Exit στην υπομονή
Μήνυμα Κομισιόν στην Ελλάδα. “Οι Έλληνες πρέπει να επιταχύνουν. Θα δούμε για το Brexit”, σημειώνουν χαρακτηριστικά κοινοτικές πηγές, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για 13ο και 14ο μισθό στα εργασιακά
- 27 Ιουνίου 2016 19:05
Σήμα για επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων, που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης λόγω της αβεβαιότητας του Brexit -που δημιουργεί σε όλη την ΕΕ- στέλνει η Κομισιόν στην Αθήνα.
“Δεν υπάρχει λόγος τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να υλοποιηθούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, να μην προχωρήσουν μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο”, τόνισε νωρίτερα κοινοτική πηγή που παρακολουθεί στενά το ελληνικό πρόγραμμα.
“Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα”, ανέφερε ή ίδια πηγή για να προσθέσει με νόημα ότι “η υπομονή θα είναι μικρότερη”, ενώ ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης οι θεσμοί “δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής”.
Είναι σαφές το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει κάποια χαλάρωση, αφού τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί και έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
“Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των πολιτικών, και αν φανεί ότι υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση θα το συζητήσουμε” επισήμανε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι πλέον το βάρος εφαρμογής του μνημονίου δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά μετατίθενται στις μεταρρυθμίσεις και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα. Συνεπώς το βάρος πλέον πέφτει στην εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν.
Για το Brexit η κοινοτική πηγή επισήμανε ότι το άμεσο κόστος δεν θα είναι μεγάλο για την Ελλάδα. Θα δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ και αυτό θα διώξει το βλέμμα από την χώρα μας “αλλά αυτό αντίθετα με ότι πιστεύουν κάποιοι δεν θα είναι απαραίτητα καλό”.
Επιταχύνετε
“Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν” επισήμανε κοινοτική πηγή για το πακέτο που συνδέεται με την υποδόση των 2,8 δις ευρώ που θα πρέπει να εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης δεν διαχωρίζονται απολύτως από την δεύτερη που θα κριθεί από 5-6 περιοχές που σχετίζονται με παρεμβάσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην ενέργεια, στα κόκκινα δάνεια, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την αλλαγή της λειτουργίας στο δημόσιο και τις παρεμβάσεις στην αγορά.
Στο κρίσιμο θέμα των αλλαγών που έρχονται στην αγορά εργασίας η ίδια κοινοτική πηγή χαμήλωσε τους τόνους σε ότι αφορά την φημολογία που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την περικοπή ή την συγχώνευση του 13ου και του 14ου μισθού.
“Δεν μπορώ να ξέρω από που προέκυψε αυτό το θέμα. Σας διαβεβαιώνω ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί . Το ζητούμενο πια για την αγορά εργασίας αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις” είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι το θέμα τώρα είναι ποιες είναι οι συνθήκες με τις οποίες προσλαμβάνεται κάποιος και φυσικά ποιες είναι αυτές με τις οποίες απολύεται . Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις η ίδια πηγή τόνισε με νόημα ότι “πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει το καθεστώς ο εκάστοτε υπουργός να αποφασίζει για απολύσεις”. Σε ότι αφορά τις ΣΣΕ είπε ότι εξετάζονται όχι οι μισθοί άλλα κάποιες επιμέρους παράμετροι τις οποίες όμως δεν κατονόμασε.
Παραδέχθηκε πάντως ότι το θέμα πολιτικά είναι “καυτή πατάτα”. “Αν η ελληνική πρόταση είναι λογική, θα είμαστε ανοικτοί” ανέφεραν οι κοινοτικές πηγές. Αλλά επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο πλαίσιο προ μνημονίου και να βρεθεί μία λύση για το ζήτημα της υπουργικής υπογραφής στις ομαδικές απολύσεις.
Οι άξονες της δεύτερης αξιολόγησης
Ανέφερε επίσης τρεις βασικούς τομείς ως τους βασικότερους της 2ης αξιολόγησης:
*Τις παρεμβάσεις στο δημόσιο. Στο κομμάτι αυτό περιέλαβε τα ειδικά μισθολόγια μαζί με τις προαγωγές και το σύστημα της μόνιμης κινητικότητας που θα πρέπει να καθιερωθεί στο δημόσιο
*Την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών
*Τομές στην δικαιοσύνη μαζί με την αλλαγή της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Συνολικά, ανέφερε η κοινοτική πηγή, η 2η αξιολόγηση περιλαμβάνει 43 προαπαιτούμενα και εκτιμάται επίσης ότι στο ίδιο σενάριο μπορεί να ολοκληρωθεί στο 2ο μισό του Οκτωβρίου για να φέρει το επόμενο πακέτο δόσεων μέσα στον Νοέμβριο.
“Όλα τα μέτρα έχουν σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου, ελάχιστα πρόσθετα νομοθετικά βήματα απαιτούνται” ανέφερε η ίδια πηγή. Και επανέλαβε τα προαπαιτούμενα του μνημονίου (ανεξάρτητη αρχή εσόδων, ενέργεια, νέα πακέτα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο, κόκκινα δάνεια, κλειστά επαγγέλματα με έμφαση στους μηχανικούς κλπ).
Δεκτό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αλλά στο μέλλον
Σε ότι αφορά την συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους ξεκαθάρισε ότι “το μνημόνιο είναι σαφές, προβλέπει και μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ” για κάποια χρόνια. Για το ελληνικό αίτημα περί μικρότερου πλεονάσματος ανέφεραν ότι “δεν υπάρχει απόφαση”.
Άφησε πάντως ανοιχτό ότι μετά από διαπραγμάτευση μπορεί να αποφασιστεί για το μέλλον ένα πλεόνασμα το οποίο όμως να μην είναι χαμηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης προανήγγειλε από το βήμα του Economist πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%-2% του ΑΕΠ περίπου).
Μάλιστα οι κοινοτικές πηγές για τον χαμηλότερο στόχο του ΔΝΤ επισήμαναν ότι βασίζεται στο ίδιο πακέτο μέτρων το οποίο κοστολογεί ότι θα αποδώσει λιγότερα….