FBI: Απόπειρα δολοφονίας η επίθεση στον Τραμπ – Έρευνα για πιθανά κενά ασφαλείας

Διαβάζεται σε 11'
Πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τραμπ – Τραυματίστηκε ελαφριά
Πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τραμπ – Τραυματίστηκε ελαφριά AP

Στο επίκεντρο της έρευνας πιθανά κενά ασφαλείας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Ντόναλντ Τραμπ. Προτεραιότητα να εντοπιστεί το κίνητρο του δράστη.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) επιβεβαίωσε ότι οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο (13/07) ήταν “απόπειρα δολοφονίας”.

“Σήμερα το βράδυ σημειώθηκε αυτό που χαρακτηρίζουμε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος”, τόνισε ο Κέβιν Ροζέκ, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ροζέκ επεσήμανε ότι το FBI δεν είναι έτοιμο να ανακοινώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη, ενώ πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να εντοπιστεί το κίνητρό του και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα.

“Δεν υπήρξε κανένα πρόσθετο αίτημα για ασφάλεια που να απορρίφθηκε ποτέ από το FBI”, δήλωσε επίσης.

Ερωτήματα για το πώς ο δράστης κατάφερε να πλησιάσει τόσο κοντά με τέτοιο όπλο

Η αμερικανική μυστική υπηρεσία ερευνά πώς ένας ένοπλος οπλισμένος με ένα τουφέκι τύπου AR κατάφερε να πλησιάσει αρκετά ώστε να πυροβολήσει και να τραυματίσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη συγκέντρωση του στην Πενσυλβάνια, αναφέρει το Associated Press.

Η Μυστική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο ένοπλος πυροβόλησε πολλές φορές στη σκηνή από υψηλή θέση έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης. Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας σκότωσαν τον ένοπλο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια.

Ο ένοπλος, έριξε πολλαπλούς πυροβολισμούς κατά της σκηνής από μια “υψηλή θέση έξω από τον χώρο του συλλαλητηρίου”, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ανάλυση του Associated Press σε περισσότερα από δώδεκα βίντεο και φωτογραφίες από τον τόπο της συγκέντρωσης του Τραμπ, καθώς και δορυφορικές εικόνες του χώρου, δείχνει ότι ο δράστης κατάφερε να πλησιάσει τόσο κοντά στη σκηνή που προκαλεί εντύπωση. Η οροφή όπου βρέθηκε το πτώμα ήταν λιγότερο από 150 μέτρα από το σημείο όπου μιλούσε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με το Reuters, Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν ταχείες έρευνες για το πώς ο ελεύθερος σκοπευτής κατάφερε προφανώς να αποφύγει τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας και να ανέβει στην οροφή ενός κτιρίου κοντά στο σημείο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση και να ρίξει πολλούς πυροβολισμούς πριν σκοτωθεί.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ζητήσει “από τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσάτλ και άλλους αρμόδιους αξιωματούχους να εμφανιστούν για ακρόαση ενώπιον των επιτροπών μας το συντομότερο δυνατό”.

Ένας νεκρός, δύο σοβαρά τραυματίες από την επίθεση

Από την επίθεση, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αφτί, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ ακόμη δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Και τα τρία θύματα είναι ενήλικες και άνδρες. Ο ένοπλος σκοτώθηκε από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, οι αρχές δήλωσαν ότι τα θύματα των πυροβολισμών έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

“Έχουμε ειδοποιήσει αρκετά μέλη της οικογένειας, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να ειδοποιήσουν την ευρύτερη οικογένεια”, είπε. Οι πυροβολισμοί ήταν “διάσπαρτοι” και δεν έπλητταν μόνο ένα σημείο στο πλήθος, πρόσθεσε.

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον προκάτοχο και αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες μετά την απόπειρα κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου, έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα επιστρέψει απόψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Ρεχόμποθ Μπιτς (Ντέλαγουερ) μετά την απόπειρα.

Ο πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπίρο και τον δήμαρχο της πόλης Μπάτλερ, τον Μπομπ Νταντόι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνθηκε εσπευσμένα το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) από πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας από τη σκηνή προεκλογικής συγκέντρωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια, έπειτα από εκπυρσοκροτήσεις.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, ο ύποπτος για την ένοπλη επίθεση είναι νεκρός, ενώ έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμη άτομα, που παρακολουθούσε την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Επίθεση εναντίον του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Επίθεση εναντίον του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Τραμπ αμέσως μετά τις ριπές εμφανίστηκε με αίματα στο δεξιό αυτί και στο πρόσωπό του, ωστόσο όπως μετέδωσε η ομάδα του, είναι καλά στην υγεία του και διακομίστηκε σε νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί προληπτικά σε εξετάσεις.

Τι αναφέρουν μαρτυρίες

Ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε.

«Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν», πρόσθεσε.

Ο Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε. Επεσήμανε ότι μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Επίθεση εναντίον του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Επίθεση εναντίον του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργήσει η Μυστική Υπηρεσία.

Στο επίκεντρο της έρευνας πιθανά κενά ασφαλείας

Η επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στην προεκλογική του εκστρατεία και έφερε στο φως ενδεχόμενα κενά ασφαλείας στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Στο μεταξύ η επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων – πρόεδρος της οποίας είναι Ρεπουμπλικάνος βουλευτής– κάλεσε τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) Κίμπερλι Τσιτλ να καταθέσει ενώπιών της στις 22 Ιουλίου.

«Οι Αμερικανοί ζητούν απαντήσεις για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», τόνισε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος που μίλησε στο BBC δήλωσε ότι προσπάθησε μάταια να ενημερώσει την αστυνομία και τη Μυστική Υπηρεσία για έναν πιθανό ελεύθερο σκοπευτή που ανέβηκε σε στέγη κτιρίου έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο που διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Η Μυστική Υπηρεσία είναι κυρίως αρμόδια να προστατεύει τον Τραμπ, ως πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Στις περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ρεπουμπλικάνου η τοπική αστυνομία και η Μυστική Υπηρεσία φροντίζουν για την ασφάλεια. Μέλη άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας βοηθούν κατά καιρούς.

Ωστόσο δεν πρόκειται για εύκολο έργο, καθώς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ αυτές διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους και διαρκούν ώρες.

Πώς ελέγχεται ο χώρος

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης πράκτορες ελέγχουν τον χώρο για τυχόν βόμβες ή άλλες απειλές και ο Ρεπουμπλικάνος φτάνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και συνοδεία προστασίας.

Συνήθως τα μέλη επιβολής της τάξης οριοθετούν μια περίμετρο με σιδερένια κάγκελα και ζητούν από όλους τους παριστάμενους να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων, ενώ ελέγχουν τις τσάντες και πολλές φορές τα πορτοφόλια τους. Κάποιοι μάλιστα υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο.

Η χθεσινή επίθεση φαίνεται όμως να εξαπολύθηκε από ένοπλο ο οποίος βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στη συγκέντρωση και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι είδε δύο μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σε στέγη κτιρίου πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πράκτορες αυτοί έλεγχαν την περιοχή με κιάλια.

«Κοίταζαν συνεχώς προς τα αριστερά πίσω από τον χώρο της εκδήλωσης προτού ο Τραμπ βγει στη σκηνή. Έμοιαζε να έχουν επικεντρωθεί στο σημείο αυτό», επεσήμανε.

Η Μυστική Υπηρεσία λίγο μετά την επίθεση κατά του Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα να σχολιάσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας της.

Αμέσως αφού ο Τραμπ δέχθηκε τον πυροβολισμό μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας τον περικύκλωσαν και δημιούργησαν γύρω του ανθρώπινη ασπίδα, ενώ βαριά οπλισμένοι πράκτορες ανέβηκαν στη σκηνή και άρχισαν να ελέγχουν την περιοχή για απειλές.

Ο Τραμπ απομακρύνθηκε από την εκδήλωση συνοδεία των πρακτόρων μέσα σε ένα μαύρο SUV και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με την προεκλογική του ομάδα.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοεμβρίου, που ετοιμαζόταν να αρχίσει την ομιλία του, έπεσε στη σκηνή, προτού συγκεντρωθούν γύρω του για να τον προστατεύσουν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τη φύλαξη προσωπικοτήτων, τον σηκώσουν και τον συνοδεύσουν στο αυτοκίνητό του. Εκείνος φώναξε κάτι στους οπαδούς του και ύψωσε τη δεξιά του γροθιά, επευφημούμενος από τους συγκεντρωμένους.

Σε οροφή κτιρίου κοντά στη σκηνή διακρίνονταν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν είχε ενημερωθεί ακόμη από την ομάδα του για το συμβάν, εξερχόμενος από εκκλησία στην πολιτεία του, το Ντέλαγουερ.

Επίθεση εναντίον του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Επίθεση εναντίον του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί καταδικάζουν

Ο Τραμπ αναμένεται να λάβει επισήμως το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά το συνέδριο που ξεκινά τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι.

«Αυτή η φρικτή ενέργεια πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επεσήμανε από την πλευρά του ότι σοκαρίστηκε από το περιστατικό, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Τραμπ είναι ασφαλής. «Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις τηλεοπτικές της διαφημίσεις και κάθε άλλη προεκλογική ενέργεια, δήλωσε στέλεχός της χθες Σάββατο.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την αυξανομένη πολιτική βία έδειξε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos τον Μάιο, με δύο στους τρεις ερωτηθέντες να επισημαίνουν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία μετά τις προεδρικές εκλογές.

Κάποιοι από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του Τραμπ εκτίμησαν ότι η επίθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα.

«Επί εβδομάδες υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών τροφοδοτούν τη γελοία υστερία, σύμφωνα με την όποια αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, η δημοκρατία στην Αμερική θα έρθει στο τέλος της», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίσι, ο οποίος το 2017 είχε γίνει στόχος επίθεσης με πυροβολισμούς με πολιτικά κίνητρα. «Έχουμε δει στο παρελθόν ακροαριστερούς παράφρονές να ενεργούν βάσει αυτής της βίαιης ρητορικής. Αυτή η εμπρηστική ρητορική πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Η Ρεπουμπλικάνα βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν επεσήμανε από την πλευρά της ότι «οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμβεί αυτό. Εδώ και χρόνια θέλουν ο Τραμπ να εξαφανιστεί και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα