε 30.000.

«Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και των πολιτών μας με υβριδικές επιθέσεις»,δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Οι εχθρικοί παράγοντες που σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και θα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις». Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι θα διορίσει ειδικούς επιτρόπους για τη διεύρυνση της ΕΕ και για τις σχέσεις με τη Μεσόγειο.

Όλα αυτά λίγο πριν την μυστική ψηφοφορία για το εάν θα παραμείνει στη θέση της προέδρου της Κομισιόν για δεύτερη θητεία. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 361 ψήφων που χρειάζεται.

Βέβαια, εάν δεν εκλεγεί, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΛΚ, τότε παύει να ισχύει και η συμφωνία για την προεδρία του Συμβουλίου από τον Πορτογάλο Κόστα, καθώς και για την ύπατη εκπρόσωπο Κάλας.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, όπως η αναζήτηση νέου υποψηφίου εντός ενός μήνα, η διεξαγωγή νέας Συνόδου Κορυφής και νέας ακρόασης, ενώ το χειρότερο σενάριο θα είναι η επικράτηση μιας περιόδου ακυβερνησίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα