FBI: Πώς ο Πούτιν έστησε “ψυχολογικό πόλεμο” στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 3'
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP Photo Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin

Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ευρώπη. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τους φακέλους του FBI.

Σε κατηγορίες κατά δύο Ρώσων πολιτών και κατάσχεση περισσότερων από 30 websites που συνδέονται με εκστρατεία προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές, προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Όμως, τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκάλυψαν μια ακόμα μεγαλύτερη «βόμβα»: Μια ρωσική επιχείρηση χειραγώγησης Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων επιδραστικών προσώπων.

Εκτενές ρεπορτάζ του Politico αποκαλύπτει ότι ο στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να δυσφημήσει την Αμερική και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά έγγραφα, σημειώματα και πρακτικά από συνεδριάσεις ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας.

Τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν στη διάθεση του FBI και κατατέθηκαν σε ένορκη βεβαίωση στο δικαστήριο ως μέρος των κατηγοριών. Ο φάκελος των 277 σελίδων περιγράφει αναλυτικά τα ρωσικά σχέδια για να κερδίσουν τις καρδιές και το μυαλό των Ευρωπαίων.

Ένα σημείωμα από τη ρωσική “Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού” περιέγραφε ένα σχέδιο στόχευσης ανθρώπων μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακάμψουν τα φίλτρα των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης που ανιχνεύουν bots.

Η Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού λειτουργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή επικεφαλής του προσωπικού του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο, σύμφωνα με την ένορκη βεβαίωση του FBI.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι στόχος της εκστρατείας είναι να “προκαλέσει στο κοινό λογικές (όπως, ‘πραγματικά, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;’) και συναισθηματικές (όπως, ‘οι Αμερικανοί είναι τέτοια καθάρματα!’) αντιδράσεις.”

Οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου βασίζονταν επίσης σε λεγόμενους “διπλούς” τομείς για να διαδώσουν ψεύτικα άρθρα και περιεχόμενο που έμοιαζε να προέρχεται από δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των μέσων αυτών φαίνεται να είναι το Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi και άλλων, και πληρώνονταν με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με την ένορκη βεβαίωση του FBI.

Η ομάδα ψυχολογικών επιχειρήσεων της Ρωσίας εντόπισε τη Γερμανία ως ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για την επιρροή της Ρωσίας.

“Οι Γερμανοί εξαρτώνται περισσότερο από τους Γάλλους”, αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, αναφερόμενο προφανώς στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές.

“Πρώτα και κύρια, πρέπει να δυσφημίσουμε τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια,” να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στις “αναποτελεσματικές πολιτικές των κυρώσεων,” αναφέρει μια εσωτερική ρωσική σημείωση, σύμφωνα με το FBI.

Και οι influencers στο “παιχνίδι”

Ένα άλλο έγγραφο της Υπηρεσίας Κοινωνικού Σχεδιασμού περιγράφει μια επιχείρηση με την ονομασία “Προκλήσεις Διεθνών Συγκρούσεων” που στοχεύει συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο στόχος της: “Να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις… προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, καθώς και “να επηρεάσει πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητά καταστάσεις σύγκρουσης” μέσω ψεύτικων άρθρων, influencers, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο πρόσθεσε ότι στόχος ήταν να “αποσταθεροποιηθεί η κοινωνική κατάσταση” στη Γαλλία και τη Γερμανία μέσω “διάδοσης επιπλέον ψευδών αφηγημάτων”, “ψεύτικων βίντεο, εγγράφων και ηχογραφήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών,” “σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,” και “ψεύτικων και αληθινών αποσπασμάτων από επιδραστικά πρόσωπα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα