Φιλιππίνες: Πολιτικό αλαλούμ για μαστροπό πάστορα

Διαβάζεται σε 4'
Φιλιππίνες: Πολιτικό αλαλούμ για μαστροπό πάστορα
Apollo Carreon Quiboloy AP Photo

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων αποφάσισε την σύλληψη πάστορα που κατηγορείται  για εμπορία ανθρώπων και σεξουαλική κακοποίηση, προκαλώντας πολιτικές αναταραχές.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση να αναπτυχθούν 2.000 αστυνομικοί το Σαββατοκύριακο για να συλλάβουν έναν πάστορα με ισχυρή επιρροή, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση και εμπορία ανθρώπων και ήταν, επί πολλά χρόνια, στενός φίλος και πνευματικός καθοδηγητής του πρώην προέδρου της χώρας.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Απόλο Κιμπολόι, ο αυτοανακηρυχθείς «ιδιοκτήτης του σύμπαντος» και «διορισμένος υιός του Θεού», κρύβεται σε ένα υπόγειο καταφύγιο στο τεράστιο συγκρότημα που ανήκει στην εκκλησία του, το Βασίλειο του Ιησού Χριστού (KOJC), στην πόλη Νταβάο, στις νότιες Φιλιππίνες. Ο Κιμπολόι καταζητείται για σεξουαλικά αδικήματα, κακοποίηση παιδιών και εμπορία ανθρώπων, αλλά αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Μάρκος είπε ότι η ανάπτυξη της αστυνομίας το Σάββατο είχε ως στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια του χώρου γύρω από την εκκλησία. «Και, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα έκτασης 300 στρεμμάτων, χρειάζονται πραγματικά πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο καμιά δωδεκαριά αστυνομικοί» είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος.

Ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε και η κόρη του, η αντιπρόεδρος Σάρα Ντουτέρτε, που στο παρελθόν ήταν σύμμαχοι του Μάρκος αλλά πλέον είναι αντίπαλοι, κατηγόρησαν την αστυνομία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση εξουσίας. «Οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν μόνο κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας αλλά και προδοσία της εμπιστοσύνης που δείχνουμε εμείς οι Φιλιππινέζοι στον θεσμό που έχει ορκιστεί να μας προστατεύει και να μας υπηρετεί», ανέφερε η Σάρα Ντουτέρτε σε μια ανακοίνωσή της.

Οι οπαδοί του Κιμπολόι απέκλεισαν την πύλη του συγκροτήματος για να εμποδίσουν τους εκατοντάδες αστυνομικούς να εκτελέσουν τη δικαστική εντολή σύλληψης του ευαγγελιστή ιεροκήρυκα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η αστυνομία «μετέτρεψε το Βασίλειο του Ιησού Χριστού σε φρούριο», απάντησε ο Ισραελίτο Τορεόν, ο δικηγόρος του Κιμπολόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ANC σήμερα. Ο Κιμπολόι, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται και στη λίστα των «πλέον καταζητούμενων» του FBI, έχει εκατομμύρια πιστούς στις Φιλιππίνες, μια χώρα όπου οι εκκλησιαστικοί ηγέτες ασκούν σημαντική επιρροή στην πολιτική.

Η Σάρα Ντουτέρτε, η οποία πρόσφατα αποχώρησε από την κυβέρνηση του Μάρκος διαλύοντας τη συμμαχία που είχαν συνάψει στις εκλογές του 2022, είπε στην ανακοίνωσή της ότι μετανιώνει επειδή έπεισε μέλη της εκκλησίας του Κιμπολόι να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο πριν από δύο χρόνια.

Ποιος είναι ο Κιμπολόι;

Σύμφωνα με το BBC, ο Κιμπολόι είναι ο ηγέτης του Βασιλείου του Ιησού Χριστού, μιας χριστιανικής αίρεσης που ισχυρίζεται ότι έχει επτά εκατομμύρια μέλη.

Ισχυρίζεται ότι άκουσε τον Θεό να του ψιθυρίζει «Θα σε χρησιμοποιήσω» ενώ παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση του Αμερικανού πάστορα Billy Graham στη Νότια Κορέα το 1973. Αυτό τον οδήγησε να δημιουργήσει το KOJC στο Νταβάο των Φιλιππίνων το 1985. Ο δημοφιλής πάστορας κηρύττει από ένα γυάλινο τραπέζι που είναι στρωμένο με γιγάντιες φωτογραφίες του καταπράσινου κτήματος του στην κορυφή του λόφου που ονομάζεται «Αποκαταστημένος κήπος της Εδέμ». Όταν δεν βρίσκεται στο Νταβάο, ταξιδεύει με το ιδιωτικό του τζετ.

Η άνοδός του συνέβη παράλληλα με αυτή του Ντουτέρτε, καθώς και οι δύο ξεκίνησαν από το Νταβάο, όπου ο πρώην πρόεδρος διετέλεσε δήμαρχος. Εκτός από τη συμμαχία του με τον Ντουτέρτε, ο Κιμπολόι έχει επίσης αποκτήσει σημαντική επιρροή υποστηρίζοντας πολιτικούς κατά τη διάρκεια των εκλογών. Στις Φιλιππίνες, οι ηγέτες θρησκευτικών οργανώσεων και αιρέσεων γίνονται πολιτικά ισχυροί όταν κατευθύνουν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν μαζικά κάποιον, λένε οι αναλυτές.

Οι κατηγορίες

Το 2021, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) κατηγόρησε τον Κιμπολόι για σεξουαλική εμπορία παιδιών, απάτη, εξαναγκασμό και για λαθρεμπόριο μετρητών. Το FBI δήλωσε ότι διακινούσε κορίτσια και γυναίκες από τις Φιλιππίνες στις ΗΠΑ, όπου αναγκάζονταν να ζητήσουν χρήματα για μια ψεύτικη φιλανθρωπική οργάνωση.

Ζητούσε επίσης από τις προσωπικές του βοηθούς, που ονομάζονται «ποιμενάρχες», να κάνουν σεξ μαζί του, σύμφωνα με το FBI.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Φιλιππίνων κατέθεσε κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και σεξουαλική παρενόχληση κατά του Κιμπολόι, για φερόμενη κακοποίηση μιας έφηβης το 2011.

Δικαστήρια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις Φιλιππίνες έχουν εκδώσει εντάλματα για τη σύλληψή του. Ο πάστορας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει ισχυριστεί ότι οι αμερικανικές αρχές  προδικάζουν την υπόθεσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα