Εξαρθρώθηκε πλατφόρμα μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν βαρόνοι ναρκωτικών

Διαβάζεται σε 4'
Εξαρθρώθηκε πλατφόρμα μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν βαρόνοι ναρκωτικών
iStock

Η Europol ανακοίνωσε την εξάρθρωση μια πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, γνωστή ως Ghost, η οποία λειτουργούσε ως “σανίδα σωτηρίας” για τις εγκληματικές οργανώσεις.

Διεθνής επιχείρηση επιβολής του νόμου εξάρθρωσε μια πλατφόρμα κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, γνωστή ως Ghost, η οποία φημιζόταν γιατί επέτρεπε το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος και τη διακίνηση ναρκωτικών από βαρόνους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

Σύμφωνα με το Politico, αστυνομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι είχαν διεισδύσει στην κρυπτογραφημένη πλατφόρμα συνομιλίας, αξιοποιώντας ιδιωτικά εγκληματικά δίκτυα επικοινωνίας, τα οποία τους οδήγησαν στη σύλληψη 51 υπόπτων μέχρι στιγμής.

Η πλατφόρμα ήταν δημοφιλής σε εγκληματικές οργανώσεις για τα ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς οι χρήστες μπορούν να την χρησιμοποιήσουν χωρίς να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία. Οι εγκληματίες που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος συντόνιζαν καθημερινά δραστηριότητες στην πλατφόρμα, δήλωσαν αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europol, στη Χάγη.

Η επιχείρηση και οι συλλήψεις

Οι αρχές της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεργάστηκαν με την Europol και την Eurojust, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία για την Ποινική Δικαιοσύνη, προκειμένου να χαρτογραφήσουν την παγκόσμια υποδομή της πλατφόρμας.

Βρήκαν διακινητές στη Γαλλία και την Ισλανδία και εντόπισαν τους ιδιοκτήτες του Ghost στην Αυστραλία, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν 32χρονο διαχειριστή της εφαρμογής, ανέφερε το Associated Press.

Η επιχείρηση εξάρθρωσε ένα εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών στην Αυστραλία και οδήγησε στην κατάσχεση όπλων, ναρκωτικών και χρημάτων αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μετρητά παγκοσμίως, ανακοίνωσε η Europol. Οι αρχές συνέλαβαν επίσης μέλη της ιταλικής μαφίας, συμμορίες μοτοσικλετιστών και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος σε συλλήψεις από τον Καναδά μέχρι τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

“Σήμερα καταστήσαμε σαφές ότι όσο κρυμμένα και αν νομίζουν ότι είναι τα εγκληματικά δίκτυα δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη συλλογική μας προσπάθεια”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Europol Κάθριν ντε Μπολ χαρακτηρίζοντας την πλατφόρμα Ghost “σανίδα σωτηρίας για το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα”.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη κρυπτογραφημένη επικοινωνία υψηλού προφίλ που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα διεθνών αρχών επιβολής του νόμου τα τελευταία χρόνια.

Εξάρθρωση παρόμοιων εφαρμογών

Το 2020, η Γαλλία και η Ολλανδία ηγήθηκαν της έρευνας για την EncroChat, μια εταιρεία που πουλά κρυπτογραφημένες υπηρεσίες επικοινωνίας και συσκευές που χρησιμοποιούνταν από εγκληματικά δίκτυα, πολλά από τα οποία εμπλέκονταν στη διακίνηση ναρκωτικών και στο οργανωμένο έγκλημα.

Οι αρχές διείσδυσαν στο EncroChat για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρυπτογραφημένα μηνύματα από εγκληματίες και παρακολούθησαν τις συνομιλίες χιλιάδων εγκληματιών σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα περισσότερα από 120 άτομα να κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, εκβιασμό, πράξεις βασανιστηρίων και απόπειρα δολοφονίας στο Βέλγιο.

Τον Μάρτιο του 2021, η αστυνομία στο Βέλγιο και την Ολλανδία πραγματοποίησε επιδρομές σε περισσότερα από 200 σπίτια και συνέλαβε δεκάδες ύποπτους εγκληματίες αφού εισέβαλε στο Sky ECC , μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων συνομιλιών με έδρα τον Καναδά και τις ΗΠΑ που ισχυρίζεται ότι προσφέρει «την πιο ασφαλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο».

Και τον Ιούνιο του ίδιου έτους, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι δημιούργησε και έτρεχε μια εφαρμογή με την ονομασία ANOM που επιλέχθηκε από εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες αναζητούσαν νέους τρόπους ασφαλούς επικοινωνίας, οδηγώντας σε 500 συλλήψεις παγκοσμίως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα