Fact check: Οι ψευδείς ισχυρισμοί στο debate μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ

Διαβάζεται σε 4'
Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν στο πρώτο debate του CNN
Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν στο πρώτο debate του CNN AP

Μια σειρά από ψευδείς ισχυρισμοί “σημάδεψαν” το debate μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ. Μετανάστες, πληθωρισμός και 6η Ιανουαρίου στο επίκεντρο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προεκλογικού debate, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν κατηγορίες. Το AFP εξέτασε την ακρίβεια ορισμένων από τους ισχυρισμούς τους για σημαντικά ζητήματα.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι επί προεδρίας Μπάιντεν «δεν έχουμε πλέον σύνορα» και ότι «εξαιτίας της ανόητης πολιτικής του, άνθρωποι έρχονται (στις ΗΠΑ) και σκοτώνουν τους συμπολίτες μας σε πρωτοφανή επίπεδα».

Αντιμετωπίζοντας τις επικρίσεις για τον αριθμό ρεκόρ μεταναστών που έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα στις αρχές Ιουνίου για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό όταν συμπληρωθεί συγκεκριμένος αριθμός αφίξεων.

Αυτό ισοδυναμεί «με ενισχυμένη εποπτεία στα σύνορα», σύμφωνα με τη Νικόλ Χάλετ, διευθύντρια του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Μεταναστών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Παρά ορισμένα περιστατικά με μεγάλη δημοσιότητα, όπως ο φόνος ενός φοιτητή στη Τζόρτζια, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» για το κύμα εγκληματικότητας των μεταναστών, όπως υποστηρίζει ο Τραμπ, προσθέτει η ίδια. «Η εγκληματικότητα μειώνεται σε όλη τη χώρα, αν και η μετανάστευση αυξάνεται», τονίζει.

Τα ποσοστά των βίαιων εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά περιουσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI για το 2022 — τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των βίαιων εγκλημάτων διαπράττονται από Αμερικανούς», διευκρινίζει ο Τζέφρι Φάγκαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Μια έκθεση του ινστιτούτου Cato, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε ότι το 2022 Αμερικανοί πολίτες διέπραξαν αναλογικά περισσότερους φόνους απ’ ό,τι μετανάστες.

Σύμφωνα με τη Μισέλ Μίτελστατ, διευθύντρια επικοινωνίας του Migration Policy Institute, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι κρατούμενοι και τρόφιμοι ψυχιατρείων συρρέουν από τα σύνορα με το Μεξικό.

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του debate, είναι πως αντάλλαξαν κατηγορίες για την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «προκάλεσε τον πληθωρισμό – του άφησα μια χώρα σχεδόν χωρίς πληθωρισμό».

Ο νυν πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο προκάτοχός του «κατέστρεψε την οικονομία» κατά τη διάρκεια της θητείας του. Και οι δύο κάνουν λάθος, αγνοώντας τις επιπτώσεις της COVID-19 στην οικονομία.

Στο τέλος της θητείας του Τραμπ, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, ο πληθωρισμός ήταν περίπου στο 1,4%.

Άρχισε να αυξάνεται την άνοιξη του 2021, φτάνοντας το 9,1% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Στη συνέχεια, άρχισε αργά να μειώνεται και σήμερα κυμαίνεται στο 3%, υψηλότερο από τον στόχο του 2% της FED.

Πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία ευθύνονται γι’ αυτό, όπως τα δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα βοήθειας από τις δύο κυβερνήσεις, οι δυσκολίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απορρίψει τις κατηγορίες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τη Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Της προσέφερα 10.000 στρατιώτες ή την Εθνοφρουρά, αρνήθηκε», δήλωσε στο ντιμπέιτ.

Η Νάνσι Πελόζι δεν είχε τη δικαιοδοσία να απορρίψει την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, αν ο Τραμπ το είχε αποφασίσει, υπογραμμίζουν πολλοί ειδικοί, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον στον ιστότοπό της, λαμβάνει εντολές «αποκλειστικά από τον πρόεδρο».

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου είχε αναφέρει στην τελική της έκθεση ότι ο Τραμπ «δεν έδωσε ποτέ εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα