Ευρωβαρόμετρο: Υψηλές προσδοκίες από το Σχέδιο Ανάκαμψης, απαισιοδοξία για την Οικονομία

Ευρωβαρόμετρο: Υψηλές προσδοκίες από το Σχέδιο Ανάκαμψης, απαισιοδοξία για την Οικονομία
Shutterstock

Σημαντικότερο ρόλο για το ευρωκοινοβούλιο ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενισχυμένη η θετική άποψη των πολιτών για την ΕΕ, ενώ υψηλές είναι οι προσδοκίες από το Σχέδιο Ανάκαμψης από την πανδημία

Όχι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα και υπέρ ενός ενισχυμένου ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θεωρούν ότι θα πρέπει να προτάξει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται οι Έλληνες.

Οικονομία, η εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, βρίσκονται στις προτεραιότητές τους, όπως καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο, την ώρα που αυξάνεται η θετική άποψη για την ΕΕ.

 

Οι πολίτες βλέπουν ταχύτερη ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, χάρη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την συμμετοχή της στην Ένωση.

 

Όπως καταγράφει η πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που εκφράζουν θετική άποψη για την ΕΕ έχει αυξηθεί κατά δέκα μονάδες (50%) σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019, ενώ στην Ελλάδα, οι θετικές γνώμες συγκεντρώνουν ποσοστό 40%.

Απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση

Με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι: το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 3 μονάδες χαμηλότερο (53%).

 

Αντίθετη άποψη έχει μόλις ένας στους τέσσερις Έλληνες και ένας στους πέντε Ευρωπαίους. Ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).

Σε πρώτο πλάνο η μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων

Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του. Με ποσοστό 48%, η προτεραιότητα αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

 

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ακολουθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%), καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντός μας (32%). Στην Ελλάδα στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και την καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%) ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος με 33%.

Προτεραιότητα η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών-Μελών

Μεταβολή εμφανίζεται και ως προς στις απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά στην κατάταξη των βασικών αξιών που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (51%) και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (42%) παραμένουν στην κορυφή, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41%, σε σύγκριση με 33% πριν από έναν χρόνο. Στην Ελλάδα, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταλαμβάνει την πρώτη θέση (65%) με δεύτερη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (58%) και τρίτη την ελευθερία του λόγου (46%).

Σημαντικότερο ρόλο του ΕΚ επιθυμούν οι Έλληνες

Η πανδημία και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, ενδυναμώνουν το αίτημα των πολιτών για θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Το 63% των ερωτηθέντων θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Ακόμα υψηλότερο το ποσοστό για την Ελλάδα, αγγίζει το 79%. Παράλληλα οι φωνές που ζητούν αλλαγές αυξάνονται. Μόνο το 27% υποστηρίζει την ΕΕ όπως ακριβώς έχει πραγματωθεί έως τώρα – το ποσοστό στην Ελλάδα κατεβαίνει στο 13%. Το 44% των Ευρωπαίων και 43% των Ελλήνων δηλώνει πως «μάλλον υποστηρίζει την ΕΕ» αλλά επιθυμεί να δει μεταρρυθμίσεις.

 

“Θετική” η συμμετοχή στην ΕΕ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (63%) βρίσκεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Χαμηλότερο στην Ελλάδα (56%) το αντίστοιχο ποσοστό, ωστόσο σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση, κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Το 72% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει πραγματικά ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται ποσοστό 65%, αυξημένο κατά πέντε ποσοστίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας (56%). Κατά δεύτερο λόγο, οι Έλληνες αξιολογούν ως επωφελή την ιδιότητα τους μέλους της ΕΕ γιατί βελτιώνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ (46%) και στην τρίτη θέση τοποθετείται η διατήρηση της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας (31%).

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου

https://www.news247.gr/download/82//632000/eurobarometre.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα