Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Τουρκία: ΕΕ και θανατική δεν πάνε μαζί

default image

Νέα προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις και στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων

Νέα προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής καθώς «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί», απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο παραμένει η Τουρκία για την ΕΕ «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε πως η διαδικασία απόρριψης αιτήσεων ασύλου δεν είναι «αυτόματη», αλλά αντίθετα το κάθε αίτημα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ υπάρχουν πολλές «δικλείδες ασφαλείας» συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε έφεση. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας όλες τις ανησυχίες», επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Επιπρόσθετα, ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής ανέφερε πως η επιτυχής εξέλιξη της διαδικασίας εξαρτάται από την «πολιτική βούληση όλων των πλευρών», τονίζοντας πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία και «αναμένει» και «ελπίζει» πως και η Τουρκία θα συνεχίσει αντίστοιχα. Ωστόσο ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως τα γεγονότα είναι ακόμα πολύ «φρέσκα» για να κρίνει κανείς κατά πόσο το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία ελήφθη και πως μια πιο «νηφάλια» αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει αργότερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρόκειται να παγώσουν εφόσον η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και στην «αυστηρή δήλωση» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν περαιτέρω δηλώσεις. «Διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την επαναφορά της θανατικής ποινής ακόμα και σε υπό ένταξη χώρα», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς, ξεκαθαρίζοντας ότι «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί, όπως μαζί δεν πάνε ΕΕ και τανκς στους δρόμους».

Απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους 492 εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων

Η Τουρκία έχει απομακρύνει 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με την κατηγορία ότι είχαν “τρομοκρατικές” διασυνδέσεις, ανέφερε σήμερα ανακοίνωση της αρχής αυτής.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ότι είναι ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στη δημόσια διοίκηση της Τουρκίας, στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εργάζονται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, την Ντίγιανετ (Diyanet).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα