Reuters: Έξω από τη Δαμασκό ο ισραηλινός στρατός – Διαψεύδουν οι IDF
Διαβάζεται σε 5'Περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού βρίσκονται στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters. Τι αναφέρουν για την παρουσία τους στη Συρία οι IDF.
- 10 Δεκεμβρίου 2024 12:02
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, μετά από την κατάληψη ζώνης ασφαλείας στη νότια Συρία και αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν συριακές στρατιωτικές και αεροπορικές βάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας της Συρίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν εγκαταλελειμμένα φυλάκια στη συριακή πλευρά του όρους Ερμών, ένα στρατηγικό σημείο με θέα στη Δαμασκό. Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτή την ενέργεια ως «περιορισμένο και προσωρινό μέτρο» για την εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων τους. Μια πηγή ασφαλείας της Συρίας ανέφερε ότι ισραηλινά στρατεύματα έφτασαν στην πόλη Κατάνα, νοτιοδυτικά της Δαμασκού, ανατολικά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό.
IDF: Εντελώς ανακριβείς οι αναφορές ότι προωθούμαστε προς τη Δαμασκό
Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντισυνταγματάρχης Νατάβ Σοσάνι, διέψευσε τις αναφορές που κυκλοφορούν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προελαύνουν ή πλησιάζουν τη Δαμασκό, χαρακτηρίζοντάς τες ως «εντελώς ανακριβείς». Διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις των IDF βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας και σε αμυντικές θέσεις κοντά στα σύνορα, με σκοπό την προστασία των ισραηλινών συνόρων.
«Οι αναφορές που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υποτιθέμενη προώθηση ισραηλινών αρμάτων μάχης προς τη Δαμασκό είναι ψευδείς. Τα στρατεύματα των IDF σταθμεύουν εντός της νεκρής ζώνης, όπως έχει δηλωθεί στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγές ασφαλείας της Συρίας αναφέρουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα προωθήθηκαν στη ζώνη ασφαλείας που είχε καθιερωθεί μετά τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1973, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε στρατιωτικές βάσεις στη Συρία
H στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Συρία πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανατροπή του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από μια συμμαχία ανταρτών, γεγονός που έχει προκαλέσει ανακούφιση αλλά και ανησυχία στους Σύρους, τις περιφερειακές χώρες και τις παγκόσμιες δυνάμεις σχετικά με τις επόμενες εξελίξεις.
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροπορικές βάσεις σε όλη τη χώρα. Αυτές οι επιθέσεις κατέστρεψαν δεκάδες ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη και περιουσιακά στοιχεία της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς εντός και γύρω από τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 310 επιδρομές έχουν εξαλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά τα περιουσιακά στοιχεία του συριακού στρατού, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν ότι ο συριακός στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και χημικών όπλων, δεν θα πέσει στα χέρια των ανταρτών.
Tο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι «οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη αναστολή της αεράμυνας και έθεσαν εκτός συστήματος όλες τις στοχευμένες θέσεις».
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο εκτενής κατάλογος των στρατιωτικών υποδομών που αποτέλεσαν στόχους σε διάφορες επαρχίες, περιλαμβάνουν τις Ντέιρ Εζ Ζορ, Χάμα, Χομς, Χασάκα, Λαττάκεια, Δαμασκό, Ριφ Διμασκί, Ντεράα, Κουνέιτρα και Χαλέπι.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες, αλλά ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν παρεμβαίνει στη σύγκρουση της Συρίας. Ανέφερε ότι έχει λάβει «περιορισμένα και προσωρινά μέτρα» αποκλειστικά για την προστασία της ασφάλειάς του.
Ισραηλινά στρατεύματα στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν
Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας της Συρίας, ισραηλινά στρατεύματα έφτασαν στην Κατάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους, ανατολικά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που διαχωρίζει τα ισραηλινοκρατούμενα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση στη Συρία και ότι η κατάληψη της ζώνης ασφαλείας ήταν αμυντική κίνηση.
Η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία καταδίκασαν την εισβολή, με τη Σαουδική Αραβία να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή θα «καταστρέψει τις πιθανότητες της Συρίας να αποκαταστήσει την ασφάλειά της».
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να διασφαλίσει την ασφάλειά του μετά την πτώση του Άσαντ.
Το Ισραήλ χαιρέτισε την πτώση του Άσαντ, συμμάχου του κύριου εχθρού του, του Ιράν, αλλά αντέδρασε επιφυλακτικά στην ηγετική ομάδα των ανταρτών, τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία έχει ρίζες σε ισλαμιστικά κινήματα όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για κατοχική νοοτροπία στη Συρία
Η Τουρκία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζει την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδεικνύει κατοχική νοοτροπία σε μία ευαίσθητη περίοδο που αναδύεται η δυνατότητα ειρήνης στη χώρα.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Καταδικάζουμε έντονα την παραβίαση από το Ισραήλ της Συμφωνίας Απεμπλοκής του 1974 με την είσοδό του στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ισραήλ-Συρίας και τη συνεχιζόμενη προέλασή του στο συριακό έδαφος.
Σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο που αναδύεται η δυνατότητα επίτευξης της ειρήνης και της σταθερότητας που ο συριακός λαός λαχταρά εδώ και πολλά χρόνια, το Ισραήλ επιδεικνύει για άλλη μια φορά την κατοχική του νοοτροπία.
Επαναλαμβάνουμε με αποφασιστικότητα την υποστήριξή μας στην κυριαρχία, την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».