Λίβανος: Εξερράγησαν βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – 9 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Διαβάζεται σε 5'
Λίβανος: Εξερράγησαν βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – 9 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες
Associated Press

Η πυροδότηση των βομβητών ήταν η “μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας” την οποία έχει υποστεί η Χεζμπολάχ στον πόλεμο με το Ισραήλ. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο ανήλικα κορίτσια 10 και 16 ετών. Τραυματίστηκε ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.750 τραυματίστηκαν την Τρίτη (17/09) από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών (σ.σ.: ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων) που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και δυο ανήλικα κορίτσια, ένα 10 κι ένα 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Το δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση αρχικά δεν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση. Σε νεότερη ανακοίνωσή της, όμως, το καθιστά υπεύθυνο «γι’ αυτήν την εγκληματική επίθεση που στόχευε επίσης αμάχους». «Αυτός ο εγκληματίας εχθρός σίγουρα θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του για αυτήν την αμαρτωλή επίθεση, είτε το περιμένει είτε όχι».

Από την πλευρά του Ισραήλ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο σχετικά με τις εκρήξεις. Ωστόσο, το περιστατικό συνέβη ώρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ πραγματοποίησε ασφαλή επιστροφή 60.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

Η πηγή ασφαλείας πρόσθεσε πως εκρηκτικοί μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, που ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου» αποδίδοντάς το στον ισραηλινό «εχθρό».

Πρόσθεσε πως «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω της υψηλής τεχνολογίας».

Τραυματίστηκε ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο

Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε από την έκρηξη στον βομβητή του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία.

Το ισχυρό κόμμα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

 

Λίβανος: Εξερράγησαν οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες
Λίβανος: Εξερράγησαν οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες AP
Λίβανος: Εξερράγησαν οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες
Λίβανος: Εξερράγησαν οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες AP
Λίβανος: Εξερράγησαν οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες
Λίβανος: Εξερράγησαν οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες AP

«Αφήστε τα smartphones»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κάλεσε τους μαχητές του πριν από λίγους μήνες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν smartphones επειδή το Ισραήλ έχει την τεχνολογία για να διεισδύσει σε αυτές τις συσκευές.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Ελάια Μανιέρ, είπε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βομβητές για να εμποδίσει το Ισραήλ να υποκλέψει τις επικοινωνίες της και υπέθεσε ότι οι συσκευές θα πρέπει να είχαν παραβιαστεί πριν διανεμηθούν στα μέλη της Χεζμπολάχ.

«Αυτό δεν είναι ένα νέο σύστημα. Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, έτσι σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εμπλοκή τρίτου μέρους για να επιτραπεί η πρόσβαση για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση των εκρήξεων» είπε και πρόσθεσε: «Αυτές οι εκρήξεις είναι αρκετά ισχυρές ώστε να πλήξουν την ψυχολογία της Χεζμπολάχ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα