Ευρωπαϊκή Ένωση-Κίνα: “Στα ύψη” η διπλωματική ένταση
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξέφρασαν "σοβαρή ανησυχία" για τον νόμο περί ασφάλειας της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, θα υπονομεύσει το ημιαυτόνομο καθεστώς του.
- 22 Ιουνίου 2020 21:56
Η διπλωματική ένταση ήταν υψηλή κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών της ΕΕ και της Κίνας μετά την κρίση του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει το Euronews.com, ο στόχος ήταν να αναζητηθούν λύσεις στα ουσιαστικά σημεία της διαφωνίας που έχουν, κυρίως για το εμπόριο και το Χονγκ Κονγκ.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για τον νόμο περί ασφάλειας της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος, όπως ακτιβιστές αλλά και διπλωμάτες υποστηρίζουν, θα υπονομεύσει το ημιαυτόνομο καθεστώς του αλλά και το ρόλο του ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κόμβου.
«Στηρίζουμε φυσικά την αρχή της μίας «χώρας- δύο συστήματα» και σημειώνουμε ότι το 50% των ευρωπαίκών επενδύσεων στην Κίνα περνούν από το Χονγκ Κονγκ, σημειώνουμε ότι υπάρχουν 1600 επιχειρήσεις που έιναι ενεργές στο Χονγκ Κονγκ και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η πολιτική ουδετερότητα αυτών των επιχειρήσεων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Το εμπόριο βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να διασφαλίσουν μια επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο εδώ και έξι χρόνια, καθώς οι πρωτεύουσες της ΕΕ επιδιώκουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για ευρωπαίους επενδυτές και επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος μέχρι στιγμής.
«Προκειμένου να συναφθεί η επενδυτική συμφωνία, θα χρειαζόμαστε ιδιαίτερα ουσιαστική δέσμευση από την Κίνα για τη συμπεριφορά κρατικών επιχειρήσεων, τη διαφάνεια στις επιδοτήσεις και τη διαφάνεια στο θέμα της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας» δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κρίση του κορονοϊού διεύρυνε τις εντάσεις με τη Δύση και άνοιξε μια συζήτηση για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα, ιδίως σε τομείς στρατηγικής σημασίας.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα προειδοποίησε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.
«Θα ήταν τρέλα με επιχειρηματικούς όρους να απομακρυνθούμε από την Κίνα, αλλά αυτό που καταλαβαίνω φυσικά είναι ότι μερικά στοιχεία έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλειά μας στην Ευρώπη, όπως φαρμακευτικά προϊόντα και εξοπλισμός υγείας. Μπορώ να πω ότι αυτό θα είναι θέμα, αλλά θα κοστίσει αρκετά. Είναι η Ευρώπη ή οι ασφαλιστικές εταιρείες έτοιμες να πληρώσουν για αυτό;» είπε ο Γιοργκ Βούτκε.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν, μεταξύ άλλων,και τις ανησυχίες τους σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις κυβερνοεπιθέσεις.