Εξεγέρσεις και αμερικανικά ΜΜΕ: “Ναι” στο Χονγκ-Κονγκ, σχεδόν μαύρο στους άλλους

Εξεγέρσεις και αμερικανικά ΜΜΕ: “Ναι” στο Χονγκ-Κονγκ, σχεδόν μαύρο στους άλλους
Διαδηλωτής στη Χιλή AP

Για τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ η εξέγερση στο Χονγκ-Κονγκ έχει πολύ, μα πολύ μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με αυτές στο Εκουαδόρ ή τη Χιλή. Τα αποτελέσματα έρευνας.

Εχει χυθεί πολύ λιμάνι και έχουν πατηθεί χιλιάδες φορές τα πλήκτρα των πληκτρολογίων ανά τον κόσμο για να εξηγηθεί ο τρόπος που τα mainstream media, και ιδιαίτερα τα αμερικανικά, καλύπτουν τις κοινωνικές συγκρούσεις και τις εξεγέρσεις στον πλανήτη. 

Με αφορμή τον κοινωνικό ξεσηκωμό σε Χονγκ-Κονγκ, Χιλή, Αϊτή και Εκουαδόρ ανεξάρτητο site ερεύνησε το χρόνο που αφιέρωσαν σε κάθε μία από τις τέσσερις αυτές χώρες δύο ναυαρχίδες των αμερικανικών ΜΜΕ, οι New York Times και το CNN. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. 

Για τα γεγονότα στο Χονγκ-Κονγκ τα οποία “χτυπούν” πάνω στην Κίνα, μεγάλη εμπορική ανταγωνίστρια των ΗΠΑ, τα δύο μέσα εξασφάλισαν για το κοινό τους αναλυτική ενημέρωση, τουλάχιστον ως προς το πλήθος των ρεπορτάζ που δημοσίευσαν. Μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα της σχετικής έρευνας το CNN είχε δημοσιεύσει 412 ρεπορτάζ και οι Times 325. 

Αντιθέτως, η ενημέρωση για τις εξελίξεις στις άλλες τρεις χώρες, που είναι και σαφώς πιο κοντινές στις ΗΠΑ σε σχέση με το Χονγκ-Κονγκ, ήταν σαφώς λιγότερη σε ποσότητα με τα νούμερα να μην επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. 

Τα ρεπορτάζ για το Εκουαδόρ στο CNN ήταν μόλις τρία και για τη Χιλή μόλις 22. Αντίστοιχη ήταν και η δημοσιογραφική παραγωγικότητα των Times.

Θα συμπεράνει κανείς ότι η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η εξέγερση στο Χονγκ-Κονγκ κρατά πολύ περισσότερο-ήδη έξι μήνες-σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ομως ακόμα και στη σύγκριση των ίδιων χρονικών περιόδων, το αποτέλεσμα μαρτυρά μεροληψία. Χαρακτηριστικό είναι το διάστημα από τις 3 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου όταν η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και στις τέσσερις χώρες. Και πάλι τα ρεπορτάζ για το Χονγκ-Κονγκ ήταν τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση με αυτά για το Εκουαδόρ ή τη Χιλή. 

Συμπέρασμα: Τα δύο μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ προφανώς “ακολουθούν” τα αμερικανικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ πολύ θα ήθελαν να δουν την επιρροή της Κίνας να μειώνεται στο Χονγκ-Κονγκ αλλά δεν πετούν τη σκούφια τους για μεγάλες αλλαγές στη Χιλή ή στο Εκουαδόρ, χώρες στις οποίες οι ηγέτες είναι συνήθως πολιτικοί σύμμαχοι. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα